Владике на Сабору исказали дубоку повређеност начином на који РТС приказује свете Србе у серији “Немањићи“

1111

1111

Током јучерашњег заседања Светог архијерејског Сабора СПЦ у склопу расправе о раду Синода и епархија, више епископа је указало да су им се бројни верници што усмено, што писмено жалили на бројна светогрђа у серији „Немањићи“ РТС-а. И саме владике се осећају дубоко повређени начином на који су приказани Свети Симеон Мироточиви и Стефан Првовенчани, а посебно Свети Сава Српски.
Било је речи о томе да ли се у овом „најгорем екранизовању нашег средњег века“ (др А. Раковић) испољило, поред дилетантизма, и свесно изругивање Светим Србима. У сваком случају ради се о недопустивом вређању верских осећања српског православног народа. Речено је да је овакво приказивање наше историје на јавном сервису васпитно погубно.
Старије владике су указивале да такав медијски терор над верским осећањима није постојао ни у доба атеистичке власти. Владике из дијаспоре су посебно истицали констернираност наших људи у свету који су гледали серију „Немањићи – рађање краљевине“.
Закључено је да се верујући народ упућује на јединство у очувању достојанства наше историје, јер народ који не поштује своју прошлост, губи духовне оријентире у садашњости и будућности.
Биће затражено да се ова серија више не репризира у ударним терминима.
Екипа Видовдана

Затворено за коментаре.