RE: Квиз- Српска историја -
Monarhist - 05-06-2026
Написао сам Јанић али сам онда избрисао јер у студији Радмиле Радић пише да је умро од туберкулозе?
http://inisdr.bg.ac.rs/109/1/Rep%20R.R.%20Vojislav%20Janic.pdf
Ако је та верзија тачна онда је само Аћимовић настрадао на терену као Дражин човек.
Бенито - 05-06-2026
Питање је гласило "за време Другог светског рата", а Аћимовић је настрадао (ако је уопште настрадао) по завршетку Другог светског рата.
Израз "погинуо" је био погрешан, правилније би било "настрадао" за Јањића. А види се и из овог рада да су Немци имали великог утицаја на његову смрт, иако историчарка сматра да то није толико важно.
m.stankovic1984@gmail.com - 06-06-2026
(17-10-2019, 08:12 PM)Милослав Самарџић Пише: (17-10-2019, 06:59 PM)Бенито Пише: (17-10-2019, 05:52 PM)Милослав Самарџић Пише: Пуковник Гојко Борота је са Кордуна.
Откуд то? Зар Бороте нису сви са Романије?
Не. Једно село на Кордуну. Треба да добијем страницу из књиге, где је биографија. Монографија села, тако нешто.
m.stankovic1984@gmail.com - 06-06-2026
(17-10-2019, 08:12 PM)Милослав Самарџић Пише: (17-10-2019, 06:59 PM)Бенито Пише: (17-10-2019, 05:52 PM)Милослав Самарџић Пише: Пуковник Гојко Борота је са Кордуна.
Откуд то? Зар Бороте нису сви са Романије?
Не. Једно село на Кордуну. Треба да добијем страницу из књиге, где је биографија. Монографија села, тако нешто.
(Izvinjavam se zbog latinice ali na telefonu nesto nece Ćirilica ili ja ne umem da podesim ?) Dobro vece, naleteo sam na vasu prepisku pa bih zeleo da neke navode potvrdim a od vas ako je moguce dobijem druga saznanja.
Ja sam direktni potomak Borota sa majcine strane.
Tacno je da su Borote zivele i u Kordunu, tacnije opstina Vrgin most, selo Batinova kosa (barem porodica mog dede) a znam da ih je bilo i uopsteno oko Klinske Crkve gde su i skoro svi preostali stradali zajedno sa Crkvom.
Iz prica se secam da je verovatno Gojko bio stric mog Dede Ljubomira Borote od oca Nikole Borote iz Batinove kose.
Vidim da je ova prepiska stara ali bih vam bio zahvalan ako bi sa mnom podelili informacije koje ste i ako ste dobili tada. Moj pokojni deda je preziveo tako sto je dosao na zanat u Srbiju, zavraio u zarobljenistvu u Borskom rudniku, uspeo da pobegne, otisao na Vojnu akademiju u Rusiju....
Od mnogo clanova uze porodice mu je preziveo samo jedan najmladji brat koji je tada bio beba, tako da ni on nije znao mnogo o svemu sto se tamo zbilo.. ?
Unapred zahvala...
Сокољанин - 06-06-2026
Још један предратни министар је настрадао током Другог светског рата. Налазио се под командом ђенерала Михаиловића, ухапсили су га партизани по уласку у Београд. Осуђен је на смрт, убијен на непознатој локацији и сва имовина му је конфискована. Зна ли неко о коме се ради?
Бенито - 06-06-2026
(06-06-2026, 08:49 AM)Сокољанин Пише: Још један предратни министар је настрадао током Другог светског рата. Налазио се под командом ђенерала Михаиловића, ухапсили су га партизани по уласку у Београд. Осуђен је на смрт, убијен на непознатој локацији и сва имовина му је конфискована. Зна ли неко о коме се ради?
Ристо Јојић (Баре Краљске код Андријевице, 1886 - Београд, 18. новембар 1944. године), негдашњи министар обнове земље у другој влади Миленка Веснића. Стрељан од комуниста због тога што је био члан Комесарске управе Милана Аћимовића, од пролећа до лета 1941. године, када му је шеф кабинета био Баћовић.
Није помогло ни то што су га у новембру 1941. године хапсили Немци, по дојави љотићеваца, и био је у Бањичком логору под оптужбом да је масон. Заправо, то је био један од кључних фактора и да буде стрељан.
Језуити су стајали у дубокој позадини Брозовог режима и чинили су све што је у њиховој моћи да потамане масоне за које се везивало стварање и одржање Краљевине СХС/Југославије. Управо се УДБА силно и деценијама бавила управо тим питањем.
Као последицу тога деловања и данас имамо сличан однос према масонском деловању на овом подручју.
Милослав Самарџић - 06-06-2026
Треба имати у виду да је масонерија била и изговор за хапшење Дражиних људи.
То јест, маска.
Јер им је више одговарало да кажу да хапсе масоне...
Сокољанин - 06-06-2026
(06-06-2026, 05:20 PM)Бенито Пише: (06-06-2026, 08:49 AM)Сокољанин Пише: Још један предратни министар је настрадао током Другог светског рата. Налазио се под командом ђенерала Михаиловића, ухапсили су га партизани по уласку у Београд. Осуђен је на смрт, убијен на непознатој локацији и сва имовина му је конфискована. Зна ли неко о коме се ради?
Ристо Јојић (Баре Краљске код Андријевице, 1886 - Београд, 18. новембар 1944. године), негдашњи министар обнове земље у другој влади Миленка Веснића. Стрељан од комуниста због тога што је био члан Комесарске управе Милана Аћимовића, од пролећа до лета 1941. године, када му је шеф кабинета био Баћовић.
Није помогло ни то што су га у новембру 1941. године хапсили Немци, по дојави љотићеваца, и био је у Бањичком логору под оптужбом да је масон. Заправо, то је био један од кључних фактора и да буде стрељан.
Језуити су стајали у дубокој позадини Брозовог режима и чинили су све што је у њиховој моћи да потамане масоне за које се везивало стварање и одржање Краљевине СХС/Југославије. Управо се УДБА силно и деценијама бавила управо тим питањем.
Као последицу тога деловања и данас имамо сличан однос према масонском деловању на овом подручју.
Колико знам Јојић није био под Дражином командом. На другог министра сам мислио.
Милослав Самарџић - 06-06-2026
Требало би да је и Јојић радио за четнике. Баћовић је био у вези са њим и после.
Сокољанин - 07-06-2026
(06-06-2026, 08:49 AM)Сокољанин Пише: Још један предратни министар је настрадао током Другог светског рата. Налазио се под командом ђенерала Михаиловића, ухапсили су га партизани по уласку у Београд. Осуђен је на смрт, убијен на непознатој локацији и сва имовина му је конфискована. Зна ли неко о коме се ради?
Милоја Рајаковића, бившег министра социјалне политике и народног здравља у првој влади Драгише Цветковића, ухапсили су партизани 12. фебруара 1945. године у Београду. Осуђен је на смртну казну и убијен на непознатој локацији 3. марта 1945. године. За време рата је пре свега материјално, али и на сваки други могући начин, несебично помгао Југословенску војску, под командом ђенерала Михаиловића.
Више о њему и његовој породици у књизи која ускоро излази...
Бенито - 07-06-2026
Богами, браво!
Рајаковић или Рајковић?
Сокољанин - 07-06-2026
(07-06-2026, 02:47 PM)Бенито Пише: Богами, браво!
Рајаковић или Рајковић?
Рајаковић.
Филип Ђукић - 08-06-2026
(06-06-2026, 05:20 PM)Бенито Пише: (06-06-2026, 08:49 AM)Сокољанин Пише: Још један предратни министар је настрадао током Другог светског рата. Налазио се под командом ђенерала Михаиловића, ухапсили су га партизани по уласку у Београд. Осуђен је на смрт, убијен на непознатој локацији и сва имовина му је конфискована. Зна ли неко о коме се ради?
А након 1948. из Москве стизале оптужбе да масони владају Југославијом.
Филип Ђукић - 13-06-2026
(08-02-2020, 12:37 AM)ХраброСрце Пише: (06-02-2020, 12:55 PM)ХраброСрце Пише: Ево једног питања из области музике. Сви знамо да је наш велики Мића Петровић снимио много албума и опјевао све четничке јунаке. У пјесми "Иде војска од Никшића" (претпостављам да сте је сви слушали) помињу се Бајо Станишић, Радојица Перишић, Милорад Поповић, Иван Јаничић, Милош Куреш и Милорад Видачић.
Ипак, постоје још неки команданти који нису обухваћени снимком (а у неким контекстима, помињу се у пјесми) - знате ли ко су? П. С. Ја знам за тројицу.
Пошто нико не покушава, да одговорим. Помињу се и Блажо Ђукановић, Петар Самарџић и пор. Душан Вучковић. Могуће да се локално пјева о за још неке команданте, а стихови гласе овако:
"Из Винића - Обилића и јунака ових страна, Ђукановић Блажа - бана."
"С Невесиња јато тића, одред Петра Самарџића."
И за трећег: "Са Зубаца сивог тића, поручника Вучковића". 
У песми Миће Петровића, постоји стих "иде војска од границе, одред попа Радојице".
Мислим да у оригиналу гласи "и четничке јединице Перишића Радојице".