Погледи форум
SOE - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Историја (https://www.pogledi.rs/forum/forum-16.html)
+--- Тема: SOE (/thread-2287.html)

Странице: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: SOE - Митић - 28-04-2026

Такав је случај и са најпознатијом преваром Другог светског рата, операцијом „Млевено месо“. У априлу 1943. године, мртав пилот је избачен на обале Шпаније носећи тајна писма савезничких команданата, осмишљена да одвуку немачке трупе од Сицилије.42 Историчар Другог светског рата Хју Тревор-Ропер сматрао је „Млевено месо“ „најспектакуларнијом појединачном епизодом у историји обмане“, а Мајкл Хауард је приметио да је то била „можда најуспешнија појединачна обмана целог рата“.43 У ствари, „Млевено месо“ је био само једна мала компонента много ширег плана, Плана Баркли, који се састојао од далеко амбициознијих планова обмане који су претходили, допуњавали и проширивали се изван „Млевеног меса“. Различите компоненте Плана Баркли су осмишљене да заварају силе Осовине да очекују савезничке нападе на Крит и Балкан, Корзику, Сардинију и југ Француске, а не планирану инвазију на Сицилију. Барклијев циљ је био да убеди Немце да задрже своје снаге на Балкану и југу Француске и даље од централног Медитерана.

Паралелно са операцијама Каскада, Чиз и Минсмит, друге операције обмане преместиле су лажне британске јединице, праћене лажним возилима, у Сирију и формирале лажне десантне чамце у Тобруку. У Киренаики, Либија, јединој источномедитеранској луци у домету немачких извиђачких авиона, Британци су формирали лажну Дванаесту армију, наводно под вођством Монтгомерија, како би извршили инвазију на Балкан преко Крита.46 Састојала се од лажних десантних чамаца, једрилица, лажне оклопне дивизије и једанаест лажних ескадрила ловаца, све видљиво немачком ваздухопловном извиђању и праћено реалистичним радио-саобраћајем за немачке прислушке станице. Грчке и француске јединице су вежбале нападе на плаже и амфибијска искрцавања са својим британским савезницима. Посаде подморница остављале су доказе о британском присуству на обалама Сардиније и Грчке. Немци су пресрели апеле за грчке преводиоце у Египту и за алжирске рибаре који су познавали јужну обалу Француске, Сардиније и Корзике. Британски благајници су куповали грчке драхме на берзи у Каиру и дистрибуирали фунте, означене са „Француска“, „Грчка“ и „Бугарска“, у разним земљама. Војна штампа је штампала и дистрибуирала памфлете, летке о хигијени, књиге израза и мапе Балкана. Команданти су отказивали одсуства и састанке штабова, а затим их поново успостављали, како би збунили непријатеља око времена фиктивне инвазије. Савезници су изградили лажни штаб за генерала Ајзенхауера у Орану, далеко западно од предстојеће операције, који је свакодневно преносио велику количину лажних комуникација у Лондон.47

------

Постоје добри докази који указују на то да су Минсмит, Каскад и остале компоненте Барклија успеле да преваре немачке доносиоце одлука. „Можете заборавити на Сицилију, знамо да је то Грчка“, рекао је Јодл свом војном аташеу у Риму.54 Хитлер је преместио јединице у Грчку и на Балкан, раширио друге јединице на Корзику и Сардинију и одбио да појача ослабљене немачке јединице на Сицилији.55 Ове обмане су везале снаге у југоисточној Европи које су могле бити коришћене негде другде. Само у Норвешкој, Хитлер је одржавао три пута више јединица него што је било потребно због забринутости због британске концентрације у Великој Британији, коју је произвела Каскад.56 Релативно мали број жртава током инвазије на Сицилију, као и информације прикупљене из заробљених немачких докумената и испитивања заробљеника, сугеришу да су савезници постигли изненађење.5

https://www.tandfonline.com/doi/epdf/10.1080/02684527.2025.2546248?needAccess=true

Извор: Ron E. Hassner, "How to deceive: a supply-side approach", INTELLIGENCE AND NATIONAL SECURITY 2025, VOL. 40, NO. 5, 838–862

Мој коментар: Оваj План Баркли је изведен у првој половини 1943. године и тај план је био спрoведен како би се маскирала операција Хаски која је изведена 9/10. јула 1943. године.

Погледати стр. 3 о Плану Баркли

https://web.archive.org/web/20031203155953/http://www.au.af.mil/au/awc/awcgate/wright/wf05.pdf

Ова операција обмане је више била везана за Грчку и Крит, а не за искрцавање на јадранску област где би Савезнике дочекали четници који су покренули офанзиву против окупатора у периоду септембар-октобар 1943. године.

Значи, ове операције обмане су се десиле неколико месеци раније пре четничке офанзиве.

RE: SOE - Митић - 17-05-2026

„Промашај“ у досијеу МИ5 током Ковида открио је Черчилову умешаност у заверу „Валкира“ за убиство Хитлера (Вест објављена почетком децембра 2022. године)

Шпијуни су током пандемијских закључавања на интернет избацили гомиле строго поверљивих ратних досијеа који су покривали покушај пуковника Клауса фон Штауфенберга да дигне диктатора у ваздух

„Грешка“ МИ5 која се појавила током Ковида сензационално је открила да је Винстон Черчил био умешан у заверу Валкира за убиство Хитлера, према речима водећег историчара.

Шпијуни су током пандемијских закључавања на интернет бацили гомиле строго поверљивих ратних докумената, који су покривали покушај пуковника Клауса фон Штауфенберга да дигне диктатора у ваздух. Али, припадници Службе безбедности задужени за проналажење осетљивих докумената који припадају сестринској шпијунској агенцији МИ6 пропустили су она која су садржала 78 година стару тајну.

Сада се од шефа МИ6 Ричарда Мура, познатог као Ц, тражи да се потврди у вези са учешћем Тајне обавештајне службе у покушају атентата на Хитлера 20. јула 1944. године, како би историчари могли да исправе чињенице. Уједињено Краљевство је увек негирало да је било умешано у заверу која се појавила у филму „Валкира“ са Томом Крузом из 2008. године, инсистирајући да је то искључиво дело незадовољних немачких официра.

Али један од завереника је успео да побегне. Био је то 45-годишњи адвокат Луфтханзе, Ото Џон, који се четири дана након експлозије извукао из Берлина на пилотској кабини једног од својих авиона на путу за Мадрид. Стигао је до Португала, а затим га је МИ6 извукла из главног града Лисабона и пребацила у Британију. Оно што досијеи случајно откривају јесте да га је МИ6 регрутовао као агента две године пре покушаја атентата на Хитлера под шифрованим именом Виски. И да се са својим надређенима састао 12 пута у периоду пре експлозије.

Најбољи британски стручњак за шпијунажу, бивши посланик конзервативаца Руперт Аласон, који пише под именом Најџел Вест, рекао је: „Ово је од огромног историјског значаја. То значи да је Џон био агент британске СИС, а не само завереник. То такође несумњиво значи да је Черчил знао за заверу и дао јој своје одобрење.“

Черчила је током рата свакодневно обавештавао мајор - касније сер - Дезмонд Мортон, веза бр. 10 са СИС-ом.

Господин Аласон је рекао: „Незамисливо је да нешто оваквих размера није разматрано на тим састанцима. А да би се наставило, било би потребно политичко одобрење премијера. Историја сада мора бити поново написана. Зато сам се обратио Ц да га замолим да објави друге фајлове како би се све ово ставило у контекст. Ричард Мур каже да жели више отворености и транспарентности у својој служби и ово би био савршен начин да докаже да то мисли озбиљно.“

Штауфенберг је поставио бомбу у актовци у Хитлеровом штабу „Вучја јазбина“ у источној Пруској. Смртоносни план је пошао по злу када је актовка премештена иза дебеле ноге стола која је заштитила Хитлера од експлозије. У експлозији су погинуле четири особе, али је нацистички диктатор побегао само са перфорираном бубном опном и изгорелим и искиданим панталонама. Сведоци су рекли да је Хитлер био више забринут за своје уништене панталоне него за официре који су погинули.

Да је фон Штауфенбергов план атентата успео, он је испланирао војни пуч како би преузео власт у Немачкој, обновио монархију и окончао рат склапањем мира са савезницима. Коришћени су експлозиви и окидачи британске производње, али се у то време веровало да су потицали из залиха које су СОЕ саботерима оставили, а које су запленили Немци. Џонова улога посредника између завереника и британских шпијуна налази се у декласификованим досијеима МИ5 који су лежали непрочитани у Националном архиву од 2007. године. Шпијунска агенција за иностранство МИ6 не објављује своје тајне досијее Националном архиву, тако да је идентитет агената заштићен чак и након њихове смрти. Џон се чак ни не појављује у званичној историји СИС-а.

Када је Ковид погодио Канцеларију за јавне фајлове у Кјуу, у западном Лондону, која чува архиву, спустила је ролетне и ставила фајлове, који су раније коштали 3,50 фунти по комаду, за бесплатно преузимање на интернет.

Господин Аласон је рекао: „Цена преузимања на хиљаде фајлова је превисока, али могућност да се то уради без плаћања била је благодат за истраживаче. Нисам имао шта да радим током Ковида, па сам почео да их прегледам. Тада сам нашао ово изванредно откриће. Најежио сам се када сам ово открио јер је било тако значајно.“

Откриће је сада детаљно описано у новој књизи „Хитлеров тројански коњ“ аутора Најџела Веста. Додао је: „У то време СИС није користио заглавља писма за своју преписку, па су њихова документа објављена са досијеима МИ5 када није требало. Морате знати шта тражите да бисте их уочили. И зато су их истраживачи промашили.“

Један документ потврђује да је Џон био „агент СИС-а две године и да га Немци жестоко прогоне због тога што је био учесник покушаја атентата на Хитлера.“ Написао га је виши официр МИ5 Херберт Харт, који је био задужен за Ултра дешифровања која је осмислио компјутерски чаробњак Алан Тјуринг на тајном прислушном месту у Блечли Парку. Требало је месецима припрема да се бомба унесе у конференцијску салу где се Хитлер састајао са помоћницима. Када је постављена, Штауфенберг је нашао изговор да напусти собу.

Али након неуспелог покушаја, Штауфенберг и други завереници су брзо ухапшени и стрељани у дворишту Бендлерблока, војног штаба у Берлину. Други су обешени жицом за клавир у гестаповском затвору Плоцензе.

Том Круз носи повез преко ока да би играо улогу фон Штауфенберга у филму „Валкира“. Године 1941, пуковник је изгубио лево око, десну руку и два прста на левој руци док се борио за Афрички корпус у Тунису. Нацисти су открили Џонову умешаност у заверу након што је побегао у Шпанију и уместо њега погубили његовог брата, професора права на Универзитету у Берлину, Ханса.

Један строго поверљив извештај из докумената које је објавио МИ5 каже: „Џон је одувек био антинациста. Он и његов брат су се растали са многим својим школским друговима, а касније и са студентским пријатељима због овога.“ Ханс Џон није био једина невина жртва у последицама завере. Гестапо је погубио 5.000 људи од 7.000 које је ухапсио. Џон је наставио да ради за британску обавештајну службу, испитујући заробљене немачке шпијуне и играјући кључну улогу у Извршној служби за политичко ратовање, која је емитовала пропаганду у распадајућој Немачкој.

Али господин Аласон сумња да је постојао још један разлог зашто су Џонове активности МИ6 морале бити заташкане. Шест година након завере 20. јула, Џон је постао шеф западнонемачке контраобавештајне службе BfV, њиховог еквивалента МИ5. Господин Аласон је додао: „То је значило да је агент МИ6 био задужен за европску шпијунску агенцију на првој линији фронта Хладног рата. „Обавештајни подаци које је могао да пружи Британцима без знања Западне Немачке били би непроцењиви.“

Али након церемоније 20. јула 1954. године поводом 10. годишњице завере Валкира, Џон је нестао и појавио се у Источној Немачкој три дана касније. Западни Немци су мислили да је пребегао. Али је завршио у рукама совјетског КГБ-а и наредних 18 месеци говорио је против Запада из свог новог источнонемачког дома пре него што се вратио у Западни Берлин где је одмах ухапшен. Протестовао је да га је КГБ киднаповао, али је осуђен на четири године затвора због издаје. Жалио се да су судије које су га осудиле били бивши нацисти жељни освете.

Џон је умро у санаторијуму у Инсбруку 1997. године, након година покушаја да докаже своју невиност. Тврдио је да су његове изјаве против Запада дате само да би се осигурала његова безбедност на Истоку. Пети и последњи покушај да се случај поново отвори годину дана пре његове смрти одбио је немачки суд. Британци нису могли да помогну јер би то значило признање да је МИ6 све време водио Џона.

Чак је и источнонемачки шпијунски шеф Маркус Волф - модел за лукавог Карлу код шпијунског романописца Џона Ле Кареа - рекао да је Џон био дрогиран и отет на Исток у операцији КГБ-а. Али оно што се заиста догодило остаје једна од трајних мистерија Хладног рата.

Господин Аласон је рекао: „По мом мишљењу, Џон је имао неку врсту нервног слома на тој церемонији. Немци нису били вољни да славе заверу и даље су је сматрали издајом Фирера. То је било превише за Џона након свега кроз шта је прошао.“

https://www.mirror.co.uk/news/politics/mi5-bungle-during-covid-revealed-28647040

RE: SOE - ХраброСрце - 18-05-2026

Ко ће га знати. Лијепо је сад њима да повежу случај са Черчилом, али да су руководили операцијом, не вјерујем. Могуће да су знали да постоје завјереници који хоће да убију Хитлера и нису се мијешали.

Иначе, још један од разлога Фон Штауфенберговог неуспјеха био је тај што није стигао да употреби сав експлозив који је припремио, већ само половину. 
Да је имао другу шаку и све прсте на другој руци, сигурно да би ефекат нио много другачији.  Јок

RE: SOE - Митић - 18-05-2026

Сигурно се може рећи да је Черчил био упознат са Јулском завером (операција Валкира) и сигурно је био упућен шта се дешава.

Овом темом се бавио историчар Петер Хофман који у једном свом научном чланку пише како је један од завереника Карл Гоерделер изјавио Гестапоу, након што је био ухапшен, да му је Штауфенберг рекао да је био на линку са Черчилом и та веза је ишла преко неког немачког грофа. Питање шта је од ове изјаве тачно, али ко ће га знати.

Кад будем нашао тај рад, превешћу тај део и поставићу овде.

RE: SOE - Митић - 19-05-2026

Др Бертолд гроф фон Штауфенберг, пуковников брат који је служио као адвокат морнарице у одељењу за међународно право Врховне команде морнарице, био је у Стокхолму у јануару 1944. године како би завршио немачко-шведске преговоре о поморској пловидби преко Гитеборга.28 Изгледа да је покушао да отвори канал комуникације са савезничким владама. Колега др фон Штауфенберга, поручник Кранцфелдер, који је путовао са др фон Штауфенбергом, испричао је да је контакт са браћом Валенберг тражен, али није остварен. Чини се да је ова епизода повезана са Герделеровом изјавом Гестапоу након његовог хапшења у августу 1944. да му је пуковник фон Штауфенберг у јуну 1944. рекао да има линију комуникације са Черчилом преко грофа фон Бизмарка; Герделер је додао да претпоставља да је веза успостављена преко Јакоба Валенберга који је увек боравио са Бизмарком када је овај долазио у Берлин.29 Герделер је, у притвору Гестапоа у новембру 1944. године, поновио да му је пуковник фон Штауфенберг 18. јула рекао да има директну комуникацију са Черчилом („dass er direkte Verbindung mit Churchill habe“).

--------------------------

Затим је ту био др Ото Џон. Био је корпоративни адвокат у Луфтханзи, сарађујући и са канцеларијама Абвера. У новембру 1943. капетан др Лудвиг Гер из Абвера наложио је Џону да сазна да ли би се његов контакт са америчком амбасадом у Мадриду могао искористити за брзу комуникацију са генералом Ајзенхауером, у циљу предстојећег државног удара.33 Џон је одлетео у Мадрид и јавио Штауфенбергу и пуковнику Георгу Хансену, Канарисовом наследнику од фебруара 1944. године, да је контакт спреман. Када Џон није добио даље информације, вратио се у Берлин 16. децембра и сазнао да је прилика која је требало да пружи прилику за атентат отказана. У јануару 1944. Џон се састао са Штауфенбергом у кући саучесника Вернера фон Хефтена; Штауфенберг му је дао упутства да успостави комуникационе канале са генералом Ајзенхауером и фелдмаршалом Монтгомеријем. У марту и јуну 1944. Џон је известио да је линија комуникације са генералом Ајзенхауером успостављена; али и да су одговори на захтеве за измену захтева за безусловну предају били негативни. Џон је известио Штауфенберга и Хансена да Америка у потпуности подржава Русију у њеним ратним напорима у Европи и да неће покушати да помогне у одржавању независности источне Европе. Ко год да је контролисао немачку владу могао је да поднесе само понуду за предају.

Извор: Peter Hoffmann, "Colonel Claus von Stauffenberg in the German Resistance to Hitler: Between East and West", The Historical Journal, Volume 31 Issue 03, September 1988, стр. 637-639

RE: SOE - Митић - 03-08-2026

Жене које су спасиле Дан Д избрисане су из историје.

Иако сви знају Гарбa и мушке двоструке агенте, три храбре жене су биле кључне у обмани Хитлера пре искрцавања у Нормандији.

Спасиле су целу обману у најкритичнијем тренутку:

МИ5 и МИ6 су водили мрежу двоструких агената као део чувеног система „XX“, снабдевајући Немце пажљиво осмишљеним обманама и лажним обавештајним подацима. Дешифровањем порука између Абвера и њихових агената, Британци су могли да потврде да су њихови двоструки агенти лојални и да провере да ли Немци прихватају подметнуте информације.

Овај рад се показао кључним у сложеним обманама које су претходиле Дану Д. Једна од најсмелијих била је операција „Млевено месо“ 1943. године, која је укључивала испуштање униформисаног леша са обале Шпаније који је носио лажне планове за инвазију, сугеришући да ће се савезници искрцати у Грчкој, а не у Сицилији и Италији.

Иако су се многе књиге фокусирале на планове обмане за Дан Д, оне су углавном превиђале кључну улогу коју су играле двоструке жене агенти. У априлу 1944. године, када је Хајнрих Химлер заменио адмирала Канариса на месту шефа немачке тајне службе, Комитет Двадесет је постао све забринутији. Химлерова суровост је претила да разоткрије слабости у систему XX у најопаснијем тренутку.

Немачки обавештајни официри са седиштем на Иберијском полуострву, осетивши пораз, почели су да разматрају лично путовање у Британију како би се састали са својим агентима. Управо су двоструке жене агенти које су радиле за МИ5 и МИ6 показале одлучне у овом тренутку највеће рањивости. Успешно су убедиле своје немачке руковoдиоце у поузданост лажних обавештајних података које су добијале, спречавајући те шпијуне да отпутују у Велику Британију.

Ово је омогућило Британцима да изврше своју највећу обману у рату.

Главни план обмане, под шифрованим називом „План Телохранитељ“, био је осмишљен да убеди Немце да ће инвазија доћи код Па де Калеа, а не код Нормандије. У првим редовима били су познати мушки агенти Гарбо, Трицикл, Брут, Малет и Тејт. Па ипак, снажну подршку су им пружале три изузетне жене агенти (Бронкс, Желатин и Трежр) које су добиле премало пажње у историји Дана Д.

https://x.com/DrHelenFry/status/2084164641517646065

Извор: Др Хелен Фрај