Да ли неко зна, да ли је неко свеобухватно, а тачно, обрадио питање улоге бугарске нације на тлу Краљевине Југославије у време Другог светског рата и након њега?
Ту мислим на све елементе за време окупације.
Рецимо, колико су Бугари преласком на страну Совјета олакшали титоистима да пре стигну до Црвене Армије?
Зашто је Југославија изостављена из споразума које су државе окупиране имале након рата са Немачком? Наиме, зашто је само Титу дато ексклузивно право на билатерални договор са Немцима о теми репарације и зашто је Броз из тих обавеза искључио оне државе које су учествовале у ДСР само на тлу КЈ и то искључиво у борби против Срба?
Итд,итд...
Ако има неко мишљење о овоме, волео би да га видим.
Тема није обрађена из простог разлога што су Бугари овај рат видели као наставак ратова против Срба, у овом случају - четника, тако да је комунистима остало мало простора за манипулације и зато су избегавали тему. Такође, Бугари су окупирали исток и југ, а тамо је партизана било веома мало. Зато нису објављени чак ни зборници бугарских докумената.
На ову тему мало је писано у Бугарској, и Бугари који су дошли на наш сајт послали су ми мање-више све што је тамо објављено. Тако сам сазнао нпр. да је 2. вардарски корпус био један од најбројнијих четничких корпуса, а он се апсолутно не помиње у историографији социјалистичке Југославије (јер се налазио на ''незгодном месту'', тамо где, према комунистима, Срба није ни било).
Бугарски архив је колико се сећам у Трнову и требало би неко од ових силних државних историчара да оде тамо.
Ja нађох у једном документу податак да је почетком 1944 цео један батаљон бугара прешао комунистима. Мада се не наводи где тачно, моја претпоставка је да је то било у Македонији.
Бугара је било и у централној Србији. У околини Крагујевца, били су, углавном," чувари " пруга.
(25-05-2017, 05:31 PM)Chicot Пише: [ -> ]Ja нађох у једном документу податак да је почетком 1944 цео један батаљон бугара прешао комунистима. Мада се не наводи где тачно, моја претпоставка је да је то било у Македонији.
Побројао сам их у Дражи 4, када су у пролеће 1944 у Србији имали 11 бригада, 4 су биле састављене од Бугара (ако се добро сећам, да не тражим сад).
(25-05-2017, 06:14 PM)Chicot Пише: [ -> ]Од бугара - дезертера?
Да, нпр. Софијска бригада је била. А ово је било у мају 1944. Мада су још крајем 1943. потојале неке бугарске јединице.
Према недићевским изорима (граничари), сем тог, и партизани из Бугарске су долазили да помогну партизнима овде у борби против четника. Што комунисти наравно демантују, они тврде да су то неки партизани одавде ишли преко Бугарске да би напали четнике са те стране.
Чекајте, не разумем. Када је по вашим подацима први познати случај да су бугарске осовинске снаге (окупационе трупе у Ју) пришле комунистима? Мај 1944?
Не, јесен 1943, после капитулације Италије. Дакле дезертери из бугарке војске.
E sad razumem

Да ли су неки Бугари одлазили у четнике? Зна ли се колико бугарских војника је било у Недићевој Србији?
Да ли је због те везе да је Тито по крају рата тражио конфедерацију-заједничку државу са Бугарском, онако независно од Москве, што је разљутило Стаљина?
Ништа Броз није радио независно од Стаљина. То су фантазмагорије титоистичких историчара. НКВД му седи у земљи коју још није очистио и која му је поклоњена, пре свега од Стаљина и сад он за рачун Запада отима Бугарску из "канџи" Варшавског пакта, упркос Техеранској конференцији и конференцији са Јалте?
Дакле, Броз се умиљавао Стаљину тим предлогом. Стаљин га је вратио где му је место. Са друге стране, Стаљин кога толико хвале је био "од речи" у свим преговорима са Западом и испоштовао је договорено, а могао је да "превари" Запад и увуче Броза у источни блок. Он то, међутим, није учинио. То је цела прича.
И још нешто, Броз је знао да на власт не би дошао не само без Црвене армије, него и без пресудног утицаја совјетске војске и политике на Бугаре да војску не распусте, него је ставе под Брозову команду.
Дакле, увлачио се Стаљину, а не супростављао.
Шта је тачно био бугарски мајор Никола Раденков у окупационој управи, и каква је његова судбина? Он је чинио злочине још током гушења Топличког устанка.