Википедија, опет

Vikipedija

Vikipedija

 

 

 

 

 

 

 

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

Више пута сам писао о монополу комуниста на српској, па и на енглеској Википедији када је реч о Другом светском рату. Као што се зна, на Википедији пише свако ко жели, што практично значи – свако ко може. У Србији може онај ко држи народне паре у својим рукама, почев од тзв. Субнора до разних “антифашистичких организација“.

У наше време, САНУ нема ни један проценат утицај Википедије. Што додуше није неки пример, јер је и САНУ црвена, али разумећете шта сам хтео да кажем.

Два примера из Википедије.

За Светог епископа Николаја пишу дословце ово:

“Јanuara 1942. Velimirović je obavestio Gestapo da je spreman za saradnju u borbi protiv partizana.“

Каква клевета!

Други пример, у одредници о општини Александровац:

“У Другом светском рату у околини Александровца дејствовао је Расински партизански одред.“

Могли су да прочитају макар мемоаре команданта тог одреда, из којих се види да је он 1943. године имао свега око 40 партизана, који су се крили по земуницама на Јастрепцу, који иначе није “у околини Александровца“. Такође, да је неколицина партизана тог одреда била на територији Општине Александровац једном, када су убили и опљачкали благајника у селу Ратаје, и можда још једном, не сећам се.

Другим речима, сем тог убиства, и можда неког покушаја убиства, тај одред није деловао на територији ове општине, то јест тадашњег Жупског среза, већ је ту дејствовала Жупска бригада из састава Расинског корпуса (Дражини четници). По потреби, дејствовали су и други делови овог корпуса, бројног до 3.000 људи.

Оваквих примера комунистичке пропаганде на Википедији је безброј. Ако неко напише како је заиста било, они му накаче разне етикете. Ево мој случај:

“Милослав Самарџић заговара ревизионистичку интерпретацију историјских догађаја који се тичу Другог светског рата у Југославији. Статус „контроверзног“ аутора Милослав Самарџић добио је захваљујући маргиналним тезама, попут оне да су четници победили у бици на Неретви и да Никола Калабић није помогао Озни у хватању Драгољуба Михаиловића.“

Дакле, оно што напишу комунисти је ОК, што се каже чиста наука, или нека врста светог писма, а оно што је написано тачно је маргинализам, ревизионизам и контроверза.

Затворено за коментаре.