RE: Квиз- Српска историја -
Милослав Самарџић - 08-06-2017
Који је био највећи град Карађорђеве Србије, после Београда?
Прст_у_ока_латиници - 08-06-2017
Шабац?
смедерево - 08-06-2017
(08-06-2017, 05:21 PM)Милослав Самарџић Пише: Који је био највећи град Карађорђеве Србије, после Београда?
Топола?
Није ни Шабац ни Топола.
Прст_у_ока_латиници - 08-06-2017
Једино може онда да буде
Крагујевац
Ваљево
Чачак
Крушевац
Ужица
Шабац
Алексинац
Зајечар
Јагодине
Неготин
Смедерево
Раудник
Параћин
Пожега
Романија - 08-06-2017
Ја бих рекао Рудник. Надам се да није КГ
(08-06-2017, 06:10 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: Једино може онда да буде
Крагујевац
Ваљево
Чачак
Крушевац
Ужица
Шабац
Алексинац
Зајечар
Јагодине
Неготин
Смедерево
Раудник
Параћин
Пожега
Јесте један од ових градова, али не важи се овакав одговор...
(08-06-2017, 06:14 PM)Романија Пише: Ја бих рекао Рудник. Надам се да није КГ 
Није.
Било је Ужице.
Кој године Ужице улази у састав српске кнежевине у 19. веку?
Перун - 08-06-2017
(08-06-2017, 06:40 PM)Милослав Самарџић Пише: Било је Ужице.
Кој године Ужице улази у састав српске кнежевине у 19. веку?
1862.?
Данас сам читао попис становништва Ужица по годинама.
Да, тада, после још једне буне. Ужице је те године било потпуно спаљено. Занимљиво је да су се сви Турци, њих нешто више од 3.000, одселили у Босну. А углавном су имали словенска презимена, тј. били су исламирани Срби. И из других градова из тог дела Србије одлазили су у Босну и тако се мењао национални састав Босне у корист муслимана (мада су православни осталио најбројнији до геноцида 1941).
Још једно питање док не дође поручник:
- У којој римској провинцији се налазио ужички крај?
Перун - 08-06-2017
(08-06-2017, 06:57 PM)Милослав Самарџић Пише: Да, тада, после још једне буне. Ужице је те године било потпуно спаљено. Занимљиво је да су се сви Турци, њих нешто више од 3.000, одселили у Босну. А углавном су имали словенска презимена, тј. били су исламирани Срби. И из других градова из тог дела Србије одлазили су у Босну и тако се мењао национални састав Босне у корист муслимана (мада су православни осталио најбројнији до геноцида 1941).
Још једно питање док не дође поручник:
- У којој римској провинцији се налазио ужички крај?
Читао сам и о пожару и о штети, буни,...
На месту данашњег Ужица постојао је римски град Капедунум - Далматинска провинција.
Да, Далматинска. Била је емисија на РТС 2 о ужичком музеју и један историчар је то навео као доказ да нису тачне тврдње о вечитој граници на Дрини, да су оне у твари плод новијег времена.
Перун - 09-06-2017
Кад смо већ код Ужица...
Био је страног порекла али то му није сметало да у овом граду остави велики траг. За њега су говорили да иако је био странац, у срцу је био Ужичанин. Био је проф., организатор Сокола, један од оснивача Слободе,...
Ужичани су му, за дивно чудо, подигли бисту и једну улицу назвали по његовом имену.
Ко је овај великан?
Бенито - 09-06-2017
Јожеф Јосип Јехличка
(08-06-2017, 07:45 AM)смедерево Пише: За учешће у ратовима 1912, 1913 и 1914-1918. године добила је медаљу Црвеног крста, Крст милосрђа, два ордена Светог Саве и Карађорђеву звезду с мачевима. А захваљујући своме пожртвованом раду је код краља Петра I Карађорђевића увек могла да уђе без претходне најаве.
О коме је реч?
Јулијана Ђоковић?
(08-06-2017, 09:33 AM)Романија Пише: Наталија Бјелајац?
(07-06-2017, 08:24 PM)Бенито Пише: (07-06-2017, 12:09 PM)Романија Пише: Тако је. Грб је настао око 1720. за вријеме владавине принца Александра Виртембершког, који је био под заштитом Еугена Савојског. Трајао је вјероватно до доласка Турака 20 година касније. Оно што сам нашао на интернету, грб је сачуван на неком печату, не знам да ли је сачуван у још неком виду.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Датотека:Grb_Beograda_sa_pečata_iz_vremena_austrijske_vladavine_1721._god.jpg
Тотално си ме збунио са оним " пијаница и олош". Али , нема везе, бијеш жестоко у задње време.
Ајде још једно.
Кад није имао другу особину. Срби су морали да дају практично сво поврће његовој приватној кухињи, волио је да лови и ждере, па су Срби морали о свом трошку да му направе ловачку кућу. Толико је био јадан, да су му се сва три сина звала исто, Еуген (због Савојског наравно). Свом брату је поклонио све у Србији, и дао му да извезе сво злато, сребро, олово, бакар, шуме итд. из Србије. Срећом, нису били ни много бистри у глави, па су то радили површно, а не систематски, тако да није много отето.
А једино су се њему Срби могли обратити за помоћ када им се деси неправда. Лако је претпоставити како се то завршавало.
Ново питање: који српски православни манастир су Срби спалили како га не би морали предали католицима?
Манастир Марча код Вараждина, запалили су православни Срби 1739. године, после дугогодишње борбе са унијатима који су били упорни у отимању манастира.