Слава витезу Николи Бојовићу

Слава витезу Николи Бојовићу

(Говор Матије БеЂковиЂа на последњем испраЂају мајора Николе БојовиЂа на Новом гробљу у Београду, 20. септембра 2004. године)

 

Приклањам главу на одар Николе Бојовића као изасланик престолонаследника Александра Карађорђевића и као син његовог ратног друга.

Ово је јединствен призор у 21. веку – ратник се вратио у град у којем је припасао сабљу пре скоро 80 година да је у истом граду отпаше и заувек почине. Жив није хтео ни да је отпаше ни да се преда али се предао и вратио у мртвачком сандуку. На том сандуку и на том гробу завиде данас и њему и његовом сину хиљаде његових сабораца и њихових синова.

Никола Бојовић је мајор оне једине војске у историји ратовања која је остала без гроба и без гробља. Зато можемо рећи: Благо Теби, Никола Бојовићу! И зато гроб Николе Бојовића није само његов.

И на овом гробљу постоји и немачко и талијанско и мађарско војничко гробље, али нигде, а не само овде, нема гробља Југословенске Краљевске војске у отаџбини. Али ако нема гробља те војске, гробова њених војника и команданата, па ни команданта Николи Бојовићу, на овом гробљу је гроб војводе Бојовића и војводе Мишића и сердара Јанка Вукотића који ће потражити гробове својих следбеника и безгробника.

Да није допао немачких логора и ланаца него правде домаћих ослободилаца, гроба не би има ни Никола Бојовић, као што га нема ни један од стотина официра који су нестали у гасним коморама Јасеновца или још неопојани леже у масовним “гробницама“ око Зиданог Моста.

Кад су “оступили“ рекли су да ће се брзо вратити. И, ево, један се вратио. Можда је тај један био последњи међу живима и можда више нема ни један. Зато би се и на небу чуло да је данас, овде, и вод војске. Почасни плотун дуго ће чекати достојнијега.

Никола Бојовић није први Бојовић који је бојевао за правду и слободу. Али је презиме које је наследио сам оправдао и зарадио. Био је командант Југословенске краљевске војске у дурмиторском крају, на највишим котама наше отаџбине. Такву висину задао је и себи и својој војсци и из рата и ратних покоља изашао с именом већим од и једне титуле. Његов живот је редак пример чојства и јунаштва који је у ту књигу стигао из нашег времена. Ни у рату се није светио, ни убици своје мајке, а камоли коме другоме, а у миру је живео за правду и помирење. Зато је једна Црногорка, коју је судбина одвела на супротну страну, кад је била у Лондону посетила само два места – гроб Карла Маркса и Николу Бојовића.

Имао сам част да га упознам и будем у његовом дому у Лондону. Само сам у калуђерским ћелијама видео толико имовине. И пожелео да свако ко хоће да се часно бори и жртвује за отаџбину види колико се том борбом на овом свету може стећи. Али оно што је својим јуначким подвигом стекао највише је што се може стећи на земљи. Зато и за Николу Бојовића можемо рећиЧ “Прах му је овде а слава му је свуда.“

Целог живота је чекао да почине са својим прецима, у својим Шаранцима, али је пред крај живота дочекао да чује како би његов родни крај могао постати туђина, па се побојао да би му и гроб из туђине уместо у отаџбину могао доспети у туђину, кога би још и оплакивала на неким незнаним туђинским језицима. Зато му је најсгиурнија српска земља била у Београду.

Као и Милош Црњански, избеглички живот провео је у Лондону, али нису се само у томе поклопиле њихове животне судбине, него и стихови “Ламента над Београдом“ пристају уз Николу Бојовића колико уз њиховог аутора:

И кад ми се глас, и очи, и дах упокоје,

Ти ћеш ме, знам, узети на крило своје.

И кад ми клоне глава и буду стали сати

Ти ћеш ме, знам, пољубити као мати.

И кад ми сломе душу, копље, руку и ногу,

Тебе, Тебе, знам да не могу, не могу.

Слава витезу Николи Бојовићу!

 

(БРОЈ 265, ЈАНУАР 2005)

3 мишљења на „Слава витезу Николи Бојовићу

  1. A large percentage of of the things you articulate happens to be supprisingly legitimate and it makes me wonder the reason why I had not looked at this in this light before. This article really did turn the light on for me as far as this issue goes. However there is actually one particular factor I am not necessarily too comfy with and whilst I make an effort to reconcile that with the actual core theme of your position, let me see exactly what the rest of your subscribers have to say.Well done.

  2. I?¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this info So i am happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot undoubtedly will make certain to do not put out of your mind this site and provides it a look regularly.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *