Како комунисти фалсификују историју: “Дража: Нападати комунисте у леђа…“

Draza

Draza
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

Јуче ми је један читалац тражио да прокоментаришем нови чланак на Фејсбук групи “2. Svetski rat na prostoru ex YU“, под насловом: “Дража: Нападати комунисте у леђа…“
Наиме, на овој ФБ групи наведена је Дражина наредба свим командантима од 7. новембра 1943. године, која гласи: „Не устручавати се од напада комунистима у леђа, чак и онда када они нападају окупаторске гарнизоне да би их спречили да дођу до оружја…“
Наредба је наведена на почетку, после има још доста тога, све према књизи Јована Радовановића “Драгољуб Дража Михаиловић у огледалу историјских докумената“. Радовановић, партизан Друге пролетерске бригаде, писао је доста против четника, а нешто од тога користио сам у својој књизи “Фалсификати комунистичке историје“.
Међутим, не и овај пример, као ни много других примера, јер би књига била преобимна.
Укратко, реч је о следећем.
Дражина наредба од 7. новембра 1943. је опширна, а интегрално први пут је објављена у 3. тому књиге “Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета“, 3. том, 2006. године. Наредбу сам пронашао у Војном архиву у Београду, где се и сада налази, под ознаком ЧА, К-278, рег. бр. 18/1.
Дакле, тамо где комнуисти стављају три тачке, у ствари је запета, а иза запете пише: “…исто онако као што су они нас нападали у леђа док смо нападали усташе и Немце. Нападајте и ви њих док се боре са окупатором, јер је њихова борба лажна“.
У пракси, ову наредбу било је готово немогуће спровести, јер су комунисти по правилу нападали четнике, док је њихова борба против окупатора биле одбрамбена.
Иначе, непосредан повод – а било их је више – за ову Дражину наредбу био је напад комуниста у леђа четницима током највеће антиосовинске акцији на Балкану, пре доласка Црвене армије. Септембра и октобра 1943, четници су ослободили оц Немаца и усташа велике делове Западне Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине. Тада је Тито наредио да се четници нападну у леђа свим расположивим партизанским јединицама, тј. са два од укупно три мобилна корпуса, колико су их комунисти тада имали (2. пролетерски и 3. ударни корпус, док је 1. пролетерски корпус био у Титовом обезбеђењу). Тим нападом офанзива четника против Осовине је заустављена.

 

Затворено за коментаре.