Дражина порука окупаторима

Немачки препис Дражине поруке коју је проследио путем плакатираног саопшења. Иако у препису не пише датум када су и где Немци добили поруку, може се закључити да је проглас из месеца јуна 1943. године, када је завршена прва фаза операције “Шварц“ (Schwarz) у Црној Гори и Херцеговини против четника и када су Немци растурали летке да је Дража побегао подморницом у Енглеску. Препис се чува у Архив Југославије – у фонду Ратне штете (инвентарни број документа 350).

Draza - rezerva - docrtati kapu

Моје саопштење окупатору!

Историја ће да каже своју реч о неделима, које су почињене над недужним српским народом. Праведан судија даће свој строги суд, а он ће пре свега да погоди тебе, окупатора српске земље. Крв хиљада жртава зове на освету. Херојска Црна Гора била је твој последњи плен. Како ти није пошло за руком да постигнеш твој циљ, ти си, окупатору, у твојој немоћи свој бес искалио над немоћним, голоруким, недужним становништвом Црне Горе. Хтео си да српски народ буде немоћан, разоружан. Окупатору, ти си хтео да Србе обезглавиш.

Довео си јаку фашистичку армију, а поред тога и армију других угњетача против мене, Драже Михаиловића, како би ме напао. Иза мене стоји као зид цео српски народ. Теби то није пошло за руком и зато шириш гласине, да је Дража Михаиловић побегао, да је своје четнике оставио на цедилу, те да је Дража Михаиловић издајица свога народа.

О, ви, окупатори, бедници! Као да има некога, ко би вам могао да поверује! Зар не видите, да ви само можете да преварите сами себе и ваше присталице. Једну ствар ти, крвави окупатору, ваља да знаш! Дража Михаиловић не бежи, а најмање тако нешто може да уради због гомиле пробисвета, које сте сакупили по нашим планинама и долинама. Земљу бих могао да напустим, само ако би то захтевала љубав према моме народу и да наредим мојим четницима, да се мирно врате у своја села. Мој народ, а нарочито моји храбри Црногорци, знају веома добро зашто се ја борим и зато сваки покушај, да их се убеди у мој бег, јесте узалудан.

Моји четници примили су наређење, да у својим селима мирно сачекају онај велики тренутак, који ни једна сила на свету не може више да заустави. Због тога оставите на миру измучен народ. Ако се ти, окупатору, оправдаваш и позиваш на мере одмазде, за то више немаш никаква права. Моји људи кренули су кући, а од мене су добили наређење, да теби више не дају прилику, да и даље чиниш зла и да они наставе да трпе твоја злодела. Комунисти чине злодела и није исправно, да се ти због тога светиш над мојим присталицама. Уколико то урадиш, има да знаш, да ћемо ти одмах да узвратимо истом мером.

Ово је моје последње саопштење, после кога ће још само дела да следе.

Потпис: Генерал Драг. М. Михаиловић, својеручно

Потпис немачког официра и текст: Диктирано секретарици

Дражин проглас: Оригинални немачки документ

Дражин проглас: Оригинални немачки документ

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *