Обележен дан устанка у Херцеговини

dan_opstine_gacko_5-1024x683

ГАЦКО – У селу Брљево, на мјесту гдје је прије 75 година ‘плануо’ устанак и створена прва слободна територија у поробљеној Европи, данас су грађани општине Гацко прославили свој дан.

Свечаност је почела јутрос у 9 часова, традиционалним изношењем заставе на брдо Гат, а потом је у 10 одржан помен-парастос погинулим устаницима.

Начелник општине, Милан Радмиловић, поздрављајући присутне истакао је да су наши часни преци својим оружаним отпором нациљали у срце фашизам: “Највећи дио људи који су подизали овај устанак је свој живот скончао на Лијевче пољу, страдао од братске руке заведене туђинском идеологијом.”

О историјским околностима које су довеле до устанка говорио је професор историје Глигор Самарџић, који је рекао да су масовни покољи у невесињском селу Дрежањ, а потом и у Коритима, били повод за устанак мјештана источног обода гатачког среза.

Званична историографија оцјењује да је први организовани оружани устанак био на Брљеву, гдје је, у ноћи између 5. и 6. јуна 1941. године, нападнута жандармеријска станица тадашње НДХ. Исте ноћи устаници су заузели брдо Гат, гдје је свештеник Радојица Перишић проглашен за вођу устанка.

Устаницима се наредних дана придружују и мјештани других села гатачког среза, падају жандармеријске станице на Степену, у Јасенику и Липнику, а ослобођена територија се шири, да би до 28. јуна био ослобођен Автовац – прво општинско сједиште у поробљеној Европи.

У сјећање на овај слободарски чин, Скупштина општине Гацко је 1995. године донијела одлуку да се за Дан општине узме управо дан почетка устанка, а споменик устаницима је подигнут пет година касније.

И данас су цвијеће на споменик положиле и сјенима устаника се поклониле делегације општине и борачких организација, потомци, мјештани и поштоваоци.

Према ријечима организатора, обиљежавању Дана општине Гацко су присуствовали начелници сусједних општина, представници Голијског сабора културе, борачких организација из регије, као и поштоваоци ослободилачке традиције широм РС – од Градишке, Мањаче, Добоја, Сарајевско-романијске регије, па до Вишеграда и Фоче.

И ове године су у оквиру програма додијељене награде за најуспјешније на Петим радничким играма општине, као и признања за шест добровољних давалаца крви, који су више од 50 пута учествовали у овим хуманим акцијама.

Свечано обиљежавање Дана општине употпунио је културно-умјетнички програм, у коме су наступили пјесници, гуслари, те пјевачке и фолклорне групе из Гацка.
Миланка Ковачевић

Моја Херцеговина

Затворено за коментаре.