Погледи форум

Пуни Облик: Документарни филм ''Никола Калабић''
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3
У продукцији предузећа за кинематографију “Погледи“ д.о.о. из Крагујевца, управо је завршен документарни филм “Никола Калабић“, сценаристе и режисера Милослава Самарџића. Питање биоскопске премијере и даље је неизвесно. Зато се филм премијерно приказује на сајту Вимео, где се може изнајмити или купити.

ИНСЕРТ ИЗ ФИЛМА, ИЗНАЈМЉИВАЊЕ И ПРОДАЈА:
https://vimeo.com/ondemand/nikolakalabic

Никола Калабић је једна од најпознатијих личности из Другог светског рата. Међутим, информације о њему углавном потичу из комунистичких филмова и серија. Зато постоје два лика Николе Калабића: филмски и стварни. Та два лика немају додирних тачака.
ОПШИРНИЈЕ О ФИЛМУ:
http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/...%b0%d0%bb/
(13-10-2020, 04:41 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]У продукцији предузећа за кинематографију “Погледи“ д.о.о. из Крагујевца, управо је завршен документарни филм “Никола Калабић“, сценаристе и режисера Милослава Самарџића. Питање биоскопске премијере и даље је неизвесно. Зато се филм премијерно приказује на сајту Вимео, где се може изнајмити или купити.

ИНСЕРТ ИЗ ФИЛМА, ИЗНАЈМЉИВАЊЕ И ПРОДАЈА:
https://vimeo.com/ondemand/nikolakalabic

Никола Калабић је једна од најпознатијих личности из Другог светског рата. Међутим, информације о њему углавном потичу из комунистичких филмова и серија. Зато постоје два лика Николе Калабића: филмски и стварни. Та два лика немају додирних тачака.
ОПШИРНИЈЕ О ФИЛМУ:
http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/...%b0%d0%bb/

Имао сам част да будем један од првих који је одгледао ово капитално дело. Слободно могу рећи да Самарџић у сваки наредни филм улази са већим искуством што се да и приметити када се покледају крајњи резултати. Потребно је да истраје у временима када државним телевизијама и институцијама није у интересу да приказују истину која је од нас дуго и вешто скривана. За крај, уз топлу препоруку за овај филм, оставићу један цитат мр Драгана Крсмановића који најбоље описује пређашње речи: "После 75 година комунистичке пропаганде показало се да је лакше било слагати народ него га сада убедити да је био слаган."
Свака част! Хоћете ли можда поставити на Јутјуб?
(13-10-2020, 09:47 PM)ОРЈУНА Пише: [ -> ]Свака част! Хоћете ли можда поставити на Јутјуб?
Поставићемо само инсерт.
(13-10-2020, 09:48 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]
(13-10-2020, 09:47 PM)ОРЈУНА Пише: [ -> ]Свака част! Хоћете ли можда поставити на Јутјуб?
Поставићемо само инсерт.

У реду.
Већ си избацио "ратни пут" на интернет?
Ниси могао да издржиш? Smile
Монтажери би некако требали да допишу, да је овај филм посвећен проти Михајлу Даниловићу. Чињеница је да без његовог сведочења о погибији Николе Калабића ни суд не би донео одлуку о стварном месту погибије (смрти).
(14-10-2020, 11:55 AM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Монтажери би некако требали да допишу, да је овај филм посвећен проти Михајлу Даниловићу. Чињеница је да без његовог сведочења о погибији Николе Калабића ни суд не би донео одлуку о стварном месту погибије (смрти).
Апсолутно подржавам.
И ја бих желео да прозборим коју реч у вези најновијег документарца. О квалитету нећу говорити, јер је екипа већ стекла потребну рутину. Само бих желео да се осврнем на једну ствар а коју сам заборавио да кажем сценаристи и режисеру приликом нашег разговора.

Није било потребно форсирање драме „Последњи чин“. Уз то, она је велики промашај, а што посредно показује и скраћена верзија исте драме која се може видети на интернету.

Наиме, ово је истоветни случај као и са драмом „Смрт госпође министарке“, која је посвећена страдању српске глумице Живане Жанке Стокић. Када се увелико урушавао једнопартијски систем у земљи, снимљена је верзија у којој, у појединим сценама, комунистичка власт представља оличење великог бешчашћа и суровости. Међутим, када се социјалистички систем некако одржао, у накнадним верзијама, избачене су такве сцене. У продаји се нашла скраћена верзија. Сви ми који смо премијерно гледали драму памтимо ту проширену верзију.

Код „Последњег чина“ накнадно су се сазнале неке ствари. Најпре, да је Милан Кнежевић робијао као четнички јатак и није могао бити убијен као сведок. Такође, Дража није могао да прети Кнежевићу да ће га убити зато што је хтео да зашти убијеног муслимана. Наравно да никакав муслиман није ухваћен у близини где се Дража скривао. Коначно, Слободан Пенезић није сазвао састанак официра ОЗН-е који су учествовали у Дражином заробљавању.
Све је то интелигентно уклоњено како не би дошло до потпуног фијаска исте драме. Она има историјско значење с обзиром да је рађена према „истинитим“ дешавањима.

Уместо „Последњег чина“ требало је у документарцу о Николи Калабићу форсирати филм „Клопка за генерала“, из 1971. године, који је режирао крушевљанин Мики Стаменковић. Наиме, сви Стаменковићеви филмови, са ратном тематиком, имају и скривену поруку. Ја сам се у то уверио гледајући филм „Лагер Ниш“. Други такав филм је „Двоструки удар“, а „Клопка за генерала“ је једна посебна прича. Он је са Драганом Марковићем заправо послао поруку: “Калабић је убијен у акцији на терену“. Такође, Калабић је у истом филму изрешетан у једној пећини. Да ли је та пећина баш она покрај Ваљева, али приказана у филму на некој непознатој локацији?
Говорило се да је ту снажну поруку, преко овог филма, заправо послао смењени Александар Ранковић лично Титу. Зато су ангажовали (Ранковићева претекла струја) Драгана Марковића (творца Отписаних) као косценаристу. Иначе, то је филм ондашње УДБ-е, али га треба врло пажљиво погледати. Филм је, заправо, порука поражене струје унутар Службе оној победничкој, која је организовала Брионски пленум, где је елиминисана Ранковићева екипа.
Најзад, и врапци на грани знају да је Ранковић спремио "четничку причу" за деведесете.
За ''Последњи чин'' сам се орпеделио јер је много познатији од тог филма. И много више се приказује, и данас. А за те измене нисам ни знао, не могу да гледам све то поново. Опет, и да сам знао за све те финесе, остаје факат да званична историографија и даље узима Титову верзију, оригинално, без тих Ранковићевих измена. Које и нису суштинске, јер опет и ту се каже/лаже да је Калабић издао.
(15-10-2020, 12:33 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]И ја бих желео да прозборим коју реч у вези најновијег документарца. О квалитету нећу говорити, јер је екипа већ стекла потребну рутину. Само бих желео да се осврнем на једну ствар а коју сам заборавио да кажем сценаристи и режисеру приликом нашег разговора.

Није било потребно форсирање драме „Последњи чин“. Уз то, она је велики промашај, а што посредно показује и скраћена верзија исте драме која се може видети на интернету.

Наиме, ово је истоветни случај као и са драмом „Смрт госпође министарке“, која је посвећена страдању српске глумице Живане Жанке Стокић. Када се увелико урушавао једнопартијски систем у земљи, снимљена је верзија у којој, у појединим сценама, комунистичка власт представља оличење великог бешчашћа и суровости. Међутим, када се социјалистички систем некако одржао, у накнадним верзијама, избачене су такве сцене. У продаји се нашла скраћена верзија. Сви ми који смо премијерно гледали драму памтимо ту проширену верзију.

Код „Последњег чина“ накнадно су се сазнале неке ствари. Најпре, да је Милан Кнежевић робијао као четнички јатак и није могао бити убијен као сведок. Такође, Дража није могао да прети Кнежевићу да ће га убити зато што је хтео да зашти убијеног муслимана. Наравно да никакав муслиман није ухваћен у близини где се Дража скривао. Коначно, Слободан Пенезић није сазвао састанак официра ОЗН-е који су учествовали у Дражином заробљавању.
Све је то интелигентно уклоњено како не би дошло до потпуног фијаска исте драме. Она има историјско значење с обзиром да је рађена према „истинитим“ дешавањима.

Уместо „Последњег чина“ требало је у документарцу о Николи Калабићу форсирати филм „Клопка за генерала“, из 1971. године, који је режирао крушевљанин Мики Стаменковић. Наиме, сви Стаменковићеви филмови, са ратном тематиком, имају и скривену поруку. Ја сам се у то уверио гледајући филм „Лагер Ниш“. Други такав филм је „Двоструки удар“, а „Клопка за генерала“ је једна посебна прича. Он је са Драганом Марковићем заправо послао поруку: “Калабић је убијен у акцији на терену“. Такође, Калабић је у истом филму изрешетан у једној пећини. Да ли је та пећина баш она покрај Ваљева, али приказана у филму на некој непознатој локацији?
Говорило се да је ту снажну поруку, преко овог филма, заправо послао смењени Александар Ранковић лично Титу. Зато су ангажовали (Ранковићева претекла струја) Драгана Марковића (творца Отписаних) као косценаристу. Иначе, то је филм ондашње УДБ-е, али га треба врло пажљиво погледати. Филм је, заправо, порука поражене струје унутар Службе оној победничкој, која је организовала Брионски пленум, где је елиминисана Ранковићева екипа.
Најзад, и врапци на грани знају да је Ранковић спремио "четничку причу" за деведесете.
Свака част за ову допуну.
(15-10-2020, 04:18 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]За ''Последњи чин'' сам се орпеделио јер је много познатији од тог филма. И много више се приказује, и данас. А за те измене нисам ни знао, не могу да гледам све то поново. Опет, и да сам знао за све те финесе, остаје факат да званична историографија и даље узима Титову верзију, оригинално, без тих Ранковићевих измена. Које и нису суштинске, јер опет и ту се каже/лаже да је Калабић издао.
И ја сам био за то да се унесе "Последњи чин" у овај документарни филм и то из два разлога: 1. Зато што је Ранкић остварио једну врло убедљиву улогу Николе Калабића, али оног који никада није постојао. То је требало разбити јер је већи део модерних Срба тако видео Калабића. Мислим да је контраст који је на ову негативност остварио Самарџић у виду историјског Калабића изузетно убедљив.
2. Други разлог је зато што се Синиша Павић ни у 87-ој години живота још није одрекао "Последњег чина" који заузима посебно место у архипелагу бешчашћа коју је Србима сервирала УДБА преко РТС-а. Зато је то ђубре требало разоткрити једном за свагда, а ово је била идеална прилика.
Постављали "Последњи чин", на овај или онај начин, критиковали ту драму или не - он (она) ће и даље бележити раст гледаности. То је једноставно тако. Драма је постала култна, без обзира што је, како пишем-велики промашај, а мислећи ту пре свега на историјски контекст и учињене преправке. Полуписмени гледалац и не зна за те корекције.
Међутим, да сте поставили "Клопку за генерала" и повезали један и један, тј. Дегурићку пећину и пећину у којој Калабић, тј. Рас страда - верујем да би сте направили својеврсну трилер вртешку, где гледалац не би могао остати равнодушан. Но, то је само моје мишљење.
ПРЕТПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "НИКОЛА КАЛАБИЋ" !⁣⁣
⁣⁣
⁣⁣
⁣⁣
Упркос бројним саботажама и напорима, коначно је успешно завршен први филм о војводи Николи Калабићу који аргументовано и истинито приказује његов живот. Годинама уназад име Николе Калабића било је провлачено кроз разне филмове, серије и књиге које су као једини циљ имале његову деградацију и одаљавање од народа који га је током његовог читавог живота неизмерно волео и поштовао. Јасно је и зашто је истина о томе ко је заправо био војвода Калабић била скривана од јавности толико деценија. ⁣

Филм можете претпремијерно погледати пре неизвесног изласка у биоскопе на следећем линку. Поносни смо што смо учествовали у овом пројекту и што смо дали наш скромни допринос редакцији⁣ Погледи, да испише историју првим филмом о војводи Николи Калабићу који је у најмању руку овако нешто одавно заслужио. ⁣

Камера креће од Николиног родног Подновља, на северу Босне, где се и данас, у породици Калабић, смењују имена Милан и Никола. Укупно, у филму сведочи 13 особа, приказује се око 50 оригиналних докумената, као и 25 мапа на укупно 20 различитих локација. Аргументовано се побија свака тврдња која годинама обмањује јавност да је Калабић издао ђенерала Дражу као и свака друга прогандна неистина која се везује за његово име.⁣
⁣⁣

Не сумњамо да ћете уживати и да ћете препознати, огроман труд редакције Погледи да истраје у борби за очување истине наше историје. Надамо се да ћете и ви дати ваш скроман допринос како би оваквих пројеката у будућности било још више јер многи велики јунаци и даље чекају у реду за свој филм, а таквих људи који би га направили је нажалост све мање.⁣
-------------------------------------------⁣

https://www.facebook.com/Principshop/pho...526368528/

Извор: Фејсбук страница "Принцип"
Страница: 1 2 3