Ђенерал Дража – војвода Ђујић, ратна преписка

ЂЕНЕРАЛ ДРАЖА – ВОЈВОДА ЂУЈИЋ, ратна преписка

Ratna Prepiska Draza Djujic naslovna krive

Kњига садржи око 1.000 депеша које су ђенерал Дража и војвода Ђујић разменили од краја 1942. године до пролећа 1945. године. Депеше прате неопходне напомене, а дат је и опширан увод о догађајима у западним крајевима пре успостављања везе између Врховне команде и Динарске четничке дивизије. Тврд повез, луксузна опрема, илустровано 328 страна, већег формата Б5.

„У време класичног комунизма објављено је око 4.000 четничких докумената, у четири тома ‘Зборника докумената о народноослободилачком рату народа Југославије’. Документа нису бирана по принципу научног рада, већ селективно, у складу са пропагандом тада владајуће странке. Избацивани су записи о борбама четника против окупатора и усташа, или о спашавању савезничких пилота, а дописана је, односно фалсигикована, примера ради инструкција ђенерала Драже мајору Лашићу са геноцидним елементима – јер оригинални Дражин запис кој се може окарактерисати као ратни злочин не постоји. У тим ‘Зборницима докумената’, комунисти су објавили и мањи део преписке између ђенерала Драже и војводе Ђујића, пробран тако да се ни на који начин не може стећи права слика о догађајима на тромеђи Босне, Лике и Далмације. Остатак преписке остао је у деопима Војног архива… Верујем да ће ова књига, као највећа збирка примарних оригиналних докумената насталих из пера командата Југословенске војске и команданта Динарске четничке области и Динарске четничке дивизије, значајно померити праг сазнања о догађајимана тромеђи Босне, Лике и Далмације у Другом светском рату“. (Из предговора Милосава Самарџића.)

„Пред читаоцима стоји једно ексклузивно дело, настало из пера човека који проблематику генерала Драже Михаиловића, Југословенске војске и четничког (равногорског) покрета обрађује двадесету годину заредом…. Радежи марљиво у Војном архиву и познајући суштину ратне проблематике, Милосав Самарџић овом књигом – зборником нама непознатих докумената – наставља серију књига које у другом, истинитом светлу, приказује четнички покрет у Другом светском рату. Онакав какав је заиста био, а не како је неко желео да га представи… Нема сумње да ће се после овог дела изменити комплетна слика о четницима на подручју ‘Независне Државе Хрватске’.“ (Из рецензије професора историје Александра Динчића.)

ЦЕНА: 1.200 ДИНАРА. Република Српска: 25 КМ. За поруџбине преко овог огласа издавач одобрава попуст од 20 посто. Поштарина и порез урачунати. Плаћање поштару, приликом преузимања књиге – 960 динара. За РС: 20 КМ, плус поштарина 8 КМ.

ПОРУЏБИНЕ ПРЕКО ТЕЛЕФОНА 064/1-880-990, НА АДРЕСУ НИП „Погледи“, Немањина 16, 34.000 Крагујевац, или електронском поштом: pogledikg@gmail.com

За испоруку у иностранство, плаћање VISA, EC/MC, Maestro платним картицама, кликните ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *