Списак жртава комуниста у Нишком округу (1.074 имена)

Списак жртава комуниста за Нишки округ, који следи, сачинио је Александар Динчић са групом сарадника, за потребе државне комисије. Списак који се овде објављује садржи и неке накнадне податке.

Списак је рађен према административној подели “Недићеве Србије“, у којој се Нишки округ састојао од 13 срезова и Града Ниша. Срезови су били следећи: Нишки (са Заплањем), Моравски (са центром у Житковцу), Алексиначки, Ражањски, Јастребачки (Блаце), Топлички (Прокупље), Добрички (Житорађа), Косанички (Куршумлија), Сврљишки, Лужнички (Бабушница), Нишавски (Пирот), Царибродски (Димитровград) и Сокобањски.

Динчић и његови сарадници успели су да сакупе податке за 1.074 жртава из седам од наведених 13 срезова. И спискови из тих седам срезова су делимични, јер нису пронађена документа, а није било средстава за теренска истраживања. Укупан број жртава комуниста у Нишком округу они процењују на око 5.000 лица.
На списку нема жртава од пре 12. септембра 1944, јер је тако захтевала комисија. Такође, комисија је захтевала да се у спискове уносе и нестале особе. Њих су са вероватноћом од 90 посто ликвидирали комунисти, али екипе који су истраживале ову тему у оквиру “Погледа“, од 1990. године, увек су раздвајале нестале особе на посебне спискове. Најзад, за разлику од државне комисије, истраживачи “Погледа“ су записивали више података о жртвама, кад год је то било могуће.

У овим списковима понављају се имена 126 жртава и то:

74 – Моравски и Алексиначки срез,
10 – Сврљишки срез,
6 – Ражањски,
36 – Сокобањски.

Динчић пише: “Комисија за тајне гробнице није правила спискове стрељаних по градовима већ по местима рођења, где је уписивано и место страдања. Тако се десило да није могло бити уписано тачно место рођења жртве, јер се списак правио по селима. На пример, жртва је рођена у Лици, живела у Сурдулици и она је према критеријумима комисије уписана као да је рођена у Сурдулици.“

Према томе, на овим списковима је наведено 1.200 имена, а у ствари реч је о 1.074 појединачна имена.

Кликните за прегледање и преузимање спискова:

Aleksinacki i Moravski srez

Grad Nis i Niski srez sa Zaplanjem

Kosanicki srez (Kursumlija)

Razanjski srez

Sokobanjski srez

Svrljiski srez

 

 

 

Једно мишљење на „Списак жртава комуниста у Нишком округу (1.074 имена)

  1. Moj pok.otac Mirko Radivoja Nešić,sdvokat,naveden je u spisku žrtava komunista za grad Niš,pod rednim brojem 316.
    Pok.Mirko nije streljan 2l.aprila kako je navedeno u ovom spisku već 18.aprila u zoru.Takodje on je istupio iz JNP Zbor
    decembra 1941 godine.Dana l8 aprila u našu kuću došao je jedan klijent mog oca iz Knez sela u ok9olini Niša i obavestio nas je da mu je njegov sin tog jutra rekao da su „advokata Nešića“,streljali oko tri sata po ponoći.Njegov sin je bio stražar u Vojnom sudu i video je kada su pok.Mirka izveli iz zatvora.Podatak o istupanju iz JNP Zbor nalazi se u spisima presuda Vojnog suda Niške vojne oblasti od 17.aprila 1945 godine.Ove ispravke sada nemaju značaja,ali ih navodim istine radi.
    Likvidacija mog oca nekoliko sati po izricanju presude Vojnog suda,je direktan dokaz da je uradjeno u okviru akcije „pražnjenja“zatvora u strahu da će uslediti i konkretna akcija Saveznika koji su par meseci pre toga tražili da se prestane sa likvidacijama ljudi bez osnova i krivica.Moj otac je proveo šest meseci u zatvoru pod sitragom za koje vreme nisu mogli da se pronadju dokazi neke njegove krivice koja bi opravdavala smrtnu kaznu.I umesto puštanja iz zatvora odjednom je organizovano jedno ekspresno sudjenje od tri sata ,izricanje kazne i njeno sporovodjenje.Sudjeno mu je bez prava na odbranu i prava na žalbu na presudu.On je braneći komuniste u sudovima za vreme okupacioje mnogo toga saznavao,što je tadašnja vlast ocenila kao opasnost za nju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *