Београд: Парастос ђенералу Дражи

psrstdod

psrstdod

Поводом 70 година од стрељања армијског ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, начелника штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини и министра војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, одржаће се парастос у цркви Светог Саве на Врачару, у недељу 17. јула 2016. са почетком у 11.00 часова.

Парастос ће служити Његово преосвештенство епископ Арсеније, по благослову Његове Светости патријарха српског Иринеја.

Очекује се присуство изасланика Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића, као и неколико чланова Крунског савета.

Организатори парастоса јесу Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини, Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета и Удружење Краљевина Србија – Градски одбор Београд.

О УДРУЖЕЊУ

Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини је основано 17. новембра 1992. године, од стране 12 бивших војника ЈВуО. Као основни циљ Удружења, постављено је унапређење и изношење историјске истине о догађајима и личностима учесницима Другог светског рата.

Кроз скоро две и по деценије свог постојања, Удружење је организовало више десетина предавања, бавило се издавачком делатношћу (нека од познатијих издања: „За Краља и Отаџбину 1941-1945“ у тиражу од 1.000 примерака; двотомна књига сећања учесника рата „Равногорска омладина у рату“; затим „Равногорска прва победа“), иницирало постављање спомен-плоча на месту страдања припадника ЈВуО, водило активну борбу за права ветерана Другог светског рата итд.

Удружење је било један од покретача иницијативе за рехабилитацију проф. др Слободана Јовановића, угледног српског правника и историчара, кога су комунистичке власти осудиле као ратног злочинца. Окружни суд у Београду је 26. октобра 2007. године, поништио пресуду Војног већа Врховног суда ФНРЈ из 1946. године, чиме је и судски рехабилитован Слободан Јовановић.

Процес за рехабилитацију армијског ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, начелника штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини и министра војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, покренут је 2006. године, од стране Удружења припадника ЈВуО 1941-1945, Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима, као и Српског либералног савета. Иако се на заказивање првог рочишта чекало пуне 4 године, а сам процес трајао скоро деценију, на крају је Виши суд у Београду 14. маја 2015. године, донео одлуку о рехабилитацији и прогласио ништавном пресуду из 1946. године.

Председник Удружења је др Душан Ђукић, син генерала Светомира Ђукића, оснивача и првог председника Олимпијског комитета Србије и Југославије.

Затворено за коментаре.