СЛС: Улице са Дражиним именом

Република Српска: Улица ђенерала Драже у Рудом
Република Српска: Улица ђенерала Драже у Рудом

Република Српска: Улица ђенерала Драже у Рудом

Пре годину дана, 14. маја 2015. године Виши суд у Београду усвојио је захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је генерал Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније и погубљен. Пресуда Врховног суда ФНРЈ у делу који се односи на Михаиловића проглашена је ништавном, као и све њене правне последице уз констатацију да се: „Драгољуб Михаиловић сматра неосуђиваним“.

Ипак, правосудна рехабилитација није српско друштво ослободило вишедеценијских предрасуда. Ове године обележавамо 75 година од нацистичке агресије на Краљевину Југославију и почетка херојског отпора српског народа чија је персонификација управо генерал Михаиловић. Ова годишњица је и прилика да се присетимо херојских дела генерала Михаиловића, његових команданата и јединица под њиховом командом и одамо почаст онима који су покренули антиокупаторску и антифашистичку борбу те да на достојан начин обележимо херојска дела српских официра и војника који су одбили да положе оружје и наставили борбу против Немачке и њених савезница.

Због тога позивамо српску јавност, новинаре и јавне раднике али и власт да подрже иницијативу Српског либералног савета и на достојан начин, дајући имена улицана и обележавајући значајна места везана за живот генерала Михаиловића и борбе његових јединица очувају сећање на устанак српског народа против немачког окупатора. За почетак, можда би годишњица ослобођења Лознице, 31.августа, била права прилика да се присетимо пуковника Мисите и свих јунака Југословенске војске у отаџбини.

Сви заинтересовани могу се обратити на meil sls.seobe@hotmail.com

У БГД.16.5.2016                                                                                                                     АЛЕКСАНДАР НЕДИЋ

Српскои либерални савет

Затворено за коментаре.