Заставе, униформе и одећа из 19. века

Народни музеј Крагујевац
Аутори:
МИРОСЛАВ БАНОВИЋ, МУЗЕЈСКИ САВЕТНИК ИСТОРИЧАР
БОЈАНА ТОПАЛОВИЋ, КУСТОС ИСТОРИЧАР
Фото: Предраг Михајловић Циле
(Каталошке јединице погледајте после галерије)

128.ОПАСАЧ (ЕШАРПА) ЗА СВЕЧАНУ УНИФОРМУ СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Израђен је од беле срме, која је проткана црвеном и плавом свилом (српска тробојка). Постављен је црвеном чојом. Закопчава се четвртастом металном копчом, на којој је српска круна.

срма, свила, чоја

Крај 19. почетак 20. века, домаће радионице

дужина: 112 цм; ширина: 4,9 цм

Опасач је припадао пуковнику Милошу Цветићу, учеснику Балканских и Првог светског рата. Откуп од Росе Цветић, сестре Милоша Цветића 1970. године.

Инв. бр. И-195

130.ЕПОЛЕТЕ ЗА ПАРАДНУ УНИФОРМУ ВИШИХ ОФИЦИРА СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Еполете су израђене од месинга и имају жуте метале ресе. Подлога им је од метала, пресвучена црвеном и жутом чојом (два комада). На горњем делу налазе се по три беле четвртасте звездице (за чин пуковника). Са доње стране су црне врпце за везивање, за мундир. Футрола за еполете је израђена од картона, са постољем за еполете. Затвара се црном платненом траком, на чијем крају је метална копча.

месинг, чоја, картон, платно, метал

Крај 19. почетак 20. века, домаће радионице

дужина: 18,2 цм; ширина: 13 цм; ресе: 8,5 цм; дужина футроле: 25,7 цм; ширина: 15,7 цм

Еполете су припадале пуковнику Милошу Цветићу, учеснику Балканских и Првог светског рата. Откуп од Росе Цветић 1970. године.

Инв. бр. И-196

138.ОФИЦИРСКИ ПАРАДНИ МУНДИР СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Мундир је од црног кангара. Јака је од фине црвене чоје. Ревери су оивичени паспартуом. На предњем делу налазе се два реда жутих металних дугмади. Полеђина је, од струка наниже, расечена (дужина разреза је 30 цм) и оивичена црвеним паспартуом. Са леве и десне стране разреза су по три жута метална дугмета. Мундир је постављен црвеним и грао сатеном.

кангар, чоја, сатен, метал

Крај 19. почетак 20. века

дужина: 77 цм

Мундир је припадао Милошу Цветићу, учеснику Балканских и Првог светског рата.

Откуп од Росе Цветић, сестре Милоша Цветића 1970. године.

Инв. бр. И-197

117.МАЗАЛИЦА

Мазалица је од месинга, четвртастог облика. На поклопцу има троугласти украс, са лучним урезима. Украс је, на предњој страни, у облику осмоугла. Унутра има таласаста удубљења, косе зарезе и кружне линије. У доњем делу су отвори, у којима су били привесци. Са стране има две пробушене плочице за ношење.

месинг

19. век, домаће радионице

димензије: 11×3,5×2 цм

Откуп од Петра Антонијевића 1959. године.

Инв. бр. И-231

124.ОГЛАВ ЗА КОЊА

Припадао је војводи Павлу Цукићу (1782-1817). Оглав је од коже, која је са предње стране, пресвучена браон чојом. На доњем делу оглава су две металне копче, а на предњем делу је посребрени, орнаментисани опков. Има 18 кићанки, са металним посребреним опковом, у облику чашица. Браон је боје. Има два каиша, са изумбаним рупама и две металне копче.

кожа, посребрени метал, метал

19. век, домаће радионице

висина оглава: 51 цм

Нема података о начину набавке.

Инв. бр. И-233

121.СИЛАВ  ВОЈВОДЕ ПАВЛА ЦУКИЋА

Појас је од браон коже. Служио је за ношење лаког ватреног и хладног оружја и других личних предмета. Спољна страна силава украшена је кожним апликацијама са биљним  мотивима, у три реда, златне боје. Апликацијама су украшена и два полукружна испуста унутрашњег дела силава. Силав има каиш са металном копчом  за опасивање, са 17 рупа. Унутрашња страна је глатка.

кожа, метал

19. век, домаће радионице

дужина силава са каишем: 94 цм; ширина: 17,5 цм

Нема података о начину набавке.

Инв. бр. И-234

125.УЗЕНГИЈЕ ЗА КОЊА

Узенгије су припадале војводи Павлу Цукићу (1782-1817). Исковане су од гвожђа. Имају лежиште за ногу и две металне копче за причвршћивање каиша.

кожа, метал

19. век, домаће радионице

дужина: 17,5 цм; ширина: 14 цм; висина: 15,5 цм

Нема података о начину набавке.

Инв. бр. И-235

132.ПУКОВНИЧКЕ ЕПОЛЕТЕ

Еполете су формацијске, израђене од месинга и чоје, троугаоног облика. Са горње стране је месингана плочица, украшена са три звездице златне боје, као и са месинганим дугметом, овалног облика, на коме висе две узице за причвршћивање еполета. Са доње стране, еполета је обложена чојом, црвене и маслинасте боје.

месинг, чоја

19. век, домаће радионице

дужина: 14,5 цм; ширина: 6 цм

Еполете су припадале Милошу Цветићу, учеснику Балканских и Првог светског рата. Откуп од Сретена Цветића 1974. године.

Инв. бр. И-587

133.КОЖНИ ВИСАК ЗА НОШЕЊЕ САБЉЕ

Висак је од коже, браон боје. Са горње стране обложен је златовезом (рађено танком жицом). По средини, вертикално, налази се српска тробојка. На једном крају, висак има месингани прстен, у облику шнале, за који је причвршћена копча. На другој страни је  месингана копча, за коју се везивао део сабље.

месинг, кожа, свила

19-20. век, домаће радионице

дужина: 37 цм; ширина: 3 цм

Висак је припадао Милошу Цветићу, пуковнику из Крагујевца. Откуп од Сретена Цветића 1974. године.

Инв. бр. И-588

134.АНТЕРИЈА КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ ОБРЕНОВИЋ ИЗ 1842. ГОДИНЕ

Антерија је са предње стране отворена, а доњи део се шири у полукруг. Отвор на грудима, са обе стране, украшава низ дугмади, од златних нити, са црвеним  коралима (14 са десне и 10 са леве). Рукави су разрезани са доње стране, и завршавају се троугластим наставцима (над шакама), који су украшени дугмадима, од златних нити, са коралима на врху (9 на левом и 6 на десном рукаву). Антерија је од бордо сомота, везена сребрним и позлаћеним нитима. Украсне траке у потпуности покривају површину рукава и предњи део антерије, стварајући густе вегетабилне орнаменте. Полеђина је једноставније украшена косим тракама. Антерија је постављена  свиленим материјалом, бордо боје.

сомот, сребрне и позлаћене нити, памук, свила

19. век (1842.), оригинал

Поклон Милице Миладиновић Кесеровић из Калифорније, САД 2006. године. Око добијања антерије помогли су Епископ шумадијски Јован и Милослав Самарџић из Крагујевца. Помоћ око допремања антерије из Калифорније у Србију, пружио је Епископ шумадијски Јован. Антерију је донела Јасмина Габри Ченић из Калифорније. Шири опис антерије налази се у Књизи инвентара Збирке историјских предмета. Конзервација антерије обављена је 2007. године у Етнографском музеју  у Београду.

дужина: 106 цм; дужина рукава: 63 цм; обим: 268 цм

Инв. бр. И-1027

137.МУНДИР СА ПАНТАЛОНАМА КНЕЗА МИХАИЛА ОБРЕНОВИЋА

Мундир је израђен од чоје, тамноплаве боје. Предња део, са леве и десне стране, има по шест сребрних дугмади. По целој дужини, мундир је оивичен црвеном траком. Оковратник је опточен ширитом, сребрне боје, са по три златовезене звездице, са обе стране. Нараменице су постављене са по два већа и два мања ширита, који се укрштају преко већег. Сребрнасте су боје и имају два метална дугмета. Постава је од црвене и грао свиле. Рукави су од чоје, тамноплаво боје. Украшени су (при врху) сребрним ширитима и оивичени црвеном, танком траком, са по једним металним сребрнастим дугметом. Крагна има траку, црне боје, која се протеже испод оковратника. Полеђина је од тамноплаве чоје. Мундир се у струку сужава и има разрез, са по три сребрна дугмета, са обе стране. По дужини су две веће и две мање црвене траке.

чоја, свила, златовез, посребрена дугмад

19. век, реплика, аутор Зора Јовановић, конзерватор из Београда, реконструкција према оригиналу  из Историјског музеја Србије

дужина: 80 цм; рукави: 69 цм; обим: 122 цм ( доњи део); трака: 43 цм

Панталоне су од вуненог штофа, светло сиве боје. По средини, на ногавицама, панталоне имају по два црвена ширита. При дну су две петље, са дугмадима, које улазе у ципеле-чизме. Предњи део панталона има шлиц, са три дугмета. Позади се налазе два мала дугмета, платнени каиш са металном копчом за затезање панталона.

вунени штоф, памучни штоф, метал

19. век ( друга половина), реплика, аутор Зора Јовановић, конзерватор из Београда, реконструкција према оригиналу из Историјског музеја Србије

дужина: 102 цм; дужина са петљама: 123 цм; обим: 76 цм

Инв. бр. И-1036

136.ХАЉИНА КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ ОБРЕНОВИЋ

Хаљина је израђена од љубичасте чоје. Предњи део хаљине је украшен златовезом, са биљним орнаментима (гране храста по целој дужини) и ширитом, са украсним каменчићима разних боја. Хаљина је на преклапање. Постављена је светло жутом свилом. Личи на антерију јер је на преклапање. Хаљина, са леве и десне стране, има прорезе. Рукави су право усађени и урађени од љубичасте чоје, украшени су златовезом, у форми биљних орнамената (лишће храста и др.) и каменчићима, боје дијаманата, рубина, злата, сафира. Полеђина је украшена  златовезом, са биљним мотивима и разнобојним каменчићима. По дужини су два златовезена ширита. Доњи део (обим), оивичен је тањим, ужим златовезом.

19. век (половина), реплика, аутор Зора Јовановић, конзерватор из Београда, реконструкција према ориганалу из Музеја Српске православне цркве

чоја, свила, златовез-жице, каменчићи

дужина: 130 цм; рукав: 40 цм; обим: 187 цм

инв. бр. И- 1037

140.СРПСКА ЗАСТАВА ПО СРЕТЕЊСКОМ УСТАВУ (1835)

Застава је рађена од штофа, црвене, беле и плаве боје. По средини, са обе стране,  насликан је бели крст, са четири осцила (на црвеној подлози), уоквирен зеленим ловоровим лишћем. Застава има отвор за увлачење дршке.

штоф, сликани материјал

дужина: 139 цм; ширина: 89 цм

19. век (1835.), реплика, аутор Зора Јовановић, конзерватор из Београда, реконструкција према  ориганалу из Историјског музеја Србије

Застава је израђена поводом доношења Сретењског устава 1835. године.

Инв. бр. И-1039

141.ДОБРОВОЉАЧКА ЗАСТАВА ИЗ СРПСКО-ТУРСКОГ РАТА (1876-1878)

Застава је израђена од штофа,  продужава се у три крака, подједнако подељена на црвену, плаву и белу боју. У средини је крст, рађен апликацијом златовеза. Испод је натпис: „За крст часни и слободу златну“, рађен апликацијом (слова су црне боје од чоје). Има отвор за копље заставе.

штоф, чоја, златовез

Друга половина 19. века (1876-1877.), реплика, аутор Зора Јовановић, конзерватор из Београда, реконструкција према оригиналу из Историјског музеја Србије

димензије: 170×115 цм

Застава је ношена у ратовима за национално ослобођење и уједињење.

Инв. бр. И-1040

Реплике одевних предмета и застава урађене су у периоду од 2002. до 2008. године.

122.СИЛАВ ВОЈВОДЕ ПАВЛА ЦУКИЋА

Појас је израђен од црне коже, оштећен. Служио је за ношење лаког хладног и ватреног оружја и друге опреме. Спољна страна је украшена кожним апликацијама. Појас има три реда за ношење оружја и горњи украсни део. По средини има украшено, кожно укрштење. Има каиш са 20 рупа и две месингане копче за опасивање. Унутрашња страна је глатка.

кожа, месинг

19. век, домаће радионице

дужина силава са каишем: 180 цм; ширина: 17 цм

Нема података о начину набавке.

Инв. бр. И-1060

 

83 мишљења на „Заставе, униформе и одећа из 19. века

 1. There are some interesting points in time in this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

 2. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you develop into expertise, would you mind updating your blog with more particulars? It’s extremely helpful for me. Large thumb up for this blog publish!

 3. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 4. Excellent items from you, man. I’ve be aware your stuff previous to and you’re just extremely great. I actually like what you have bought right here, certainly like what you’re saying and the way by which you say it. You are making it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a great site.

 5. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 6. Having read this I believed it was rather enlightening.
  I appreciate you taking the time and effort to put this article together.
  I once again find myself spending way too much
  time both reading and leaving comments. But so what, it
  was still worthwhile!

 7. Hello very cool web site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am happy to find so many helpful information here within the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 8. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 9. What i do not understood is in truth how you’re now not actually a lot more neatly-favored than you might be right now. You’re very intelligent. You already know thus significantly when it comes to this topic, made me individually imagine it from so many various angles. Its like men and women are not fascinated until it is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs nice. Always deal with it up!

 10. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 11. Thanks for all your valuable labor on this blog. Betty take interest in conducting investigation and it is simple to grasp why. My spouse and i hear all concerning the lively means you offer advantageous guidelines on the blog and in addition attract response from the others on that issue so our own child is in fact learning a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You’re conducting a splendid job.

 12. I’m commenting to make you know what a cool encounter my friend’s daughter obtained going through your webblog. She came to understand a wide variety of things, most notably what it is like to possess a marvelous giving style to make others with ease know just exactly specified complex topics. You actually surpassed my expectations. Many thanks for presenting the helpful, trustworthy, revealing and in addition fun thoughts on the topic to Emily.

 13. I¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i am satisfied to show that I’ve a very good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most without a doubt will make certain to do not forget this web site and give it a look regularly.

 14. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 15. I have been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the net will likely be much more useful than ever before. „I think that maybe if women and children were in charge we would get somewhere.“ by James Grover Thurber.

 16. My spouse and i got quite fortunate Jordan could complete his basic research through your precious recommendations he discovered when using the web page. It is now and again perplexing just to always be offering techniques that others have been selling. And now we discover we’ve got the website owner to thank because of that. The entire illustrations you have made, the simple web site menu, the relationships your site make it easier to promote – it’s got all excellent, and it’s really leading our son and our family reason why that subject matter is awesome, which is certainly really pressing. Many thanks for the whole thing!

 17. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is really a great web site.

 18. Great V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 19. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any recommendations for novice blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 20. You really make it seem so easy along with your presentation however I in finding this topic to be really one thing that I feel I might never understand. It seems too complicated and very huge for me. I’m having a look ahead to your subsequent put up, I?¦ll try to get the hold of it!

 21. The core of your writing while sounding reasonable in the beginning, did not settle well with me personally after some time. Somewhere throughout the sentences you actually were able to make me a believer unfortunately only for a while. I however have a problem with your leaps in assumptions and one might do well to help fill in all those gaps. When you actually can accomplish that, I will definitely be impressed.

 22. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any techniques to help protect against content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 23. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 24. Can I simply say what a reduction to find somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You definitely know the right way to deliver an issue to light and make it important. Extra folks need to learn this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre not more in style since you positively have the gift.

 25. I am now not positive where you are getting your information, however great topic. I needs to spend a while finding out more or understanding more. Thanks for excellent information I used to be searching for this info for my mission.

 26. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your put up is just spectacular and i can suppose you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to seize your RSS feed to keep updated with impending post. Thank you 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 27. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 28. My husband and i have been quite excited that Michael managed to round up his researching while using the precious recommendations he acquired in your site. It’s not at all simplistic to just always be giving out helpful hints which people could have been selling. And now we grasp we’ve got you to thank for this. These illustrations you made, the straightforward site navigation, the relationships you make it easier to engender – it’s mostly superb, and it’s leading our son and our family reason why that theme is thrilling, which is pretty indispensable. Thank you for all the pieces!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *