ЕКСКЛУЗИВНО: Откривен Дражин обавештајац кога су се нацисти бојали

Михајло Букилић
Михајло Букилић

Михајло Букилић

Вук З. Цвијић
Михајло Букилић (32) био је један од главних обавештајаца равногорског покрета за исток Србије, чије су извештаје о бугарским и немачким војним транспортима користили и савезници.

Његови обавештајни извештаји били су од кључног значаја за нападе на нацисте и њихове сараднике у том делу Србије, које су према немачким изворима, “достигле велике размере”. Букилић је био један од многих припадника Југословенске војске у отаџбини, под командом Драгољуба Драже Михаиловића, о чијим залугама о борби против нациста јавност ништа не зна. Ипак, докази о његовим извештајима који су довели до бројних напада на окупационе снаге су сачувани у заплењеној архиви Гестапоа.

Нацистичка тајна полиција је и убила Букилића 17. августа 1943. после вишемесечног мучење у коме ништа није одао, како се закључује у документу Гестапоа, који је у архиви Србије пронашао истраживач Ратко Лековић.

Букилић је пре Другог светског рата завршио подофицирску школу и рат је дочекао са чином наредника борећи се у ИВ чети 3. пешадијског пука на граници код Цариброда. Након окупације земље село Височка Ржана у коме је живео са супругом Лепосавом Ђорђевић и двоје деце, окупирали су Бугари. Јуна 1942. илегално се пребацио у део Србије под окупационом владом Милана Недића.

Пријављује се за службу у Недићеву Српску граничну стражу у Белој Паланци, али се истовремено одмах повезује са равногорском илегалном организацијом.

Врло брзо, захваљујући извештајима које шаље равногорксој команди о окупатору и његовим сарадницима, високо се позиционира у овом покрету отпора и добија најделикатније обавештајне задатке. Поред рада на равногорској организацији у Белој Паланци успоставља обавештајне пунктове у граничним караулама према Бугарској. Букилићева мрежа прикупља информације о свим покретима и транспортима немачког и бугарског окупатора, са детаљним информацијама о кретању транспортних возова на прузи Софија – Ниш.

Он је прецизно бележио све појединости: време поласка, број возова и вагона, материјал који преносе, као и количине и врсту, колико војника, долазак немачких машиновођа…

Извештај Специјалне полиције Недићевој влади о испоруци Букилића Гестапоу (потписао шеф Специјалне полиције – Илија Паранос).

Извештај Специјлане полиције Недићевој влади о испоруци Букилића Гестапоу (потписао шеф Специјалне полиције - Илија Паранос)

Извештај Специјлане полиције Недићевој влади о испоруци Букилића Гестапоу (потписао шеф Специјалне полиције – Илија Паранос)

Подаци су ишли до врховне команде ЈВО-а, а поједине информације су прослеђиване Влади у Лондону и савезницима. Ови обавештајни извештаји били су од огромног значаја за саботаже и диверзантске акције, које су као се наводи у нацистичким извештајима; “достигле велике размере”. Букилић је био повезан и са нишком равногорском илегалом, која је била изузетно развијена.

Према извештајима Гестапоа само омладинска организација имала је чак око 2.000 припадника. Вођа ових илегалаца био је млади потпоручник и дипломирани хемичар Богољуб Мишић, који је заробљен пре Букелића и стрељан у Јајинцима 26.октобра 1942. Ухапшена су и три брата Михића: Александар, резервни капетан, Јован резервни ваздухопловни капетан, и Новак, пилот – ваздухопловни капетан. Ни један није преживео. Новак је стрељан у Горњој Локошници код Лесковца 18. Јануара 1943, а Јован и Александар, логораши Сајмишта, стрељани су у Јајинцима 23. марта 1943.

Гестапо и квислиншка полиција су у то време за петама Букилићу за кога и пре заробљавања у извештајима наводе “веома опасан припадника организације Д.М. (Драгољуб Михаиловић)”. Они добијају дојаву да је Букилић запретио свима који раде за окупаторе. Српска државна стража 10. децембра 1942. открива Букилића у Брзој Паланци и спроводи га у Ниш, где га константно муче и саслушавају чак 50 дана.

После га преузима Специјална полиција у Београду, чији је трећи одсек био задужен за сузбијање равногорске организације. Букилића на његов 32 рођендан 5. маја 1943. та полиција предаје Гестапоу. Против њега су прикупљени докази д аје био важан припадник покрета отпора, јер су нацисти пронашли инструкције које је добио од команде ЈВО, као и извештаје са његовим потписом.

Међутим, како заводи Гестапо у документима, Букилић никога и ништа није одао и поред најбруталнијијег мучења. Из истражног затвора Гестапоа 23. јула 1943. пребачен је у Бањички логор, одакле је 17. августа 1943. одведен и стрељан у логору Јајинци.

Писмо супрузи

У затвору Гестапоа Михајло Букилић написао је 7. маја 1943. писмо супрузи Лепосави Ђорђевић, али га је запленио Гестапо. То писмо је до данашњих дана било је скривено у заплењеној архиви Гестапоа. Букилић речи утехе супрузи и деци Милутину и Руници никада нису стигле до њих. Он у писму не помиње тортуру коју је пролазио. Само обавештава када је и где ухапшен и где је све спровођен.

Писмо које је Букилић написао супрузи у затвору Гестапоа у Београду, које је запленила немачка полиција
Фото: приватна архива / РАС Србија
Писмо које је Букилић написао супрузи у затвору Гестапоа у Београду, које је запленила немачка полиција
пин он пинтерестсхаре ит
Чак наводи: „Мени је овде добро. За мене немој да се секираш ништа. Децу добро чувај, па ће Бог дати да се у најскорије време састанемо“. Нажалост нацисти су га убили за нешто више од месец дана од када је написао писмо,а његова породица дуго није знала за његову судбину.
Блиц

Затворено за коментаре.