Погледи форум

Пуни Облик: Ко је спашавао народ?
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4
"Родом сам из села Постоља, срез Сребрница. 1941 године кад је пропала Југославија српски народ се дигао у борбу против Хрвата и Немаца. Мени је тада било непуних 18 година, војску нисам служио. Ступио сам у редове четника у скелански батаљон. Борбе су се водиле свакодневно. Априла 1942 Немци и Хрвати су на нас ударили са таквим снагама да се нисмо могли одупрети, него смо се са народом пребацивали у Србију.

Припадници 10 љотићевског одреда у Бајиној Башти имали су више чамаца и узели су да пребацују избеглице. Огромне масе жена и деце стајале су, заједно са стоком, на Дрини код порушеног скеланског моста и преклињале да их што пре пребаце у Србију, јер су Хрвати надирали. Љотићевци су одбили да пребацују жене и децу него су прво пребацивали стоку говорећи да је потребно прво пребацити стоку, те да се може припремити храна.

Деца су плакала, жене преклињале, јер су се Хрвати приближавали, али љотићевци су и даље пребацивали стоку и тако су Хрвати избили на Дрину и поклали жене и децу. Том приликом изгубили су животе и моја мајка Ангелина и брат Радоје од 10 година.

Ја сам се са једном групом четника пребацио у Србију, али су ме после неколико дана ухватили љотићевци и предали Немцима, који су ме одвели у Шабац, а после у Немачку."

Ј. Миловановић, Гери

Предраг Д. Ивановић, "Ко су љотићевци", стр. 65-66.
(30-08-2018, 04:29 PM)ватхра Пише: [ -> ]
(30-08-2018, 03:54 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Ево неко моје виђење овог проблема. Мислим да је за спашавање српских избеглица највише заслуга имао нико други него спољашњи непријатељ. Једноставно, Црвени крст, надлежан за избегла и расељена лица, ништа није могао да уради без одобрења крајс и фелдкомандантура. Такође, могло је у Србију доћи и милион људи и да их Немци преусмере на рад у Немачку или неку другу земљу Рајха. Тако да је питање спашавања избеглица врло комплексно.
Динчићу,
па српске и словенске избеглице су послате у Србију са територија које су мање или више директно биле под немачком командом.
Не би усташе могле да протерују Србе из НДХ у немачку окупациону зону да нису добиле одобрење/наређење од Немаца.

To и кажем. Много је сложено питање и зато се тај термин "спашавање" може посматрати и онако и овако. Сви су спашавали а у ствари нико није у правом смислу.
42., у Францетићевој офанзиви, усташе су један збег народа побиле (Милошевићи и Стари Брод) други не. Према речима преживелих са друге стране Дрине зачуо се намачки глас и усташе су отишли након што су опљачкали народ. Избеглице су преко Дрине пребацили љотићевци и недићевци. Такође, у И. Босни било је и Недићевих одреда али, бар они за које ја знам, радили су за Дражу.

Дакле, има и њихових заслуга али нису ни приближне Дражиним.

Слажем се са Динчићем, сложено питање које, ако се разради, представља озбиљан материјал за једну књигу. Одлична прилика да се разјасни Лаутнерова улога и заслуга у овим догађајима.
Јесте, на Дрини су се налазили и поједини одреди СДС-а као и љотићевци. Дрина како лелуја има много сектора (ада) и на сваком (свакој) се налазила по нека јединица. Интересантно да нико не спомиње припаднике Руског заштитног корпуса који су имали своју већу јединицу у Лозници. Они нису волели присуство Рачићевих одреда и вршили су потере, али су учествовали у прихвату српских избеглица у мају 1942. године. Налазили су код Беговца, док су љотићевци били у Црној бари.
(30-08-2018, 09:04 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]To и кажем. Много је сложено питање и зато се тај термин "спашавање" може посматрати и онако и овако. Сви су спашавали а у ствари нико није у правом смислу.

Оно јес', али овако ђеца уче сада..... Јок

.
(25-03-2020, 08:57 AM)Шумадинац Пише: [ -> ]
(30-08-2018, 09:04 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]To и кажем. Много је сложено питање и зато се тај термин "спашавање" може посматрати и онако и овако. Сви су спашавали а у ствари нико није у правом смислу.

Оно јес', али овако ђеца уче сада..... Јок

.

Ау... чиста квислиншка пропаганда... Чак и Немци су сматрали да је Дража најважнија личност у Србији.
Шта је лупио? Немам времена да гледам.
Дајте људи, немојте, к`о Бога вас молим. Професорски хлеб је тежак. Још ако се накаче "они" на овог човека може и да остане без посла.
Живио члан 133. Јок
(25-03-2020, 11:34 AM)Бенито Пише: [ -> ]Шта је лупио? Немам времена да гледам.

Људи имају план и програм по коме су у обавезни да раде.
Аха, погледао сам... Не знам шта му пише у "плану и програму", али све је ово могао да каже и другим речима. Није имало потребе да говори "чувени херој", "много пута је одбио", "морао је", "највероватније", "спасио је преко 400000 избеглица Срба из НДХ".....
Све то није морао да каже.
А управо то ствара погрешну слику детету које ово слуша и то у најосетљивијем добу развоја. После је ово тешко исправити.
Их...Дете ће сазнати праву или лошу слику уколико жели да се професионално бави историјом. Сада га можда 5% разуме. Уколико уопште и прати онлајн наставу а не гледа ријалити програм. Али га зато други одлично схватају а они имају елементе да направе велику пометњу. Зато будимо колегијални.
(25-03-2020, 12:03 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Дајте људи, немојте, к`о Бога вас молим. Професорски хлеб је тежак. Још ако се накаче "они" на овог човека може и да остане без посла.

Накачили се . . . тачније попенили . . . Скојевац

Скинут је са ТВ-а . . .
Гледао сам јуче предавање овог истог наставника, о Другом светском рату. Да га похвалим што је пописао важније датуме на једној табли иза леђа. Није ми јасно зашто их није хронолошки поставио.
Предавање му је било много боље него онај исечак. Није улазио у детаље, у које не треба ни да улази на том нивоу. "Изгледа да су партизани први напали четнике 1.новембра у једном селу, па су четници одговорили. Тако је почео грађански рат, који је прекинут око 20. новембра због интервенције Британије и Стаљина. Али, јаз који је тада настао није више могао да се превазиђе до краја рата."
Углавном, мислим да је прегломазно градиво које је предавао за једно предавање. То није његова кривица, јер ради по плану и програму министарства.
Као што није његова кривица ни прича о "два ослободилачка покрета", јер ту рак-рану дефиниције Другог светског рата у Краљевини Југославији, поставила је титоистичка елита да би опстала на власти, једина у Европи по паду Берлинског зида, до дана данашњег.
Страница: 1 2 3 4