Комунисти и против Калабића и против Устава

Говор потпуковника Николе Калабића 1944. године
Говор потпуковника Николе Калабића 1944. године

Говор потпуковника Николе Калабића 1944. године

Чим се сазнало за Решење Вишег суда у Ваљеву, објављено 26. маја 2017. године, да је командант Групе корпуса Горске гарде Њ.В. краља Петра Другог Карађорђевића, потпуковник Никола Калабић, рехабилитован, почели у притисци на Апелациони суд да се ово Решење поништи.

По Уставу, коментарисање судских пресуда и решења од стране извршне власти није дозвољено, јер је судство независно. Међутим, већ данима гледамо кршења Устава не само од стране парадржавних организација као што је тзв. Субнор, већ и од стране високих функционера извршне власти, па чак и министара.

Ево неких реакција комуниста на рехабилитацију команданта Гарде:

Потпредседник владе Србије Небојша Стефановић нагласио је да се не меша у рад судова, али и да лично сматра да је пресуда о рехабилитацији Николе Калабића срамна. „Једина позитивна ствар у свему је што пресуда још увек није правоснажна“, рекао је Стефановић за Тањуг.

Покрет социјалиста (ПС) саопштио је да не може да коментарише пресуде судова док не постану правоснажне, али и поновио свој принципијелни став да се одлучно противи рехабилитацији сарадника окупатора. “Како да стојимо на Црвеном тргу и рехабилитујемо оне који су били против Црвене армије? Како да славимо победу у Другом светском рату ако рехабилитујемо поражене?“ питају се у саопштењу.

Социјалдемократска партија Србије саопштила је да изражава чуђење поводом данашње одлуке суда да рехабилитује „ратног злочинца, четничког команданта и сарадника окупатора“ Николу Калабића. Они наводе да оваква судска одлука представља покушај ревизије историјиских чињеница, на основу којих је недвосмислено утврђено да је Калабић, као један од највиђенијих четничких команданата, директно одговоран за злочине над цивилима у смедеревском, аранђеловачком и космајском крају током 1943. и 1944. године, као и другим крајевима бивше Југославије.

Лига социјалдемократа Војводине најоштрије је осудила рехабилитацију Николе Калабића. “Историографски доказани колаборациониста, Никола Калабић је као командант четничке тзв. Горске гарде био познат по репресији и терору над цивилним становништвом у окупираној Србији“, пише у саопштењу генералног секретара ЛСВ Бојана Костреша.

Шеф скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић осудио је рехабилитацију Николе Калабића, као срамотну и скандалозну. „Уместо да се поносимо светлом и херојском антифашистичком борбом и да се пијететом сећамо огромних жртава које су пале у тој историјској победи над фашизмом, ми у Србији смо сведоци судских рехабилитација које очигледно више немају никаквих граница’,’ навео је Омеровић у саопштењу.

Затворено за коментаре.