Поздрав вовјоде Ђујића

Поздрав вовјоде Ђујића

ПОЗДРАВ СРПСТВУ НА ПРОСЛАВИ ДРАЖИНА ДАНА 1997.

Пише: Момчило Р. ЂУЈИЋ

 

Браћо Срби и сестре Српкиње, српски борци, српски родољуби, ево нас на прослави Дражина дана, да одамо захвалност српском хероју који је ушао у историју српског народа као Вожд Трећег српског устанка, а у историју света као први герилац у поробљеној Европи, која је у Другом светском рату била поробљена од наци-фашиста које су предводили безумни тирани Хитлер и Мусолини. Ево нас да одамо поштовање и захвалност бесмртном ђенералу Дражи Михаиловићу и његовим херојским борцима кроз борбе за Крст и слободу српског народа које су водили са многим душманима и у којима су поднели безмерне жртве – да би српство било слободно и уједињено. И слободно одлучивало о својој судбини – у српској Краљевини Србији, са Династијом Карађорђевића уз благослов наше сете мученичке Светосавске цркве.

На ту борбу ми смо поносни, јер је она била у свему у знаку Косовског завета и аманета нашег честитог Кнеза Лазара, који је на Косову за свагда определио српски народ за борбу и жртву за вечне идеале истине, правде и слободе. Овде на многим местима где Срба има, ми смо сабрани и ради тога да на Дражином дану, и дану Равне Горе, утврдимо и посведочимо нашу слогу, нашу борбу и у ове судбоносне дане у којима многи српски душмани насрћу на српство и желе не само да од Срба начине покорно робље, него да га физички затру и бришу са лица земље газећи по части, слободи вери и достојанству народа Божјег, српског слободарског народа. Ту смо и ради тога да посведочимо свима да смо решени за борбу до победе и слободе до последњег даха и маха, јер по Косовском завету и аманету знамо да је боље и живот положити у борби за слободу, него туђину робовати. То смо сазнање и убеђење стекли у нашем историјском ходу и кад смо робовали и слободни били. Зато је наш поклик у борби „Слобода или смрт“. Зато је наша вера у Бога и Његову помоћ, јер је Он дао целом људском роду закон живота обасјан истином, правдом и слободом. И вазда стоји уз оне који се боре да тај закон буде садржај живота свих људи и свих народа.

Да не помињемо душмане наше, силнике, насилнике и безбожнике. Много их је, а међу њима данас предњачи америчка администрација за Немцима, Ватиканом и исламским фундаменталистима. Америка је сишла са пута слободе и демократије и мисли да може да завлада целим светом. Немци, који економски поробљавају Европу, мисле да своју надмоћ могу да рашире и преко Балкана, на Исток. А папа римски да затре православље и тако православне народе уведе у римокатолицизам – највеће отпадништво од хришћанства из којег су се породиле стотине разних секти – отпале од вере у Бога и правог слављења Бога – православља.

Сви ће се преварити, јер Бог царује над људима и народима. Превариће се, јер то потврђује и историја света. Нестало је многих империја и покушаја да се завлада светом, Немци су до сада два пута у борби са Србима на Балкану добили ногу у стражњицу. А Ватикану неће помоћи ни нова инквизиторска стратегија. Неће, јер Бог царује над људима и народима по Његовом закону које проповеда православље.

Сад смо у положају борбе на смрт и живот. Сад смо у борби за крст и слободу. Сад знамо чему наши душмани теже. И сад треба да знамо шта ми треба да радимо и како борбу да водимо – да би у тој борби било мање жртава, да би она краће трајала и да би што пре извојевали победу.

Прво је да се Богу вратимо, јер је наше животно искуство: без Бога ни преко прага. Друго је: да се ни у ког не уздамо осим у Божију помоћ и нашу снагу и памет. Треће је: да утврдимо нашу слогу – јер је слога и вера у Бога наша животна снага без које неће бити победе. Четврто је: да знамо да без жртве не може бити победе. Пето: да се излечимо од погубних болести – југословенства и комунизма – јер су то гробари српства. Шесто је: да се сазову Црквено-народни сабори у Отаxбини, и страним земљама: да се изабере вођство од људи који у Бога верују, умних људи који су своју веру у Бога и љубав према свом српском роду посведочили својим животом и радом.

То је оно што нам је одмах чинити. Чинити без одлагања и мудровања. Чинити одмах, јер је то једини излаз из садашњег тешког стања и једини пут у победу и слободу. Ту наша црква и истински народни прваци у Отаxбини и страним земљама треба да одиграју судбоносну улогу – да се стигне до победе и слободе.

То је осећање и уверење свих који у Бога верују и знају да без вере у Бога и без слободе – нема живота ни људима, ни народима, па ни Србима. То је моја вера и моја порука свему српству за Дражин дан, поздрав и порука свему српству са вером у Бога, у животну снагу слободарсог српског народа, и у победу над свим злима и над свим душманима.

 

(Број 206, 26. август 1997)

7 мишљења на „Поздрав вовјоде Ђујића

  1. Furthermore, you are able to edit the cards individually. Adding images, text, animation, audio and even video to the birthday cards of yours, you can customize them within the actual shape you wish them to be. You are able to often improve upon them using your own ideas and creativity which will make your birthday card really special indeed. Or in case you are not so creative you are able to just pick an animated card which is able to show better the feelings of yours.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *