RE: Квиз- Српска историја -
Djoleat - 13-04-2023
Свако, ко год „узме свој крст и крене за Мном" је у истом Животу, тј. ситуацији, био историјска личност или неисторијска тзв. избудућности личност.
Ја бих гласо за принца Ђорђа, и мали краљ Перо је трагична личност.... или мој стриц Неђо у Босанској голготи кад умру неосемењени..
Има једна пракса у Цркви рецимо, има разних начина да се буде Божји угодник, преподобни, блажени, милостиви, учитељи, угодници, али се само мошти великомученика уграђују у темељ светиње, крштени Јовановим крштењем, крвљу.
Митић - 13-04-2023
Краљ Петар Први Карађорђевић.
И његов унук, Краљ Петар Други.
Бенито - 13-04-2023
Нагласио сам - на свету.
Управо у томе је тежина питања, јер то подразумева низ елемената, од којих је најважније време или период, који је ограничење. Промени се ситуација, на неком другом месту у свету, догоди се некој другој историјској личности да је у безизлазном положају.
Дакле, од горе поменутих једино би се могао узети у обзир краљ Петар Други, у време када му је отет трон, али није био једини, јер су укинуте још неке монархије тада, а поред тога, није прогањан у једном делу света, оном западном, иако се вероватно осећао "као прасе у Техерану". Па, ипак....
Мислим да су цар Лазар, Карађорђе и Дража Михаиловић били особе које су, у једном моменту, били у позицији коју им не би пожелео ни часни непријатељ.
Треба доста думати и размишљати, поредити са туђим историјама у подударно време, и наћи прави одговор на ово питање.
ПС разлог за ово питање била је недавна изјава једног човека да се патријарх српски господин Порфирије у овом тренутку налази на најтежем могућем положају на свету. На то сам дотичног упитао, и то да не улазимо у друге детаље, да ли је патријарх Порфирије у тежој позицији данас од митрополита Кијевског. Није имао одговор. Зато, мислим да треба доста промислити пре него се нешто бапне.
Милослав Самарџић - 13-04-2023
Из које српске покрајине / области је био највећи број оптужених, кои су седели поред Драже 1946?
Monarhist - 13-04-2023
(13-04-2023, 10:58 PM)Милослав Самарџић Пише: Из које српске покрајине / области је био највећи број оптужених, кои су седели поред Драже 1946?
Бановина Дринска?
Милослав Самарџић - 13-04-2023
(13-04-2023, 11:13 PM)Monarhist Пише: (13-04-2023, 10:58 PM)Милослав Самарџић Пише: Из које српске покрајине / области је био највећи број оптужених, кои су седели поред Драже 1946?
Бановина Дринска?
Може се рећи. Босна би било прецизније: Мољевић, Врањешевић и Бошко Павловић (ослободилац Новог Сада 1918. године).
Бенито - 13-04-2023
Највише их је било из Београда.
пек. - 14-04-2023
И Ђурађ Бранковић.
Милослав Самарџић - 14-04-2023
(13-04-2023, 11:42 PM)Бенито Пише: Највише их је било из Београда.
Оптужених, да, али написао сам "седели поред..."
Ђорђе - 14-04-2023
Чича у јесен 1944. године, Црни у јесен 1813. године. Барабар, гледаш у цунами који наилази и знаш да нема шансе извући Србе из проблема.
Митић - 14-04-2023
Може нешто везано за Вука. А подаци су преузети од званичних установа ове земље.
1. Колико је књига, насталих у 18. веку, победом Вукове реформе искључено из српског културног наслеђа?
2. Кад је преминуо последњи потомак Вука Караџића?
Djoleat - 14-04-2023
(14-04-2023, 12:08 PM)Mitic Пише: Може нешто везано за Вука. А подаци су преузети од званичних установа ове земље.
1. Колико је књига, насталих у 18. веку, победом Вукове реформе искључено из српског културног наслеђа?
2. Кад је преминуо последњи потомак Вука Караџића?
Нестале су све оне које је и требало да нестану када су нестали и они срби. Кад оде јуне шта ће ти и уже, дуре је и конац осто да водимо мачку у шетњу
sagus - 14-04-2023
1. 480 књига је искључено из српског културног наслеђа
2. Николај Владимирович Стефанович 1979. године
Митић - 14-04-2023
(14-04-2023, 07:07 PM)sagus Пише: 1. 480 књига је искључено из српског културног наслеђа
2. Николај Владимирович Стефанович 1979. године
Да, све је тачно.
Податак о 480 књига је изнела Оливера Драгишић, историчарка са ИНИС-а.
А одговор на друго питање је изнео Музеј Вука и Доситеја. Последњи Вуков потомак је умро на данашњи дан 1979. год.