О књизи “Истина је у именима“

О књизи “Истина је у именима“

ПИШЕ: Милослав Самарџић

За сада најамбициознији покушај смањења сопствених, а повећања четничких жртава, партизански ветерани начинили су књигом “Истина је у именима“. Овде се даје преглед броја жртава у Ужичком округу током и после Другог светског рата. Округ је обухватао Ариљски, Рачански, Моравички, Црногорски (Косјерићки), Пожешки, Ужички и Златиборски срез, као и Град Ужице. Наводно, највећи је број “лица страдалих од четника“: 1.052. Друга по висини је ставка: “Заробљени партизани које су четници предали Немцима“ (312). Под ставком “Лица која су стрељали Народноослободилачка војска и органи власти“, наведена су имена 252 особе. Комунистичка власт убила је и 127 лица за која се каже да су била “јатаци четничких одметничких група“, али им се не саопштавају имена. Даље, наводи се да су љотићевци стрељали 97 лица, жандармерија и недићевци 95, док је “од четничких одметничких група после ослобођења“ убијено 39 особа. Тако, као коначан податак, наводи се да су у Ужичком округу од 1941. до 1954. године страдале укупно 1.974 особе.123

Најпре се поставља питање великог броја “лица страдалих од четника“, јер у овим крајевима није било много комуниста. Ствар је у томе што већина и није из Ужичког округа, као што се то сугерише. Област Златибора представљала је капију кроз коју су се остаци комуниста повлачили крајем 1941. и почетком 1942. године и кроз коју су касније покушавали да се врате. Тако, на списку од 1.052 имена има партизана из свих крајева, припадника разних формација, од Копаоничког и Космајског одреда, до 2. пролетерске и 5. крајишке дивизије.
Имена, уистину, нема 1.052, већ нешто преко 900, док се у остатку случајева наводе оваква објашњења: “Н.Н. болничарка једне јединице НОВЈ; заклали је четници на месту званом Предов крст у Растишту у току 1943.“124
Скоро половина “лица страдалих од четника“ убијена је крајем 1941. и током 1942, када овде готово да није било Дражиних четника. Исто важи и за категорију “Заробљени партизани које су четници предали Немцима“. У књизи се чак и наводи да је реч о тзв. владиним четницима, односно, о четницима који су се налазили под командом владе Милана Недића. Наводи се и да су они заробљавали или хапсили партизане и њихове присталице, да су их држали у затворима, судили им и доносили смртне пресуде. Међутим, два Недићева команданта, чији одреди су према овом извору ликвидирали највише комуниста, војводе Ћосовић и Мојсиловић, касније су убили управо Дражини четници. Према томе, методолошки је неисправно користити термин “лица страдала од четника“, а не објаснити да је у овом случају четник синоним за војника, и то за припаднике двеју на смрт завађених формација (Недићеви и Дражини четници).
За ликвидиране од стране Дражиних четника, као и за остале, углавном се каже да су били симпатизери и сарадници “Народноослободилачког покрета“ или “заробљени партизани“.
Према четничким изворима, иза ових формулација често се крије нешто сасвим друго. На пример, Илинка Николић је одвела одред љотићеваца у Гугаљ, на сеоску мобу, верујући да се ту налази и командант Пожешког корпуса мајор Милош Марковић. Љотићевци су опколили село и пуцали у масу. Страдало је неколико људи, а Дражини четници су потом пронашли Илинку Николић у Ужицу, где се крила код Немаца и љотићеваца, и ликвидирали је.
Четири борца 2. пролетерске бригаде, стрељана крајем марта 1944. код Ивањице, заправо су били ухваћени командоси, убачени у четничку позадину. На тај начин стрељано је најмање још пет бораца ове дивизије. На крају, 9. јула 1944, Преки суд Пожешког корпуса осудио је на смрт 10 лица због прикривања убачених командоса. Претходно, сва десеторица била су писмено упозорена да то више не чине. Стрељани су у селу Гривска, истог дана (сви су на списку у овој књизи).
Особе за које се наводи да су стрељане 8. и 9. септембра 1944. године, у стварности су погинуле током борби на Јеловој Гори.
Емилија Остојић, члан Месног комитета КПЈ у Пожеги, за коју се тврди да је зверски убијена 12. октобра 1944. године у овом месту, заправо је “убила једног човека са прозора куће“.
Младићи Милован Боторић, Радомир Петровић и Тома Обрадовић, за које се каже да су их четници ујесен 1944. насилно одвели од кућа, а да су их потом убили непознатог дана и на непознатом месту – добровољно су кренули пут Босанске голготе, где су страдали.125
У књизи “Истина је у именима“, као невине жртве четника наводе се и особе попут Милана Бате Јанковића, који је октобра 1941. године у Чачку, у подрумима среског начелства, катастарске управе и соколског дома, на свиреп начин, ударцима чекићем, који је држао у левој руци, са црвеном рукавицом, убио више десетина особа.126
Да су подаци у овој књизи књизи спорни, казују и четничка ратна документа. Тако, сачувано је писмо које је земљорадник Гвозден М. Мољковић из Кремана предао Дражи “лично из руке у руку“.
Мољковић се жалио због убиства пет особа, међу којима је био и поручник Мића Рогић, “најомиљенији борац за којим је цео крај ишао“. Међутим, у књизи се наводи име партизанског официра ког је Рогић чувао, и коме је изречена смртна пресуда пошто је ухваћен. Овај партизан стављен је на списак “лица страдалих од четника“, док о Рогићевој судбини нема речи (као што смо видели, убијен је при покушају бекства).
За другу убијену особу Мољковић каже да је био “бекрија и лопов, али добар радник и национално исправан“. У књизи пише само: “Заклали га четници 12. јула 1943“.
За трећу особу Мољковић наводи да је убијена “због утаје неке хране“, у шта он није веровао. У књизи, пак, стоји: “Трговац и кафеџија, рођен 1901. у Стапарима, живео у Биоски; заклали га четници у Биоски 14. августа 1943“.
Четврта особа убијена је због распродаје дрвне грађе Немцима. Мољковић то није оспоравао, али је тврдио да су други трговци правили много веће послове са Немцима, али су удесили “вешто са `националцима` да могу свој посао да раде до миле воље“. У књизи, за ову особу назначено је само да је заклана од четника, 12. јула 1943. у Кремнима.
Најзад, према Мољковићевом писму, пета особа била је активни подофицир, “најхрабрији и највиђенији“ борац 1. рачанске бригаде. Наводно је убијен само због тога што се раније налазио под Рогићевом командом. У књизи “Истина је у именима“ и ова особа је стављена на списак “лица страдалих од четника“, али је прећутано да је реч о четничком подофициру. Измењено је и занимање: од активног подофицира створен је земљорадник, кога је “четнички преки суд почетком јануара 1944. у Гостиљу осудио на смрт“.127
С друге стране, у књизи “Истина је у именима“ драстично је смањен број лица убијених од комуниста током и после рата. На списку нису Душанка Остојић, једна од првих, ако не и прва, жена са дипломом правног факултета у Пожеги, као ни њена сестра Љубица, ћерке проте Спире Остојића. Нема ни Радета Пантића и његове жене Босе, затим браће Џиновић, Остоје и Миодрага, браће Николић, Милована и Јована, браће Милојевић, Петка и Драгана, браће Филиповић, Станимира и Радета, нема Милана Жунића и његових родитеља Тине и Миленка… Нема на списку ни два брата Солунца, Љубивоја и Добривоја Јовићевића, нити Љубивојевих малолетних синова, Душана и Момчила, ни Добривојевог малолетног сина Микана. Нема сестре гардијског капетана Лазара Перића, Љубице Стевановић, ни Чеде Милинковића и његове жене Јуле (коју су убили годину и по дана касније, јер више нису могли да слушају њен лелек на гробљу). Нема ни Радојице Тановића, ђака пред завршетком велике матуре, једног од најбољих спортиста у региону (да се Радојица убије наредио је лично његов отац, Петко Тановић, абаџија из Пожеге, стари комуниста; бојећи се освете за очеве злочине из времена “Ужичке републике“, Радојица је морао негде да се склони, па је отишао код својих другова гимназијалаца у четнички Пожешки корпус; када је заробљен, пролећа 1945, отац му то није опростио, “у духу Титовог циркуларног наређења“, али је касније ментално пореметио).128

123, 124 Г. Шкоро, Истина је у именима, 255-256, 148.
125 Сви примери према писменој изјави поручника Ивка Јовановића из Пожеге, официра Златиборског корпуса, аутору.
126 Г. Давидовић, М. Тимотијевић, Затамњена прошлост, 360-361.
127 АНМУ, инв. бр. 505; Мољковићево писмо Дражи.
128 “Погледи“, број 259, октобар 2003. Делимичан списак од 151 особе убијене од стране комуниста у Пожеги. Списак је саставио поручник Ивко Јовановић.

(М. Самарџић, Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета, 5. том, Крагујевац, 2010, стране 530-533.)

149 мишљења на „О књизи “Истина је у именима“

 1. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Regards!

 2. An individual in essence help in making significantly discussions I’d state most influential celebrities. This is actually the very first time I actually used your website website and for that reason a lot? My spouse and i impressed using the examination you’ve made to make this particular placed incredible. Wonderful action!

 3. You comprehend for that reason considerably with regard to this trouble, produced my family singularly accept it as true by a great number of many angles chart saham indonesia. It’s like people don’t seem to be needed except in cases where it truly is connected with Woman gaga! Your products good. At all times maintain it up!

 4. Great write-up. I’d been checking consistently this kind of web site that i’m impressed! Very helpful information and facts specially the final step 🙂 My spouse and i sustain similarly info much. I’d been seeking this kind of a number of facts for the pretty very long time. Thanks and greatest with good fortune.

 5. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 6. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this info So i’m glad to express that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much indisputably will make sure to don’t overlook this web site and give it a look regularly.

 7. I precisely wished to thank you so much all over again. I’m not certain what I might have achieved without the strategies contributed by you relating to that area. It became the intimidating case for me personally, but discovering the skilled technique you dealt with it made me to weep for delight. I’m happy for this support as well as trust you really know what a great job that you are accomplishing instructing many people all through your web site. I know that you haven’t met any of us.

 8. obviously like your web site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely come back again.

 9. Nice post. I be taught something more challenging on totally different blogs everyday. It is going to at all times be stimulating to read content material from other writers and follow a bit one thing from their store. I’d want to make use of some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

 10. Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your publish is just nice and i could think you’re an expert on this subject. Well along with your permission let me to seize your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thank you a million and please continue the enjoyable work.

 11. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 12. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 13. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 14. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 15. I?¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am satisfied to convey that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much undoubtedly will make sure to don?¦t fail to remember this website and provides it a glance on a continuing basis.

 16. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

 17. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a great web-site.

 18. A lot of thanks for each of your hard work on this web site. Ellie loves engaging in research and it’s easy to see why. I hear all regarding the dynamic medium you give informative tactics by means of this web blog and even encourage response from visitors on this point while our own girl is undoubtedly discovering a great deal. Have fun with the rest of the new year. You are performing a remarkable job.

 19. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 20. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 21. Wonderful beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a appropriate deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered shiny transparent concept

 22. Hello this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 23. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 24. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect web-site.

 25. Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your put up is just spectacular and i could assume you are knowledgeable in this subject. Fine with your permission let me to seize your RSS feed to stay up to date with imminent post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 26. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 27. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic blog!

 28. certainly like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality however I?¦ll definitely come again again.

 29. I’ve been surfing on-line more than three hours lately, yet I never found any fascinating article like yours. It’s lovely value enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web shall be a lot more useful than ever before.

 30. What i don’t understood is in fact how you are now not actually much more well-appreciated than you may be right now. You are so intelligent. You recognize therefore considerably on the subject of this subject, produced me in my view consider it from so many various angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it?¦s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs nice. Always deal with it up!

 31. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i’m happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this website and give it a glance on a constant basis.

 32. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 33. Along with the whole thing that appears to be developing throughout this particular subject matter, your points of view are somewhat refreshing. Nevertheless, I appologize, but I do not give credence to your entire idea, all be it exhilarating none the less. It looks to us that your commentary are not entirely rationalized and in simple fact you are yourself not really fully confident of the argument. In any case I did appreciate reading it.

 34. Attractive component to content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to say that I acquire actually enjoyed account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing in your feeds and even I fulfillment you get right of entry to constantly rapidly.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *