На Косову има тек око МИЛИОН Шиптара!

wwww

wwww

Званични подаци по којима на Косову живи око 2 милиона становника од којих 90% чине Шиптари више не представљају релевантну статистику.

Ни сами Шиптари не верују у ове податке. Број изашлих на биралишта у Приштини и на целом Косову и Метохији је дупло мањи но што би требало да тамо има око 2 милиона становника.

Масовни егзодус Шиптара који је покренут 2015. године до сада је сваке године отпремио око 135 000 Шиптара са Косова у правцу Западне Европе, пре свега Немачке, Аустрије и Швајцарске. Егзодус траје несмањим темпом до данас. Процене приштинских медија су да се дневно око 500-600 људи сваки дан исељава са Косова.

Разлози за исељавање Шиптара са Косова су пре свега економске природе али и политичка нестабилност.

Удружење „Мајка Тереза“ које делује на Косову проценило је да 18% становништва живи у екстремном сиромаштву а 27% на ивици сиромаштва, укупно 44% становништва буквално „нема ‘леба да једе“.

Мобилна телефонија на Косову чији подаци су поузданији од државних, указује на чињеницу да мобилних претплатника има око 1,79 милиона, што је приближно броју становника по последњем званичном попису из 2013. године. Када се узме у обзир да фиксних телефона долази око 4 на 100 становника на Косову јасно је да највећи део становништва користи мобилне телефоне.

У Србији је број мобилних телефона 9344977, док је број становника 7040272, а фиксна телефонија је заступљена са 40% што је десет пута више него на Косову.

Само на основу ових података може се проценити да број становника на Косову не прелази више од 1,2 милиона. Када се одузму мањинске етничке скупине, као што су Срби, чији се број процењује од 80 000 до 150 000, затим Ашкалије, Горанци, Турци и други, долази се до податка да је број Шиптара на Косову приближно милион или прецизније између 900 000 и 1,1 милион.

ВИДОВДАН

Затворено за коментаре.