Свилајнац (и даље) бастион деспотизма

Удружење новинара Србије од 2007. године указује на незакониту блокаду ТВ Стил и истиче да је у Србији после 5. октобра 2000. године ово најдрастичнији случај дугогодишњег притиска и финансијског уништавања медија

uns-udruzenje-novinara-srbije

На састанку Управног одбора незаконито угашене телевизије „Стил“ изражена је захвалност за исказану новинарску солидарност која нам је помогла да све ово издржимо колико толико психички неокрњени. Захваљујемо УНС-у, ТАНЈУГУ и ОЕБС-у, као и угледним новинама: „Политици“, Франфуртским „Вестима“ „Таблоиду, листу за борбу против мафије“, „Погледима“, „Крагујевачким новинама“, , „Ресавском поштоноши“, , „Гласу јавности“ и бројним порталима и појединцима који су писали или преносили вести о нашем случају.

Девет година после незаконито спроведене теренске контроле Пореске филијале Свилајнац, годину дана пошто су се стекли сви услови за повраћај незаконито одузете имовине угашеној телевизији новац није враћен. Није било ни извињења, ни обештећења, нити је неко од надлежних одговарао.

Осам година после начињене намерне штете и поднетог захтева за повраћај злоупотребом одузетог, Пореска филијала Свилајнац на челу са новом директорком Виолетом Костић годину дана „тражи“ мишљење, препоруке виших инстанци и моделе како би то могло, све време нас обмањујући са неоснованим предлозима. Рокове редовно пролонгира реагујући тек кад је дописом упозоримо да им за ћутање администрације следује тужба. Тек тада стижу одговори како из неких разлога, још увек не може да одговори“.

Један од предлога је и поновна контрола. На Управном одбору незаконито угашене телевизије, тај предлог није прихваћен. Зашто? Из најмање два разлога. Прво, рок за још једном контролом је давно прошао. Виша пореска инстанца из Крагујевца је после пресуде Управног суда (у нашу корист) крајем 2010.године наложила филијали у Свилајнцу спровођење поновне контроле са роком од двадесет дана.

Други разлог су чињенице да је Пореска филијала Свилајнац много пута до сада злоупотребила своје моћи, таленте и овлашћења. Стога се намеће питање зашто то не би још једном урадили, ако унапред знају и да су криви и да неће одговарати? Свака њихова поновна контрола пре обештећења је све мање законита и представља притисак. После каквог таквог обештећења поновну контролу (већ од стране Свилајнца поново поновљене контроле), Порески центар у Крагујевцу могао би да повери другој филијали са кредибилитетом иако су за то прошли сви рокови. Пореска филијала Свилајнац то свакако није.

Како се рокови пролонгирају и како нема добре воље са друге стране, Вишем суду у Крагујевцу је поднета тужба за повраћај новца и опреме, камату и обештећење.Прво рочиште је заказано 09.02.2016. Праћење суђења су најавили представници УНС-а иОЕБС-а.

Подсећамо још једном да су разлози за злоупотребу положаја и терор пореске Свилајнца били неприхватање ТВ „Стил“ да јој главни и једини свилајначки кадровик (иначе демократа и кафеџија) креира уређивачку политику. Јесте кафеџија био рођачки повезан са пореском филијалом и био први човек Поморавских демократа, али ми смо радили по закону, плаћали порезе, таксе, зараде, стипендије … Исказали смо и добит за претходну годину, и то платили пар хиљада евра, али очито да се у Србији (или барем у Свилајнцу) тако не ради.

Кад је од кафеџије постао заменик председника општине дотични је послао батинаше (са записником) и физички избацио ТВ „Ресава“ из уредно изнајмљених просторија. Метод мање софистициран али моментално делотворан. Потом је отворио телевизију својој мами, мало погурао ствар општинским парама, успут укинувши стипендије одличним ђацима. Сад се средства медијима додељују путем конкурса. Тренутно Свилајнац живи у медијском благостању, које је нарочито изражено током и после катастрофалних поплава. Није било таласања мада ће се у Свилајнцу и о томе сигурно проговорити другачијом објективношћу, после неког времена.

– За разлику од ТВ „Ресава“ телевизији Стил су у теренску контролу послати порезници и однели документацију без икаквог реверса. Онда је против мене на основу те и такве докуметације са мало штеловања поднета кривична пријава, по службеној дужности. Тако је мени, а не њима прикачена етикета која је и данас на снази. После вишегодишње провидне представе ослобођен сам бесмислених оптужби. Држави је остало да са више стотина хиљада обештетити моје адвокате.

– Одузели су нам опрему и новац на основу наручених Решења која смо побијали код виших инстанци и на суду. До данашњег дана ништа нам није враћено. Истовремено, иако смо провучени кроз блато нема ни извињења ни обештећења.

– Током тортуре и незаконите шестомесечне блокаде било нам је онемогућено плаћање ПДВ-а што је нормално подразумевало да и због тога неко одговара. Одговарао сам ја, а не они који су ме злоупотребљавајући положај и печате Србије то омогућили. На њихову жалост ослобођен сам јер су постојали докази да сам хтео а нисам могао, њиховом лошом намером.

– Данас, кад улазимо у (скоро) јубиларну девету годину, држава нам ставља хипотеку на некретнине, док извршиоци куцају на врата, истовремено се служећи нашим незаконито одузетим „заборављајући“ да је износ одузетог десетинама пута већи од износа који ми њима данас као грађани не можемо да платимо. Притисак више тек да се зна ред.

Било је пуно бисера док су нас гурали у блато. Од усмених претњи да „се никако не жалимо јер ћемо тек онда да видимо шта све могу“, преко писменог у Решењу, где је назначено да „Лазић пише приговоре“ на шта је и УНС реаговао, чему се смејала читава Србија. Данас после деценије натезања, понижавања и прегањања, Пореска филијала Свилајнац и даље нас онемогућава да до свог новца дођемо. О одговорности за учињено нема ни помена.

Свилајначким властодржцима је искрено жао што је држава развојем демократије себи одузела механизме који су јој пре били на располагању, почев од Голог отока преко конфискације или далеко било пресуде без суђења. Можда је крајње време да им неко тако необавештенима макар скрене пажњу, с обзиром на то да других санкција нема.

Ових дана смо чули министра привреде Сертића како „охрабрује људе да се упусте у предузетништво“. Искрено се надам да поступак Пореске филијале Свилајнац није део тог охрабрења. Бизнис нисмо почели са субвенцијама већ тако што смо продали своје некретнине. Бизнис се лоше завршио не нашом вољом, а ми и даље продајемо некретнине. Овај пут из других разлога.
На састанку Управног одбора незаконито угашене телевизије „Стил“ изражена је захвалност за исказану новинарску солидарност која нам је помогла да све ово издржимо колико толико психички неокрњени. Захваљујемо УНС-у, ТАНЈУГУ и ОЕБС-у, као и угледним новинама: „Политици“, Франфуртским „Вестима“ „Таблоиду, листу за борбу против мафије“, „Погледима“, „Крагујевачким новинама“, , „Ресавском поштоноши“, , „Гласу јавности“ и бројним порталима и појединцима који су писали или преносили вести о нашем случају.

Радосав Лазић, ликвидациони управник незаконито угашене РТВ „Стил“

Затворено за коментаре.