RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања -
Милослав Самарџић - 26-11-2013
(26-11-2013, 02:57 PM)ватхра Пише: (23-11-2013, 09:44 PM)Милослав Самарџић Пише: Међутим, она је у Априлском рату 1941. године убила 1.500 немачких војника.
Који сте извор користили за немачке губитке?
Немачки губици од Југословенске војске у Априлском рату 1941:
- 1.459 погинулих официра, подофицира и војника. Највише губитака Немци су имали на правцима према Нишу и Скопљу.
Према ратном дневнику Врховне команде Вермахта за 30. април 1941, у Грчкој (не рачунајући Крит) и Југославији погинуло је 2.559, рањено је 5.820 и нестало је 3.169 немачких официра, подофицира и војника.317
Губици Немаца у Грчкој били су 1.100 погинулих и 4.000 рањених и несталих.318
317 Срби у Ратном дневнику Вермахта, 45.
318 Други светски рат, књига 1, 511. Приликом освајања острва Крит од Грка и Британаца, маја 1941, погинуо је још 1.991. Немац.
Бенито - 26-11-2013
Милославе, не питах те одавно: Јеси ли пребројао колико лудака имаш на Форуму?
Милослав Самарџић - 26-11-2013
(26-11-2013, 10:40 PM)Бенито Пише: Милославе, не питах те одавно: Јеси ли пребројао колико лудака имаш на Форуму?
RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Милан Ц. Исаиловић - 27-11-2013
7522.л.Г., месец студени, дан 27-ми.
Помаже Бог, Милославе,
од недавно изчитавам Ваш сајт и теме везане за Равногорски покрет и ЈВуО.
Имам пар питања, могуће да су била већ на форуму а ја не стигох све да погледам... у сваком случају ево их:
1. Због чега Немци, приликом повлачења из Ужица, 1941. године, остављају фабрику оружја нетакнутом, са залихама готових производа и полифабриката, а да је нису онеспособили?
2. Због чега Дража дозвољава Партизанима да уђу и запоседну Ужице и поготову заузму фабрику оружја и муниције?
3. Шта је узрок експлозије у тој истој фабрици у време док је у рукама Партизана?
4. Да ли је било покушаја атентата на Тита и Врховни штаб од стране Дражиних снага за цело време трајања рата и обрнуто да ли су комунисти покушали атентат на Дражу и Врховну команду ЈВуО, у истом периоду?
Захваљујем се на одговору,
Милан Ц. Исаиловић.
Милослав Самарџић - 27-11-2013
Бог помого!
(27-11-2013, 02:10 PM)Милан Ц. Исаиловић Пише: 1. Због чега Немци, приликом повлачења из Ужица, 1941. године, остављају фабрику оружја нетакнутом, са залихама готових производа и полифабриката, а да је нису онеспособили?
Вероватно су рачунали да ће остати под контролом Недићеве управе, па и њима од користи. Ни у другим местима нису уништавали индустрију.
(27-11-2013, 02:10 PM)Милан Ц. Исаиловић Пише: 2. Због чега Дража дозвољава Партизанима да уђу и запоседну Ужице и поготову заузму фабрику оружја и муниције?
Ту је био само један Дражин одред, Златиборски, под командом поптуковника Андрије Јевремовића. Дража није био у свакодневном контакту са Јевремовићем, тако да је он самостално одлучио да је важније да оде у планине и зауставља продор муслимана, него да остане у граду. Пећанчеви и жандарми иначе су тражили да остане. Опет, он је вероватно рачунао да су они довољни.
Партизана је около било мање, свега пар стотина, али Ужичани нису хтели да прихвате борбу, с образложењем ''да видимо шта и та наша деца хоће'', тако да су се Паћенчеви четници и жандармерија повукли.
Пећанчев војвода Ђекић је 1944. стрељан од Дражиних зато што је предао Ужице комунистима. То је била једна од две оптужбе.
(27-11-2013, 02:10 PM)Милан Ц. Исаиловић Пише: 3. Шта је узрок експлозије у тој истој фабрици у време док је у рукама Партизана?
Вероватно нестручно руковање капислама, које су крали из четничке фабрике бомби у Чачку и односили тамо.
(27-11-2013, 02:10 PM)Милан Ц. Исаиловић Пише: 4. Да ли је било покушаја атентата на Тита и Врховни штаб од стране Дражиних снага за цело време трајања рата и обрнуто да ли су комунисти покушали атентат на Дражу и Врховну команду ЈВуО, у истом периоду?
Атентата не, било је напада.
Громовник - 27-11-2013
(27-11-2013, 04:52 PM)Милослав Самарџић Пише: Атентата не, било је напада.
А оно минирање моста од стране Вучка Игњатовића?
Милослав Самарџић - 27-11-2013
(27-11-2013, 04:56 PM)Громовник Пише: (27-11-2013, 04:52 PM)Милослав Самарџић Пише: Атентата не, било је напада.
А оно минирање моста од стране Вучка Игњатовића? 
Некако сам схватио да се питање односи на Дражу, а Дража је то спречио.
Лепи Бора - 27-11-2013
(27-11-2013, 04:52 PM)Милослав Самарџић Пише: ...
(27-11-2013, 02:10 PM)Милан Ц. Исаиловић Пише: 3. Шта је узрок експлозије у тој истој фабрици у време док је у рукама Партизана?
Вероватно нестручно руковање капислама, које су крали из четничке фабрике бомби у Чачку и односили тамо.
...
Бесмислено је о томе сад говорити.
Врло могуће да је и немачка диверзија, нпр...
Бенито - 30-11-2013
Који четнички комадант је убио највише окупаторских војника (пре свега Немаца)?
И друго питање: јесте ли писали шта о Тодору Добрићу?
Милослав Самарџић - 30-11-2013
Рачић?
На сајту мислим да је био само Добрићев споменик.
Бенито - 30-11-2013
Имао сам утисак да је Жика Марковић. Зна ли се где је служио за време Априлског рата?
Штета за Добрића. Мислим да је био на једног од најтежих терена у врло тешко време.
Зоран Недељковић - 01-12-2013
(30-11-2013, 10:15 PM)Бенито Пише: Имао сам утисак да је Жика Марковић. Зна ли се где је служио за време Априлског рата?
Штета за Добрића. Мислим да је био на једног од најтежих терена у врло тешко време.
За Тодора Добрића, укратко -
Рођен 1889 г. у с. Оклеце или Брњак, код Ибарског Колашина, од оца Јеротија. Земљорадник.
Командант Ибарско-колашинског четн. одреда, од 200 бораца на терену између Љешка и Ушћа. То је био један од првих четн. одреда у Србији.
Са одредом се ставља под команду К. Пећанца док није спроведена четн. организација генер. Михаиловића на Косову.
Командант батаљона у Ибарско-колашинској бригади Другог косовског корпуса
Стрељан од комуниста 5 јан. 1945 г, након кратког монтираног судсог процеса.
Још док није почео рат, шиптари му убијају сина и братанца.
И ако није имао чин у резерви до рата, постао је одличан вођа у рату,зашта је добио чин рез. подофицира.
2 септ. 2007. г. у с. Брњак. од мештана подигнута му је биста.
Брат му је био Јефта Добрић, предр. председник општине Колашинске.
Бенито - 01-12-2013
Зоране хвала. Ради се о једном од оних јунака о којима је (би) требало снимити филм.
RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - lucky91 - 02-12-2013
Питање од другара са другог форума.
Да ли је било Четничких одреда до 1942. године на подручју Папука, односно Пакраца у Славонији у тадашњој ндх?