Црногорски четници

Бивак Јеленачко-брајовићког батаљона у Жупским катунима, пролећа 1942.

Британскои мајор Вилијем Бејли, шеф савезничке војне мисије, понео је са собом поред осталог и близу 150 фотографија црногорских четника. У емиграцији, Бејли је ове фотографије предао краљу Петру Другом Карађорђевићу. Краљ их је потом предао мајору Николи Бојовићу, команданту 1. дурмиторске бригаде, који је живео у Лутону крај Лондона. Мајор Бојовић је фотографије дао свом сину др Радмилу, који живи у Београду. Радмило их је дао мени, ја сам их однео у радњу на скенирање, и онда вратио, с тим што ми је 15-так оригинала, по Радмиловој жељи, остало за успомену.
На свакој фотогрфаији Никола је написао основне податке – тј. откуцао је и налепио папириће са задње стране. Те податке сам дословно пренео.
Цела серија фотографија настала је 1942. и односи се на јединице под командом пуковника Баје Станишића. Ни на једној нема мајора Павла Ђуришића, који се тада налазио на другом сектору. Да би овај пригодан албум црногорских четника био заокружен, на крају сам ставио четири фотографије мајора Ђуришића, из других извора.
Милослав Самарџић

Затворено за коментаре.