Србија данас гласа за посланике и одборнике

rik-dejan-djurdjevic

rik-dejan-djurdjevic

Грађани Србије данас бирају нове посланике за парламенте Србије и Војводине и одборнике за скупштине локалних самоуправа, а локалних избора неће бити само у 14 општина и градова, укључујући и Београд, будући да им нису истекли мандати.

Право гласа на републичким изборима има 6.735.201 бирач, а моћи ће да га искористи на једном од 8.378 бирачких места. Сва бирачка места отварају се у седам часова ујутро и морају бити непрекидно отворена до 20 часова, када се гласање завршава.

На данашљим ванредним републичким изборима, бира се једанаести вишестраначки сазив Народне скупштине Србије, а за 250 посланичких места надмеће се 20 изборних листа. Војвођани први пут по пропорционалном изборном систему бирају 120 посланика за Скупштину АПВ међу 15 изборних листа.

Право гласа на покрајинским изборима има 1.729.301 бирач, који ће право гласа моћи да искористи на једном 1.785 бирачких места.

И грађани Косова и Метохије моћи ће да гласају на парламентарним изборима, и то на 90 бирачких места. Како је саопштио РИК, биће отворено 38 бирачких места у иностранству, а у неким земљама биралишта су већ отворена.

Бирачко право моћи ће да искористе и затвореници на 29 бирачких места, која ће бити отворена у заводима за извршење заводских санкција.

У Србији је до 20 часова, када се затварају бирачка места, на снази предизборна тишина, а до тада је, у складу са Законом о избору народних посланика, забрањена било која врста предизборне пропаганде у средствима јавног информисања и одржавање јавних скупова.

Такође, у овом периоду, забрањено је и објављивање прогноза изборних резултата. Данас, на дан гласања, од седам до 20 часова дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихове изјаве. Током изборног дана дозвољено је и објављивање информација о одзиву бирача.

Требало је да грађани до сада добију обавештења о томе где ће гласати, која треба да понесу са собом на гласање. Међутим, то није обавезно, јер обавештења помажу само да се бирач лакше пронађе у бирачком списку.

Дакле, грађани ће моћи да гласају и без овог обавештења, али неће моћи да гласају без документа којим ће потврдити свој идентитет, а то су важећа лична карта, пасош и возачка дозвола.

Чим се бирачка места у 20 часова затворе, почиње бројање гласова. Републичка изборна комисија ће прве обрађене резултате, како је најавио Дејан Ђурђевић, председник РИК-а, објавити око 22 или 23 часа.

Коначне резултате РИК је дужан да објави у року од 96 сати, до четвртка у 20 часова. Од тренутка објављивања коначних резултата почињу да теку рокови за конституисање новог сазива Народне скупштине Србије.

Гласа се заокруживањем редног броја

Гласачки листићи на републичким изборима су ледсиве боје, а контролни листић за проверу исправности гласачке кутије – прљаворозе. Гласачки листић на покрајинским изборима јесте светлозелене боје, а контролни листић – боје слонове кости.

Гласачки листић садржи редни број, који се налази испред назива изборне листе, називе листа према редоследу утврђеном на збирној листи, са личним именом првог кандидата са листе, и напомену да се гласа само за једну изборну листу заокруживањем редног броја испред ње.

Ко заокружи поред редног броја и назив листе, бацио је свој глас, јер је такав листи неважећи. Неважећим ће бити проглашен и листић на коме је нешто написано, нацртано или је заокружено више бројева.

Сваком бирачу који је приступио гласању, специјалним спрејом биће обележен кажипрст десне руке, као знак да је већ гласао. Трајање ознаке на кажипрсту је најмање 24 сата, а УВ лампом се проверава кажипрст пре прскања спрејом. Бирач који не дозволи да му кажипрст буде попрскан спрејом неће моћи да гласа.

Чланови бирачког одбора нарочито су дужни да пазе да нико не омета бирача приликом попуњавања гласачког листића и да у потпуности буде обезбеђена тајност гласања. На бирачком месту забрањено је коришћење мобилних телефона.

Бирач који није у могућности да гласа на бирачком месту (немоћно или спречено лице) може, најкасније сутра до 11 часова, да обавести бирачки одбор о томе да жели да гласа. Три члана бирачког одбора у проширеном саставу, представника три различите изборне листе које одреди бирачки одбор, одлазе код таквог бирача.

Уколико се у току гласања наруше правила, бирачки одбор се распушта, а гласање се понавља.

Велико интересовање за праћење избора

Парламентарне изборе ће пратити 1.687 домаћих и 196 страних посматрача, изјавио је Дејан Ђурђевић, председник РИК-а, за Танјуг, напоменувши да су рокови за акредитације истекли.

Посматрачи ће пратити рад РИК-а и бирачких одбора. Цесид, који је пратио све изборе, на овима ће, како су саопштили, имати 705 посматрача. Удружење „Црта”  509, а „Грађани на стражи” 462. „Академска иницијатива Форум 10” имаће девет посматрача за праћење рада бирачких одбора у Новом Пазару, док ће Комитет правника за људска права – Јуком имати девет посматрача који ће пратити рад РИК-а.

Као досад, изборе ће пратити представници ОЕБС-а, а ту су представници Централне изборне комисије Руске Федерације, БиХ, Словеније. Посматрача ће бити и из амбасаде Француске, Румуније, Италије, Немачке, Турске, Словачке, Велике Британије, Бугарске, Белгије, Аустрије, Норвешке, Украјине, САД, Канаде и Аустралије.

Политика

Затворено за коментаре.