RE: Са Јутјуб канала ''Погледи'' -
Шумадинац - 09-10-2022
Ново на Јутјуб каналу Погледи:
Како су нас издали Енглези?
Chicot - 10-10-2022
Znate li onaj vic kad Mujo i Haso polažu ispit iz biologije.
Haso položi. Pita ga njegov jaran, šta su pitali.
- Leptire, kaže ovaj.
Uči Mujo dana ne vidi...uči leptire.
Dodje ispit, kaže mu profa : " Aj ti Mujo kaži nam sve što znaš o - slonovima.
Mujo zbunjen, tuc muc.. Slonovi su veliki, jedu biljke, imaju surlu . Imaju velike uši - na koje sleću leptiri.
LEPTIRI SE DELE NA!
____
Da predjem na poentu:
Dobra strana: retki, nevidjeni snimci. Ova priča generalno prati narativ kroz ceo dokumentarac, jednostavno je i razumljivo nepoznavaocima.
Ako bih nekom prepričao temu u 2 rečenice, verovatno BiH delom odabrao neke od ovih argumenata. Ali, ja sam shvatio da ovaj dokumentarac treba i da bude naučno utemeljen.
Loša strana: veoma sužen pul znanja na temu. Na primer: navodni razgovor Meklina sa Čerčilom. Dobro je za film kao metafora za našu sudbinu koju je odredila cinična igra velikih, ali je ceo taj citat problematičan jer se stvar verovatno nije tako odigrala. Meklin krivi Čerčila, Čerčil krivi Meklina. Tipično.
Veliki promašaj je stavljanje krivice Saveznicima što se navodno nisu iskrcali godinu ranije. Kritične informacije kada se čita relevantna gradja govori da iskrcavanje čak i u manjem obimu godinu dana ranije nije bilo moguće. Bitka na Atlantiku je dobijena kasne 1943. Prevlast u vazduhu, ljudstvo, tehnika, brodovlje..
Takodje, znatan deo epizode je posvećen drugim temama: taktici i ciljevima komunista, Hrvatima, četničkim rušenjem pruga, propagandi. Onda je ovo o izdaji Engleza moglo da se provuče po drugim epizodama. Nije dobro nekorišćenje izvora. Isto tako nije dobro ni neumerena upotreba nekog izvora.
Heder Vilijams daje perspektivu Soe, ona ne sagledava stvari primarno kroz prizmu vrha: Čerčila, Vojske, ratne Vlade. Najubojitija je kada joj se nameni adekvatno mesto u slagalici.
Kad sam gledao dokumentarac, zamišljao sam da bi ovako izgledalo (u smislu vladanja materijom) kada bih ja pričao o, na primer, Čegarskom korpusu. Ili DČD.
A izvinite, to nije - TO.
Monarhist - 16-10-2022
Свака част Милославе! Било је и суза.
Очекујемо ако Бог да филм о Чичи, али овога пута играни!
Александар Динчић - 17-10-2022
Краљевина Југославија је за британску империју представљала само средство за остваривање дугорочних циљева, који су пројектовани још након формулисања Монроеве доктрине. Зашто би англоамериканци крварили за северне колоније када могу подељену Европу покорити другим средствима - финансијама и субоординарним владама независних држава. Коначно- на који начин би Британија штитила своје колоније уколико не би држала примат у Средоземљу? Да се по географском положају Краљевина налазила ближе Средоземљу или Блиском истоку - била би сигурно сачувана као држава-монархија.
Милослав Самарџић - 20-11-2022
ПРВА СРПСКА ПУШКА, ТОП И ХАУБИЦА:
Милослав Самарџић - 27-11-2022
ДА ЛИ ЈЕ КРЦУН УБИЈЕН?
Александар Динчић - 27-11-2022
Погинио је један од учесника у Озниној операцији лоцирања и заробљавања Драже Михаиловића - Светолик Лазаревић. Не Стефановић.
Иначе, оне затворенике је поубијао у Нишком затвору (њих 11), међу њима и потпуковника Здравка Милошевића, команданта Варваринског и Великоморавске групе корпуса.
Милослав Самарџић - 27-11-2022
(27-11-2022, 10:05 PM)Александар Динчић Пише: Погинио је један од учесника у Озниној операцији лоцирања и заробљавања Драже Михаиловића - Светолик Лазаревић. Не Стефановић.
Иначе, оне затворенике је поубијао у Нишком затвору (њих 11), међу њима и потпуковника Здравка Милошевића, команданта Варваринског и Великоморавске групе корпуса.
Да, Лазаревић.
За убиства, тако је написано у књизи ''Казамати...''? Мени се чини да пише у БГ.
Александар Динчић - 27-11-2022
У Нишу.
Monarhist - 04-12-2022
Дали сте сјајну анти-рекламу за војску
Ја се не бих сложио са Вама да одлужење војске мора да траје годину и по-две године дана. То је предуго, а и неиздрживо економски. Како било, нас ако нападну, ми једноставно не можемо водити фронтални рат због несразмере снага у корист наших комшија. Зато је најлогичнија и једина алтернатива герилски рат, четничка војна, по планинама и шумама. А за то не треба претерано дуга обука, јер се она може спроводити и у шуми.
У осталом, видели смо како се боре украјински територијалци и чичице од педесет година. Харков, Херсон итд.
Емисија је била веома занимљива. Шта ће бити следећа тема?
Николај - 04-12-2022
Комшије нам нису проблем, чак ни удружени. Проблем су они "велики", а са њима не би могли да се носимо ни герилски. У ери дронова, сателита, савремених ракетних система, "најт вижн" уређаја, робота и свакаквих сензора, нема више ратовања по принципу удри и бежи у шуму (а да то не буде уз масовну погибију људи). Плус што би као топовско месо користили управо те "комшије", као и увек.
У најбољем случају групице по 2-3 човека да ту и тамо направе неку диверзију и то је то.
Monarhist - 04-12-2022
(04-12-2022, 09:41 PM)Николај Пише: Комшије нам нису проблем, чак ни удружени. Проблем су они "велики", а са њима не би могли да се носимо ни герилски. У ери дронова, сателита, савремених ракетних система, "најт вижн" уређаја, робота и свакаквих сензора, нема више ратовања по принципу удри и бежи у шуму (а да то не буде уз масовну погибију људи). Плус што би као топовско месо користили управо те "комшије", као и увек.
У најбољем случају групице по 2-3 човека да ту и тамо направе неку диверзију и то је то.
Подразумевам да би негде постојао "вањски фронт" тј да не би били само ми нападнути већ и нека друга држава. Онда непријатељ не би могао да најсавременије уређаје и оружје сконцентрише на нас. А и да смо сами, наше планине су велике, а свака од тих ракета је јако скупа. Неисплативо је. Па и неписмени таллибани по Авганистану су им задавали озбиљне муке, од нас се очекује доста више.
Милослав Самарџић - 04-12-2022
(04-12-2022, 09:01 PM)Monarhist Пише:
Дали сте сјајну анти-рекламу за војску
Ја се не бих сложио са Вама да одлужење војске мора да траје годину и по-две године дана. То је предуго, а и неиздрживо економски. Како било, нас ако нападну, ми једноставно не можемо водити фронтални рат због несразмере снага у корист наших комшија. Зато је најлогичнија и једина алтернатива герилски рат, четничка војна, по планинама и шумама. А за то не треба претерано дуга обука, јер се она може спроводити и у шуми.
У осталом, видели смо како се боре украјински територијалци и чичице од педесет година. Харков, Херсон итд.
Емисија је била веома занимљива. Шта ће бити следећа тема?
За коју војску?

Рекао сам да је српска војска била добра.
Без дуге обуке, нема добре војске, то потписујем. Без обзира која врста рата је у питању.
И следећа тема - изненађење.
Милослав Самарџић - 04-12-2022
(04-12-2022, 09:57 PM)Monarhist Пише: (04-12-2022, 09:41 PM)Николај Пише: Комшије нам нису проблем, чак ни удружени. Проблем су они "велики", а са њима не би могли да се носимо ни герилски. У ери дронова, сателита, савремених ракетних система, "најт вижн" уређаја, робота и свакаквих сензора, нема више ратовања по принципу удри и бежи у шуму (а да то не буде уз масовну погибију људи). Плус што би као топовско месо користили управо те "комшије", као и увек.
Подразумевам да би негде постојао "вањски фронт" тј да не би били само ми нападнути већ и нека друга држава. Онда непријатељ не би могао да најсавременије уређаје и оружје сконцентрише на нас. А и да смо сами, наше планине су велике, а свака од тих ракета је јако скупа. Неисплативо је. Па и неписмени таллибани по Авганистану су им задавали озбиљне муке, од нас се очекује доста више.
Послао би у планине ову градску омладину после краће обуке?