Сарајево: Почео „Самит Брдо-Бриони“, учествују Изетбеговић, Николић, Тачи, Грабар-Китаровић, Пахор, Вујановић…

sarajevo_doccek_2905

sarajevo_doccek_2905

САРАЈЕВО – Пленарни састанак лидера Брдо-Бриони процеса, на којем учествује и председник Србије Томислав Николић, почео је данас у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Сарајеву.

Поред Николића, на Самиту учествују и његове колеге из Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, Словеније Борут Пахор, Македоније Ђорђе Иванов, Албаније Бујар Нишани, Црне Горе Филип Вујановић, косовски председник Хашим Тачи, као и чланови Председништва БиХ, док је специјални гост председник Италије Серђо Матарела.

Председнике су дочекали председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и иницијатори процеса Брдо-Бриони председници Пахор и Грабар-Китаровић.

Од учесника, први у зграду Парламентарне скупштине БиХ дошли су Тачи, Нишани, а затим Николић, с којим се Грабар-Китаровић овог пута само руковала, док се са Тачијем и два пута пољубила.

Пре пленарне седнице, која ће бити затворена за јавност и после којег ће бити прослеђено саопштење, одржано је заједничко фотографисање.

Николић је јуче допутовао у Сарајево, где је учествовао на председничком панелу Самита 100 бизнис лидера југоисточне Европе.

То је, његова прва посета Босни и Херцеговини од када је изабран за председника Србије.

Сарајево је требало да посети у марту ове године, што би била и његова прва званична и билатерална посета БиХ, али је отказана јер је у међувремену у Швајцарској, по потерници из Србије, ухапшен ратни командант Армије БиХ Насер Орић.

Николић ће се, током другог дана боравка у Сарајеву, на маргинама процеса Брдо Бриони, састати и са председницима Италије, Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Албаније, као и са члановима Председништва БиХ.

Процес Брдо-Бриони покренуле су 2013. Словенија и Хрватска како би се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања додатно стабилизовале прилике на југоистоку Европе.

На претходним састанцима почасни гости били су председник Француске Франсоа Оланд, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Аустрије Хајнц Фишер и амерички потпредседник Џо Бајден

(Танјуг)

Затворено за коментаре.