Завршени протести опозиције и присталица власти у Бањалуци

banjaluka-protesti-3

banjaluka-protesti-3

banjaluka-protesti

Полиција забранила шетњу опозиције – Додик: РС је држава, а без државе нема слободе

БАЊАЛУКА – У Бањалуци су данас одржана два скупа, „Срцем за Српску-Стоп издаји!” у организацији власти, и „Ослободимо Српску”, у организацији опозиције, а са бина су на самом почетку размењене и поруке и поздрави.

Са Трга Крајине, присталице власти су упутиле поздрав окупљенима на скупу у парку „Младен Стојановић”, док су присталице опозиције такође поздравиле, како су поручили, своју браћу на Тргу Крајина, јавља извештач Танјуга.

На митингу власти су, пре председника РС Милорада Додика, који је дочекан овацијама, говорили припадник дринског корпуса ВРС Милан Јоловић, Драган Ђурђевић из СРС и Петар Ђокић, председник Социјалистичке партије, који је поручио да су дошли како би спречили поделе.

„Окупили смо се због једне ствари, Републике Српске, и да покажемо да је народ већински уз ову власт на челу са Милорадом Додиком. Дошли смо да спречимо поделе и да покажемо да смо овде ради даље изградње Републике Српске и њене стабилности. На жалост, једино ту поруку не чују они који су се скупили под скуте сина Алије Изетбеговића”, рекао је Ђокић.

Бивши командант специјалне јединице „Вукови са Дрине” Милан Јоловић прочитао је писмо бивших команданата полиције и војске РС и поручио да „нико неће окренути Србе на Србе”.

На митингу власти говорио је и син Ратка Младића, Дарко, дочекан великим аплаузом, а са поруком „мира и очувања РС”.

„Обраћам се и вама и онима у парку Младен Стојановић да поручим да смо сви једно и да у свакој слободној земљи постоје разлике, али су опасне поделе”, рекао је Дарко Младић и упозорио да они који не мисле добро очекују да ће „запалити” Српску, али не само Српску, „већ шире”.

Митинг опозиције почео је интонирањем химне Боже правде, а потом су се на бину попели лидери опозиције Младен Босић, Младен Иванић, Бранислав Бореновић, Драган Чавић, Александра Пандуревич, Игор Црнатко…

Окупљенима се на том скупу обратио Горан Шеховац, борац Илиџанске бригаде, који је рекао да је у његовој бригади током рата страдало 500 бораца.

„Када тражимо своја права, онда нас називају издајницима, али ја питам господина Додика – зашто сте борцима укинули загарантоване пензије.„

„Ми овде и они на другом месту смо на истом путу, али део њиховог руководства не мисли као ми. Скупили смо се од Новог Града до Требиња да покажемо да се боримо за РС”, рекао је Марко Павић, лидер ДНС.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је уочи митинга „Срцем за Српску-Стоп издаји!” да жели да Српском владају стабилност и мир.

„Желим да Републиком Српском владају стабилност и мир и да проблеме решавамо у институцијама, да се међусобно уважавамо и политичке разлике решавамо у институцијама Републике”, рекао је Додик новинарима.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске није допустило представницима опозиције, односно Савеза за промене, протестну шетњу због могућег контакта са учесницима митинга подршке властима на Тргу Крајина.

Опозиција, међутим, не одустаје И о томе ће кажу одлучити након митинга. Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић је након разговора са министром полиције Драганом Лукачем новинарима рекао да су протест И шетња демократско право.

„Ни на памет нам није падало да призивамо било какве сукобе, нити контакт са учесницима контрамитинга”, рекао је Иванић, преноси Танјуг.

Додик: РС је држава, а без државе нема слободе

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је РС држава, да је способна да се брани демократским средствима, а да се митингом „Срцем за Српску” брани од издаје.

„Данас бранимо РС од унутрашње издаје, а издаја је кад одете у Сарајево и климате главом, кад у Сарајеву не смеш да браниш РС, кад не смеш да кажес да волиш Србију… То је издаја”, рекао је Додик.

Он је истакао да је РС држава, и додао да српски народ научио да је слобода једнако држава и да без државе нема слободе.

„Зато морамо да се боримо за државу, а наша држава је РС, не интересују нас белосветски хохштаплери који кажу да РС није држава – РС је држава”, поручио је Додик и додао да српски народ има две државе – Србију и Републику Српску.

Додик је навео и да РС хоће мир и слободу за све, јер је српски народ кроз историју доносио слободу свима.

„Бранио сам Републику српску по многим светским канцеларијама. РС мора да буде поштована, она има свој живот”, рекао је Додик, истакавши да РС није реметилачки фактор.

Не желимо, казао је, да се на РС гледа као да је она претња другима.

Он је истакао да РС не може бити предмет поткусуривања и нагласио да РС не жели да буде предмет прогона.

„Ми кажемо – немојте нам дирати РС, не можемо вам ништа дати од ње, јер ако дамо њу, дајемо своје срце, љубав и слободу, ако нема слободе нема ни државе”, рекао је Додик и додао да Бањалука данас исписује своје најсветлије странице историје.

Додик је, коментаришући скуп опозиције, рекао да је на митингу власти седам пута више грађана, али је упозорио да им „не пада на памет” да праве инициденте.

„Тамо су наши, пријатељи, браћа, кумова, али о заблуди оних који их воде брзо ће схватити. Бранимо РС од унутрашње издаје. Издаја је када одете у Сарајево и климате главом, кад у Сарајеву не смеш да кажеш да си Србин, не можеш да браниш Србију…”, навео је Додик.

Он је рекао да је Бањалука данашњим окупљањем поручила да нема ништа против других и другачијих и да их поштује И уважава, а не као што Босићу смета, истакао је, патријарх који позива за мир, а не смета му Давутоглу који у Бањалуци велича Алију Изетбеговића.

Он је позвао окупљене да се разиђу у миру, поручивши да РС није никакав реметилачки фактор, те да је данашњим скупом опоказује да је за мир и стабилност.

Додао је и да је РС показала да у истом дану, на раздаљини од километра, могу да се одрже два скупа различитих политичких порука, да никоме ништа не фали и да не буде сукоба.

Наводећи да је БиХ „ровит простор” и да је изложена деловању радикалних и терористичких покрета, Додик је рекао да се муслиманима мора пренети да се зна да нису сви терористи и да треба да помогну да се изборимо против најезде тероризма која угрожава све, преноси Танјуг.

Полиција забранила шетњу опозиције, они не одустају

БАЊАЛУКА – Министарство унутрашњих послова Републике Српске није допустило представницима опозиције, односно Савеза за промене, протестну шетњу због могућег контакта са учесницима митинга подршке властима на Тргу Крајина.

Опозиција, међутим, не одустаје И о томе ће кажу одлучити након митинга.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић је након разговора са министром полиције Драганом Лукачем новинарима рекао да су протест И шетња демократско право.

„Ни на памет нам није падало да призивамо било какве сукобе, нити контакт са учесницима контрамитинга”, рекао је Иванић.

Истакао је да очекује да ће скупови протећи у најбољем реду и да неће бити нереда.

У случају да протестна шетња крене, МУП Српске упозорава да ће сва одговорност за евентуалне нереде бити на опозицији.

Министар полиције Драган Лукач је након састанка са лидерима опозиције рекао да је безбедносна ситуација под контролом, али да у случају покретања масе с једне и друге стране 2.000 полицајаца неће моћи контролисати око 30.000 људи.

Такође, рекао је да је на граници са БиХ заустављено 150 лица из Србије који су планирали да присуствују скупу опозиције, преноси Танјуг.

Заветницима полиција није дозволила улазак у БиХ

Гранична полиција БиХ није јутрос дозволила пролаз припадницима покрета Заветници који су аутобусом кренули у Бањалуку на скуп „Срцем за Републику Српску-Стоп издаји!” са циљем да пруже подршку легитимном државном руководству и народу Републике Српске, саопштио је Покрет.

Како се наводи у саопштењу, Заветници су претходних дана изнели низ доказа који указују да опозицију, која у Српској позива на протесте и државни удар, финансирају поједине западне амбасаде и контроверзни Сорошев Фонд за отворено друштво.

Управо због тога нашли смо се на мети оних који покушавају да удруженим снагама спроведу централизацију и унитаризавију БиХ, а пре свега Бакира Изетбеговића и потплаћене опозиције у Републици Српској, уверени су у Покрету.

Председник Заветника, Стефан Стаменковски позвао је у изјави за телевизију РС грађане Српске да у миру данас пошаљу поруку да неће дозволити да било ко урушава независност за коју су се борили, преноси Танјуг.

Политика

Затворено за коментаре.