Илија Трифуновић Бирчанин

Војвода Илија Трифуновић Бирчанин 1942. године међу херцеговачким четницима
Војвода Илија Трифуновић Бирчанин 1942. године међу херцеговачким четницима

Војвода Илија Трифуновић Бирчанин 1942. године међу херцеговачким четницима. Први с лева, окренут леђима, Доброслав Јевђевић.

Илија Трифуновић (1887, Топола – 1943, Сплит) четовао је још од младих дана иза ондашње турске границе. У Првом светском рату тешко је рањен и изгубио је леву руку до рамена у оном чувеном боју на Грунишком вису, на Солунском фронту, 29. новембра 1916. године, када гине његов командант четнички војвода Војин Вук Поповић. Имао је прегршт одликовања, од медаље ‘‘Милош Обилић’‘ до Карађорђеве звезде са мачевима.

SAMSUNG CSC

Разгледница са сликом војводе Бирчанина, штампана између два рата

После Првог светског рата војвода Трифуновић је најпре био председник Удружења четника, а потом, од 1932. године, Народне одбране. Као један од учесника пуча 27. марта 1941, Бирчанин је био у тесној вези са енглеском обавештајном службом. Априла 1941. склања се у Црну Гору, у село Липово изнад Колашина, на планини Сињајевини, одакле децембра 1941. одлази у Сплит. Због срчаног обољења војвода није могао у шуму, па се посвећује илегалном раду. Током зиме хвата везу са вођама устанка на Тромеђи Лике, Босне и Далмације, који су га, ‘‘знајући његову прошлост, прихватили као свога вођу’‘, пише поручник Неђељко Плећаш.

Због свега овога, Дражи је састанак са војводом Бирчанином био један од првих циљева дугог марша до Херцеговине. Он је још у априлу старом војводи послао једно писмо са пуномоћјем за организацију Далмације, команду над Динарском облашћу и ‘‘потпомагање организације у Лици и Западној Босни’‘. Потом је курир донео Дражи Трифуновићево писмо од 9. маја, у коме се поред осталог каже:

Драги брате,

Ако бих Вас ословио оним званичним ‘‘Господине министре или Господине генерале’‘, чини ми се да не бих изразио сво поштовање и дивљење које осећам за Вас и за Ваше исполинско дело у служби Краља и Отаџбине…

Прилике за рад овамо не само да нису повољне, него су чак веома неповољне. Талас марксистичког социјализма под фирмом комунизма или социјалне демократије, захватио је широке народне слојеве Босне, Херцеговине, Црне Горе, Лике и Далмације. Политичко и духовно вођство Комунистичке партије Југославије, вештом пропагандом, а нарочито терором и злочинима у маси, успело је: да народ ових крајева заведе на духовну странпутицу, да му трагично помрачи видике, доводећи га у сутон оне легендарне видовитости, која је увек представљала јасну одлику нашег народа…

Па ипак, у последњем, дванаестом часу, народ као да се тргао и почео да се враћа> од интернационализма – национализму, од атеизма и безбожништва етици и вери, од разбукталог неморала и страсти ка породици и моралу, од колективизма ка слободи и индивидуализму, дакле нашој вековној традицији…

Од непроцењиве је важности да знате мишљење овдашњег народа, специјално Срба из свих ових крајева о којима је реч, о схватању ситуације у односу на Италијане. Опште је мишљење у народу да против њих не треба отпочињати борбу, јер би у том случају, како народ мисли, усташи дошли у могућност да се поново лате свог крвавог посла и да истребе Србе до краја… Међутим… комунисти ово гледиште народа искоришћавају у пропагандистичке сврхе, оптужујући и народ и четнике да су у дослуху са Италијанима…

Опширан писмени извештај о раду војвода Трифуновић послао је Дражи после састанка од 16. јула. Из штамбиља и потписа видимо његов положај: командант Штаба западнобосанских, личкодалматинских и херцеговачких војночетничких одреда.

У извештају војвода даје детаљан преглед догађаја на свим овим територијама: геноцид над Србима, устанак, комунистичко насиље и пораз четника у првој фази грађанског рата, затим отрежњење народа и победа над комунистима. Као свог ‘‘главног представника’‘ у Источној Босни и Херцеговини и човека најзаслужнијег за успех српске ствари, војвода Трифуновић наводи Доброслава Јевђевића, кога описује бираним речима: ‘‘Човек изванредних политичких и војничких способности, агилан, неуморан и велике енергије’‘.

У Северној Далмацији и делу Западне Босне Трифуновић истиче Момчила Ђујића> ‘‘Духовни вођа и командант устаника је поп Момчило Ђујић, првак Северне Далмације, иначе човек високих умних и физичких способности’‘.

У Далмацији Трифуновић је окупио групу хрватских официра, за које каже да се осећају ‘‘више Срби него Хрвати’‘ (мајор Марин Студе, капетан Крешимир Борас, поручник бојног брода прве класе Бранко Шушлић, капетани Војимир Алфировић и Драго Лаурић и поручник Мате Амат). Задатак ових официра био је припрема хрватских домобранских јединица да се у тренутку савезничког искрцавања окрену против нациста.

У делу Далмације који су Италијани анектирали (Задар-Обровац-Бенковац-Кистање-Скрадин), војвода Трифуновић  извештава да се ‘‘ради тајно на четничкој организацији’‘. У ствари, акција се Италијанима представљала као ‘‘борба против комуниста’‘, док је ‘‘у суштини имала за циљ остварење националних идеја’‘. Главни национално политички представници овог краја, ‘‘који ће се бринути о заштити српског живља, наоружању и исхрани’‘, били су предратни народни посланик за Кнински срез Стево Рађеновић из Срба, др Рајко Таузовић из Скрадина и Владо Королија из Кистања.

У Лици и Западној Босни војвода Трифуновић се ослонио на групу српских официра које су Италијани пустили из ратног заробљеништва. Италијани су најпре дали понуду генералштабном потпуковнику Илији Михићу, знајући да је он веома популаран у Лици, свом родном крају. Званично, понуда је гласила> пуштање из заробљеништва и помоћ у организацији и наоружању четничких одреда, под условом да они сарађују са Италијанима у борби против комунизма. Михићев услов је био да нема видљивих веза са Италијанима и да ради слободно у име краља Петра Другог Карађорђевића, што су Италијани прихватили.

После ового договора са Италијанима, потпуковник Михић је одмах ступио у везу са Трифуновићем, од кога је добио одобрење ‘‘да може користити окупатора у циљу наоружања и исхране четника до граница могућности, пазећи да ни у ком случају не окрњи националну част, достојанство и углед нашег народа’‘. Пре изласка на терен, Михић је издејствовао да Италијани пусте још петнаестак српских официра.

Док је радио у интересу српског народа, војвода Илија Трифуновић је био у вези и са Енглезима и са Италијанима: и једни и други су у њему видели свог агента. Трифуновићеве везе са Италијанима биле су јавне, јер је живео и радио у њиховој окупационој зони, у Сплиту. Везе са Енглезима биле су тајне, а успостављене су, као што смо видели, још пре Другог светског рата. Једна мисија коју су Енглези падобранима избацили у Херцеговину почетком септембра 1942. године (поручник Неђељко Плећаш и потпоручник Јово Трбојевић), носила је радио станицу за Трифуновића, како би се из Сплита јављао центру СОЕ у Каиру.

Они (Енглези – прим. аут) су веома ценили Бирчанина и желели да са њим што пре ухвате везу. Далмацији су придавали највећу важност као бази за евентуални продор на Балкан, а у исто време као подесној осматрачници италијанске флоте и италијанских намера. Њима би много помогло, казали су они, када би се успоставила директна веза између Бирчанина и Савезничке команде и молили су Михаиловића да им то одобри, пише Плећаш.

Чим су Плећаш и Трбојевић стигли у Врховну команду, енглески мајор Хадсон је инсистирао да војводи Бирчанину што пре однесу радио станицу (и већу суму новца). Међутим, Дража је стално одлагао њихов пут, са образложењем да је сувише опасан. Плећаш и Трбојевић илегално односе радио станицу и новац у Сплит тек у новембру, али ‘‘без одобрења да се успостави директна веза између Бирчанина и Енглеза’‘. ‘‘Уколико Бирчанин буде имао потребу да нешто саопшти Енглезима’‘, гласило је Дражино наређење, ‘‘све те поруке морају ићи преко Центра везе Врховне команде’‘.

Како се војвода Илија Трифуновић Бирчанин сналазио у Сплиту, поред Италијана, тешко је рећи. Свој извештај Дражи од 16. јула 1942. он завршава следећим речима;

Приближује се час када ћу морати да се дефинитивно повучем у шуму, јер се околности под којима радим рапидно погоршавају, те верујем да ћу, ако се благовремено не склоним, пасти у ропство окупатора, који контролише сваки мој покрет и додир са људима.

Ипак је закаснио, јер су Италијани непосредно потом ухапсили и њега и Доброслава Јевђевића, пошто је њихова обавештајна служба сазнала за састанак у Зимоњића Кули. Мајор Баћовић, који се склонио у шуму видевши да о тајности Дражиног боравка у Херцеговини нема говора, почетком августа писао је овим поводом мајору Остојићу:

Генерал Лузано настоји према свему да одржи добре односе са четницима, како не би дошло до нежељених последица. Употребити ћу све што стоји до мене како би се ови спорови и несугласице на миран начин ликвидирали са Талијанима. Мислим да Јевђевића морамо избавити по сваку цену, макар и генерала Лузана заробили и тражили размену са Јевђевићем.

Међутим, Италијани су брзо пустили и Трифуновића и Јевђевића. Благонаклон став према њима свакако је у вези са општом италијанском политиком према Србима. Због територијалних спорова са Хрватима и намера да у погодном часу пређу на страну Западних савезника, Италијани су настојали да успоставе релативно пријатељске односе са Србима. Као што смо раније видели, потезе вучене у корист Срба – попут договора са потпуковником Михићем – они су Немцима и Хрватима тумачили жељом да подрже антикомунистичке снаге, док је у стварности по среди била друга прича.

Крајем 1942. године Дража именује млађе официре за команданте операција против комунистичке ‘‘Бихаћке републике’‘, што је војвода Бирчанин тешко поднео. У протестном радиограму од 20. децембра он каже да само два дана, док је био у агонији, није могао да обавља командантску дужност. Зато је, истим писмом, поднео оставку. Али, после Дражиног дипломатског одговора Трифуновић се разљутио. У радиограму од 8. јануара 1943. поново је ословио Дражу са ‘‘драги брате’‘ и тако се њихова последња комуникација срећно завршила.

Војвода Илија Трифуновић Бирчанин преминуо је 3. фебруара 1943. године у Сплиту, где је и сахрањен. После рата комунисти су раскопали његов гроб, бацивши посмртне остатке у море. За команданта западних покрајина Дража је тада послао др Младена Жујовића, пријатеља и сарадника академика Драгише Васића.

Милослав Самарџић

Једно мишљење на „Илија Трифуновић Бирчанин

 1. obviously much like your site however you ought to look at the punctuation with numerous of this threads celebrity advertising. Quite a few are rife together with spelling troubles and that i locating the idea very troublesome to inform the truth nonetheless I most certainly will certainly can come once more all over again.

 2. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your site? My blog site is in the very same niche as yours and my users would really benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

 3. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this information So i am satisfied to exhibit that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I most without a doubt will make sure to don’t disregard this site and provides it a glance regularly.

 4. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 5. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this website and give it a glance on a constant basis.

 6. I do accept as true with all the ideas you have offered for your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for novices. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 7. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 8. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. This is really a great website.

 9. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect site.

 10. Good ?V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 11. The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to read, however I really thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly fix in case you werent too busy on the lookout for attention.

 12. I precisely had to say thanks once more. I am not sure the things I would have achieved in the absence of these creative ideas discussed by you on such problem. It absolutely was an absolute horrifying concern in my view, however , discovering a new professional form you managed it forced me to weep for happiness. I’m just happy for your assistance and pray you really know what a great job that you are accomplishing instructing other individuals using your website. More than likely you’ve never met any of us.

 13. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 14. I do love the way you have presented this particular matter and it does indeed give us a lot of fodder for consideration. On the other hand, from what precisely I have experienced, I just trust as the actual feed-back pile on that people continue to be on point and in no way start on a soap box of the news du jour. Still, thank you for this superb point and though I can not necessarily concur with it in totality, I respect the viewpoint.

 15. I’m commenting to make you know of the notable encounter my girl experienced reading through the blog. She discovered lots of pieces, including how it is like to possess a marvelous teaching spirit to have other people without difficulty know precisely certain advanced subject areas. You truly did more than my expected results. I appreciate you for producing the effective, safe, informative not to mention easy tips about your topic to Janet.

 16. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 17. My husband and i felt thankful Albert managed to deal with his homework through your ideas he acquired through your blog. It’s not at all simplistic to simply find yourself giving freely secrets that many others might have been selling. We really fully grasp we have the writer to appreciate because of that. The explanations you’ve made, the easy site menu, the friendships your site help engender – it is everything great, and it’s really assisting our son and our family reckon that this concept is amusing, and that’s extremely essential. Many thanks for all!

 18. Admiring the dedication you put into your site and detailed information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 19. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 20. Good – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 21. Unquestionably consider that which you stated. Your favorite reason appeared to be at the internet the simplest thing to have in mind of. I say to you, I certainly get irked at the same time as people think about concerns that they plainly don’t recognize about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the whole thing without having side effect , other people could take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 22. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help stop content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 23. My spouse and i have been really lucky when Edward managed to round up his studies from the precious recommendations he gained when using the web site. It’s not at all simplistic just to find yourself giving for free methods which often the rest may have been trying to sell. So we keep in mind we now have the blog owner to be grateful to for this. All of the illustrations you’ve made, the straightforward blog navigation, the friendships your site give support to foster – it’s got mostly impressive, and it’s really assisting our son and the family understand the article is excellent, and that is truly important. Many thanks for all the pieces!

 24. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any methods to help reduce content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 25. Together with everything which appears to be building within this subject material, many of your viewpoints happen to be relatively refreshing. However, I am sorry, because I do not subscribe to your whole idea, all be it refreshing none the less. It would seem to everyone that your opinions are generally not totally justified and in actuality you are your self not entirely certain of your assertion. In any case I did take pleasure in looking at it.

 26. I as well as my buddies have been studying the best hints on the website then before long came up with a horrible feeling I never thanked the blog owner for those strategies. All the boys ended up for that reason stimulated to see all of them and have now in fact been tapping into these things. Appreciate your turning out to be quite kind and then for finding variety of terrific guides millions of individuals are really eager to be aware of. My personal sincere regret for not saying thanks to you earlier.

 27. There are actually a number of details like that to take into consideration. That may be a great level to deliver up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you carry up where a very powerful factor will probably be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round issues like that, but I’m certain that your job is clearly identified as a fair game. Each boys and girls really feel the influence of only a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 28. Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you?¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a great web site.

 29. I as well as my pals were looking at the excellent helpful hints found on your web page and so instantly developed an awful feeling I never thanked the web site owner for them. All the people are already for this reason excited to see them and have in effect definitely been enjoying them. Appreciate your truly being simply thoughtful as well as for making a decision on these kinds of great issues most people are really wanting to be informed on. My honest regret for not expressing appreciation to sooner.

 30. You really make it seem really easy together with your presentation but I to find this topic to be really something that I believe I’d by no means understand. It seems too complex and very vast for me. I am taking a look forward for your next post, I?¦ll attempt to get the cling of it!

 31. A person essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish incredible. Excellent job!

 32. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *