Славиша Ристић: Александар Вучић и његови помагачи желе да утопе Универзитет у Приштини у систем образовања тзв. државе Косово

ostajemo-u-srbiji-slavisa-ristic

ostajemo-u-srbiji-slavisa-ristic

Потпредседник Демократске странке Србије (ДСС) и кандидат за народног посланика Славиша Ристић оценио је данас да је предлог Канцеларије за КиМ о тзв. интеграцији Универзитета у Приштини (ПУ) са привременим седиштем у Косовској Митровици само први корак ка коначном интегрисању у косовски образовни систем.

Ристић је на ванредној конференцији Патриотског блока за КиМ рекао да, иако Канцеларија за КиМ и Марко Ђурић демантују укидање ове високошколске установе на КИМ, чињеница је да су затражили од Министарства просвете Србије да се изврши тзв. интеграција Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Ристић, међутим, наводи да би интеграција практично значила да сви факултети на простору КиМ изгубе статус правног лица и да, како је рекао, наводно то високошколско образовање настави да ради у оквиру интегрисаног Универзитета.

„Ово би био само први корак, где би се укидали наши факултети као правна лица, изгубили би тај статус, не бисмо имали декане, органе управљања по факултетима, имали бисмо само органе управљања у оквиру Универзитета и на челу тога неког ректора, као први корак према коначном интегрисању у тзв. високошколско образовање тзв. државе Косово“, подвукао је Ристић.

„Чини ми се да власт истим рецептом поступа на начин што покушава да најпре унесе раздор и свађу унутар Универзитета, да би лакше то спровели у дело. Кроз медије смо у прилици да чујемо да су наводно на Универзитету подељени професори и студенти око свега овога, а то се управо ради како би се лакше завршио посао“, рекао је Ристић подсетивши да је исти рецепт примењен пре укидања српских општина и распуштања српских скупштина општина на северу КиМ.

Он је оценио да ће се очигледно покушати да се направи подела уз „једну празну причу да се све ради ради функционалнијег и рационалнијег високошколског образовања, а коначан циљ ће бити утапање нашег Универзитета и наших факултета у тзв. високо школство тзв. државе Косово“.

Ристић сматра да и јавност, како је рекао, коначно види да је на делу издаја која се спроводи од стране актуелне власти, премијера, Канцеларије за КиМ, председника Републике и да се томе мора стати на пут.

Он је апеловао на студенте и професоре истакавши да је њихова обавеза да се супротставе овом покушају да постану део независног Косова.

„Треба да схвате да је много важнија будућност наше деце и наших установа од тренутних привилегија које можда појединци од њих имају и које у овом тренутку желе да заштите“, подвукао је Ристић.

Поред Ристића, ванредној конференцији Патриотског блока за КиМ присуствовали су председник општинског одбора ДСС Немања Јакшић и бивши начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

(РТВ-НСПМ)

Затворено за коментаре.