ПРОТЕСТ ОПОЗИЦИЈЕ Санда: Ћераћемо се још с тобом, Вучићу. Обрадовић: Тражимо оставке у РИК

15eee5789d6802cba9be4aadc49cb463

15eee5789d6802cba9be4aadc49cb463

М. Бељан
Велики број људи окупио се данас на протесту опозиције испред зграде Скупштине Србије у Улици краља Милана, где се налази седиште Републичке изборне комисије. Лидери неколико опозиционих листи затражили су са протеста оставке председника РИК Дејана Ђурђевића и директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића, које сматрају актерима постизборног прекрајања изборних резултата.

Улица краља Милана је била потпуно блокирана, а како јавља репортер „Блица“, окупљени грађани се по завршетку протеста мирно разишли.

Међу окупљенима је било пуно страначких активиста са обележјима опозиционих партија, које су протест организовале због сумњи у изборну крађу и незадовољства начином пребројавања гласова.

Протесту су присуствовали и представници десничарске организације „Образ“, као и њихов предводник Младен Обрадовић.
На протесту су и били лидери опозиционих странака, који су се обратили присутнима – председница ДСС Санда Рашковић Ивић, лидер ДС Бојан Пајтић, први човек „Двери“ Бошко Обрадовић, лидер СДС Борис Тадић, председник ЛДП Чедомир Јовановић, лидер „Доста је било“ Саша Радуловић, председник „Левице Србије“ Борислав Стефановић. Сви лидери опозицоних странака окупили су се на бини, а из масе одјекује: „Вучићу педеру“.

– Сви ви који сте данас дошли овде представници сте слободне Србије коју накарадна власт Александра Вучића жели да уништи. Онај ко краде изборе је тај који жели да дестабилизује Србију. Вучић није само онај који је украо гласове, већ и онај који је украо део савске обале и који је украо плате и пензије… Нећемо му дозволити да нам украде наше животе, животе наше деце и унука. Нећемо дозволти да Србија, корак по корак, постане Северна Кореја – рекла је Санда Рашковић Ивић и додала:
– Вучићу не можеш да радиш ово докле хоћеш, ћераћемо се још, ово ћерање до сада тек је уводно ћерање. Ћераћемо се још Александре Вучићу – поручила је.

Радуловић: Ово је почетак краја Александра Вучића

Радуловић је рекао да је Вучић највећи губитник ових избора. Он је рекао да је СНС, без коалиционих партнера пала на 98 посланика и да је то тај изборни пораз који Вучић покушава да сакрије.
– То га жуља, зато је био намрштен на изборима и зато смо имали агонију са бројањем гласова. Изгубио је изборе и поред свих манипулација, а имамо основану сумњу и да је спровео крађу гласова. Реч је о великом броју украдених гласова, преко маипулације са џаковима, фантомских, умрлих гласача, куповине гласова… – рекао је лидер „Доста је било“.

Он је поручио да ће опозиција победити Вучића.
– Ово је почетак краја Александра Вучића – узвикнуо је, а маса наставила да скандира: „Готов је, готов је…“.
Јовановић: Србија је престала да се плаши, борба нека крене с овог места

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је данас да су опозиционе странке које су организовале протест много различите и другачије, али да их спаја идеја о Србији у којој би желили да живе.

– Различити да будемо, а једни друге да поштујемо. Постали смо народ који тумара и лута. Каже Вучић да нас се не плаши, а да је разуман – радовао би се што народ има јасан циљ пред собом који је већи од сваке странке, идеологије и мандата. Србија је престала да се плаши, говорите оно што желите, говорите оно што мислите… Борба нека крене са овог места – поручио је Јовановић.
Тадић: Вучићев легитимитет доведен у питање

– Нема будућности без демократије и то је оно што садашња власт не разуме. Када руше медијске слободе, када краду гласове… моја порука њима, Вучићу, Николићу и свима одговорнима у земљи је да морају да схвате да је ово тренутак у коме се доводи у питање њихов легитимитет. Ако се не поштује право једног човека који је гласао, доведен је у питање легитимет читавог система, изборне процедуре, демократије и свега на чему почива ова држава – рекао је Борис Тадић.
Како је додао, сваки глас сваког човека мора да буде брањен и то је и обавеза и закон и право.

Обрадовић: Заједно до рушења Вучића

Лидер „Двери“ Бошко Обрадовић рекао је да неће СНС одређивати резултате избора, већ грађани и у име опозиције затражио смене председника РИК Дејана Ђурђевића и директора Завода за статистику Миладина Ковачевића.
– Недамо бахатој, осионој, корумпираној власти да нас пљачка. Зато желим да пошаљем поруку властима, да се позвем на изјаву Вучића да би пре умро него покрао иједан глас. Па да не би умро Александар Вучић, ми га позивамо да не краде гласове опзиције, да призна изборну вољу грађана Србије. Позивамо га да изађе на Васкрс и каже: Ово су резултати, а ово је изборна крађа. Ако је Србин, човек, демократа рећи ће да је ово лаж и крађа – поручио је он и додао:
– Не можеш да мењаш изборну вољу и крадеш мандате, можеш да формираш владу, али не можеш ти да формираш опзицију. То чине грађани Србије. Време је да отворимо нову опзициону еру у Србији у којој неће моћи више да раде шта хоће. Идемо даље до победе опзиције и рушења режима Александра Вучића – казао је Обрадовић.

Пајтић: Живела слободна Србија, доле Вучић

Лидер ДС Бојан Пајтић изјавио је да се ако један човек није слобода и ако је један глас украден – онда нема слободних избора.

– Цензус су прошли сви за које су грађани желели, а не зато што је Вучић то желео. Али смо и у изборној ноћи учинили оно што диктатор није очекивао – састали смо се и борили за ваше гласове. Покрали су те изборе и тако што су нам укинули право на изражавање – каже Пајтић, док маса скадира „Лопови, лопови“.
Он је рекао и да га питају зашто с Дверима и ДСС, а да је одговор на то питање дао Волтер.

– Не слажем се ни с једном речу коју кажете, али ћу се до смрти борити за ваше право да то кажете. Вучић 20 година није схватио да је пао Берлински зид, требаће му још 120 да схвати демократију – рекао је Пајтић додајући да ће се власт у Србији променити већ на председничким изборима следеће године.

– Живела слободна Србија, доле Вучић – поручио је.
„Гласајте за опозицију 4. маја“

Сви лидери опозиционих странака позвали су грађане да на поновљеним изборима, 4. маја, гласају за опозиционе странке и супротставе се режиму Александра Вучића.

На крају протеста они су позвали грађане да се у миру разиђу, „као што је и читав протест прошао у миру“.

Репортер „Блица“ јавља и да се на самом протесту могло приметити одвајање левице и деснице и њихових присталица. Како наводи, поједине присталице деснице добацивале су док је говорио Бојан Пајтић, а левичари се смејали док је на бини био Бошко Обрадовић.

Окупљени су носили пароле „Гласове из гроба није имао ни Слоба“ „РИК једнако РИП“, Спас за мој глас“, „Вучићу лопове покрао си изборе“, „Вучићу Шешељу“…
Приметне су и заставе Демократске странке, страначка обележја покрета „Двери“… Музика која се пушта на потесту у складу је са супротним опредељењима опозиционих странака, које је сумња у изборну крађу ујединила у заједнички блок, па се тако може чути „Видовдан“, али и песме групе „С.А.Р.С“, реп извођачи…

Опозиционе ДС, ДСС-Двери, покрет „Доста је било“ најавили су протесте због сумњи у изборну крађу. Јуче је, након готово недељу дана пребрајања гласова и извртања џакова РИК саопштио да се коалиција ДСС-Двери налази испод цензуса за укупно 0,75 гласа (закоружено, један глас).
Председница ДСС Санда Рашковић Ивић, на почетку окупљања, рекла је „Блицу“ да очекује да се на протесту појави и неко од представника колације СДС-ЛДП-ЛСВ.

Министар полиције и функционер СНС Небојша Стефановић изјавио је данас да очекује да протест опозиције буде миран.
На протест је стигао је Борко Стефановић, лидер „Левице Србије“, која је на изборима освојила мање од један одсто гласова, са својим присталицима и страначким заставама.

Протест је завршен уз песму „Систем те лажžе“ Београдског синдиката.

Демократска странка Србије-Двери, Демократска странка, покрет Доста је било и коалиција Социјалдемократска странка-Либерално демократска партија-Лига социјалдемократа Војводине позвали су грађане на протест због, како су навели, „фалсификовања резултата избора“.

Блиц

Затворено за коментаре.