Погледи форум

Пуни Облик: Пријепољска битка - 70 година после
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Пријепољска битка

05.12.2013

Јуче се навршило равно 70 година од стравичног страдања партизанске војске у бици код тадашње болнице у Пријепољу. Као и претходних година комунисти, њихова деца и унуци, намештени у разним организацијама на челу са СУБНОР-ом, обележили су овај дан понављајући разне фразе и флоскуле о добрим и лошим момцима, о борцима за слободу и сарадницима окупатора, којих смо се наслушали претходних деценија.

По први пут терет организације овог скупа на себе је преузела влада Србије. И локална власт је, наравно, дала свој допринос. Председник СУБНОР-а проф. др. Миодраг Зечевић је прочитао реферат у ком је препричан овај догађај. Као и сви досадашњи овакви говори, ни овај ми не би привукао пажњу да нисам међу многим заставама са петокракама угледао и заставу Соцојалистичке републике Хрватске и чуо једну реченицу која је до сада била табу тема. Бар се мени тако чини јер нисам имао прилику да чујем нешто слично од званичних представника партизанског покрета из Другог светског рата. Наиме г. Зечевић је изјавио да су грешком више команде борци доспели у тешку позицију из које нису могли да се извуку па је погинуло око 500 људи а коначан број неће никад бити познат. Одмах сам се сетио да сам сличну реченицу нашао и у неком од текстова Милослава Самарџића који се годинама бави писањем о Другом светском рату.

Зато данас на сајту објављујемо делове из књига г. Милослава Самарџића који се односе на крвави 4. децембар 1943. Захваљујемо му се на несебичној помоћи и најављујемо сарадњу у будућности.

Наставак:

http://www.dveriraskaoblast.com/dverjani...ska-bitka/