Погледи форум
НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина (/thread-4841.html)

Странице: 1 2 3 4

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Горски штаб 52 - 24-10-2022

Дело ''Пурпурна слобода'' је од прве до последње корице, од самог предговора па до регистра имена, моје је скромно мишљење, у потпуности оправдало очекивања читалаца.

Прича о упоришној тачки и симболици пурпурне боје у самом предговору најавили су читања вредну књигу. 
Први део, ауторско дело Станојла Плазине - ''Са Јелице плануле варнице'', ја, као припадник оног млађег дела читалачке публике, прочитао сам сада први пут. И постало ми је јасно зашто је оно (у време када је, може се рећи, илегалном четничком акцијом унето у земљу) постало култно у националној Србији, а посебно у Драгачеву. Поред тога што је описан начин формирања војне јединице (и то не било које, већ једног од најзначајнијих антихитлеровских одреда на територији Србије) и начин организовања позадине, Плазинино дело нам омогућава да до краја разумемо једно од најјачих четничких оружја у првој фази рата - процес легализације четничких одреда у Недићев ланац команде, као један од начина искоришћавања непријатеља за прибављање оружја, муниције и обавештајни рад. Можемо да видимо и разумемо испреплетаност свих могућих односа на територији једног среза (четници у шуми, легализовани четници, комунисти, недићевци, љотићевци, Немци, немачки агенти цивили...). Убиства, атентати, суђења војних судова, лажне оптужбе, везе између комуниста и Немаца, јунаштво, храброст и сналажљивост војника, па и нетрпељивост која се јављала између легализованих и нелегализованих команданата, све то Плазина у својој књизи описује хируршки прецизно. Такође, даје поименице списак свих команданата одреда (бригаде), батаљона, као и командира чета. Ту су и имена угледних грађана, који су са официрима своје војске држали зборове и организовали састанке на којима се одлучивало о даљој судбини те исте војске и народа. Мени лично омиљени део Плазинине књиге јесте опис прославе Васкрса 1942. године на планини Чемерно. Опис је такав да у глави може да се замисли цела слика тог догађаја и да се схвати шта је за четнике представљало српско село и шта су за српско село представљали четници. И кроз ову књигу, још једном може да се види улога и храброст, као и да се ближе разуме личност неизбежног Милутина Јанковића, војводе Драгачевског, једне непоновљиве појаве у Југословенској војсци.

Допуна првом делу (кратке приче о јунацима који се помињу у Плазининој књизи) и биографије седам официра (као и у делима ''Сура слобода'' и ''Рујна слобода'') су онај део који је посебно обогатио ''Пурпурну слободу''. Ту су ексклузиве, до сада необјављена сведочења учесника најкрвавије борбе код Ратарске школе и сведока погибије капетана Јована Бојовића, па опис живота и ратног пута једног од највећих ауторитета међу драгачевским четницима, капетана Милојка Обренића, затим детаљна биографија једног од најзначајнијих команданата из Драгачева, капетана Драгише Пеливановића... Поред тога, ту су нове информације о организацији четничких јединица које је приређивач објаснио у биографији поручника Крсте Бабића (ко је у Драгачеву био део Гарде), ту су путешествије поручника Сима Митровића, јунаштво, истрајност и непоколебљивост потпоручника Новице Цогољевића и на крају феноменална прича о животу и ратном путу поручника Ранка Протића, у којој можемо видети како се прелази пут од скојевца до четника, као и сву бестијалност комуниста (Раденко Мандић, Раде Ружић...) и њихових патрона Немаца (озлоглашени надпоручник Ханс Биргер).

Није потребно посебно истицати колико су књигу оплемениле фотографије, скенирана оригинална документа (спискови, наредбе, заповести, саслушања, писма...), као и прича о чувању и проналажењу самог архива Јеличког четничког одреда.

Толико од мене о ''Пурпурној слободи'', а што се тиче комплетног ауторског подухвата - трилогијом ''Боје српске слободе'' у потпуности је разобличена та црвена ћосићевска синтагма ''братоубилачки рат'', а последњи бедем одбране поменуте синтагме, државне институције, својим игнорисањем оваквих подухвата само потврђују наведено. Као и у случају Милослава Самарџића, када нема чињеница којима би се оспорило нечије дело, прелази се на игнорисање.

Без икакве сумње, оваква дела треба да буду темељ и ослонац садашњим и будућим историчарима, који ће, сви се надамо, наставити путем откривања истине о Другом светском рату на тлу Краљевине Југославије, који ће једном за сва времена рашчистити са рецидивима и заоставштинама тоталитарних идеологија и који ће, напослетку, помоћи у враћању Србије на стазу са које је, туђом вољом, скренула 1945. године.

Приређивачу, Ани Филиповић, након прочитаних књига, ''наређујемо'' да се не зауставља и да настави истим путем. Ми, читаоци, са нестрпљењем очекујемо наредни подухват, а ја бих на крају ове своје скромне и кратке критике, као своју поруку приређивачу, употребио цитат див-јунака Новице Цогољевића у тренутку када су му неки душебрижници и ''добри људи'' поручивали и нудили да се преда - ''Пошао сам овим путем и остајем на њему до краја...''

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Милослав Самарџић - 24-10-2022

Књига Станоја Плазине једна је од најважнијих за разумевање Другог светског рата код нас.
Зато је веома мало цитирана од стране државних историчара.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Александар Динчић - 24-10-2022

Слобода или Смрт је убедљиво најмање цитирана од стране државних историчара.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Милослав Самарџић - 24-10-2022

Не, најмање је Јевђевић. У тешкој конкуренцији.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Monarhist - 19-11-2022

Пошто сам прочитао "Са Јелице плануле варнице", да напишем пар речи...

Са Јелице плануле варнице је књига у којој је свој ратни пут описао поручник Станојло Плазина, витез Краљевског ордена Карађорђеве звезде, и један од најистакнутијих устаника из Драгачевског краја тих преломних година српске историје, на почетку Другога светског рата. Аутор нам поред војничких-ратних података, које су сигурно од непроцењиве историографске важности, даје информације и о њему лично, судбини и историји његовог краја, његовој породици и личностима многих других из тог периода.

Историја поручника Плазине, његове породице и краја једина може дати објашњење на питање: који би то народ, у тренутку када Европом без милости гази Хитлерова ратна машина, готово потпуно усамљен, без довумљења подигао општи устанак, пркосећи без страха Голијату? Који би се то људи, оскудевајући у свему, одлучили да се одметну у планине и шуме, ризикују своје животе и животе читавих својих породица, и боре против вишеструко моћнијег нападача? Који би се то људи, који су од ратног материјала имали једино морал од челика, усудили да у срцу окупиране Европе, ослобађају читаве градове и села? 

Ако схватимо историју тих горостаса, њихових очева, ђедова и прађедова, њиховог Драгачева, схватићемо да су њихови поступци били потпуно природни. Није постојала сила под којом би ти људи узмицали. Зато што је у њиховим срцима узидано сво јунаштво, сва част и достојанство њихових славних предака. Зато што су поседовали истанчан осећај за слободу, и безграничну љубав према својој Отаџбини и своме Краљу. Управо зато су, иако потпуно усамљени, остали упамћени као врхунски борци, часни људи и миљеници нашег Чиче.

Судбина поручника Плазине говори нам о човеку који је своју Отаџбину ставио на прво место, и који је за њу несебично дао себе. Као истински равногорски јунак, његов живот и судбине његових ратних другова, служиће као пример генерацијама како Србин треба да живи и да се бори.

П.С. На мене је лично највећи утисак оставило сазнање да су окосницу устаничких снага, од самога почетка устанка, чинили солунци, ветарани ослободилачких ратова 1912-1918. Многи од њих, тада већ у шестој деценији живота, прихватили су се тешких и опасних задатака и положаја. То је само још једна потврда, поред оне формалне, да је Југословенска војска директна наследница наше, ослободилачке Српске војске из минулих ратова. Не само по саставу и људству, већ по духу који је у њој владао.

Хвала Бениту, и госпођи Ани, приређивачу ове књиге.

Вечна слава никада покореним витезовима ђенерала Драже.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Шумадинац - 19-11-2022

Свака част Монархист! Нем шта додати. Само ћу истаћи да су аутори Суре, Рујне и Пурпурне Слободе осветили цело Драгачево и душе њихових предака тим драгоценим књигама.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Бенито - 20-11-2022

(19-11-2022, 10:04 PM)Monarhist Пише:  Пошто сам прочитао "Са Јелице плануле варнице", да напишем пар речи...

Са Јелице плануле варнице је књига у којој је свој ратни пут описао поручник Станојло Плазина, витез Краљевског ордена Карађорђеве звезде, и један од најистакнутијих устаника из Драгачевског краја тих преломних година српске историје, на почетку Другога светског рата. Аутор нам поред војничких-ратних података, које су сигурно од непроцењиве историографске важности, даје информације и о њему лично, судбини и историји његовог краја, његовој породици и личностима многих других из тог периода.

Историја поручника Плазине, његове породице и краја једина може дати објашњење на питање: који би то народ, у тренутку када Европом без милости гази Хитлерова ратна машина, готово потпуно усамљен, без довумљења подигао општи устанак, пркосећи без страха Голијату? Који би се то људи, оскудевајући у свему, одлучили да се одметну у планине и шуме, ризикују своје животе и животе читавих својих породица, и боре против вишеструко моћнијег нападача? Који би се то људи, који су од ратног материјала имали једино морал од челика, усудили да у срцу окупиране Европе, ослобађају читаве градове и села? 

Ако схватимо историју тих горостаса, њихових очева, ђедова и прађедова, њиховог Драгачева, схватићемо да су њихови поступци били потпуно природни. Није постојала сила под којом би ти људи узмицали. Зато што је у њиховим срцима узидано сво јунаштво, сва част и достојанство њихових славних предака. Зато што су поседовали истанчан осећај за слободу, и безграничну љубав према својој Отаџбини и своме Краљу. Управо зато су, иако потпуно усамљени, остали упамћени као врхунски борци, часни људи и миљеници нашег Чиче.

Судбина поручника Плазине говори нам о човеку који је своју Отаџбину ставио на прво место, и који је за њу несебично дао себе. Као истински равногорски јунак, његов живот и судбине његових ратних другова, служиће као пример генерацијама како Србин треба да живи и да се бори.

П.С. На мене је лично највећи утисак оставило сазнање да су окосницу устаничких снага, од самога почетка устанка, чинили солунци, ветарани ослободилачких ратова 1912-1918. Многи од њих, тада већ у шестој деценији живота, прихватили су се тешких и опасних задатака и положаја. То је само још једна потврда, поред оне формалне, да је Југословенска војска директна наследница наше, ослободилачке Српске војске из минулих ратова. Не само по саставу и људству, већ по духу који је у њој владао.

Хвала Бениту, и госпођи Ани, приређивачу ове књиге.

Вечна слава никада покореним витезовима ђенерала Драже.

Монархист, хвала на лепим речима.
Прочитај све, па ћеш имати потпуну слику.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Бенито - 20-11-2022

(19-11-2022, 11:42 PM)Шумадинац Пише:  Свака част Монархист! Нем шта додати. Само ћу истаћи да су аутори Суре, Рујне и Пурпурне Слободе осветили цело Драгачево и душе њихових предака тим драгоценим књигама.

Шуми, хвала на лепим речима.
ПС "Сура слобода" нема везе са Драгачевом и описује ратне догађаје на другим географским просторима.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Шумадинац - 20-11-2022

(20-11-2022, 12:09 PM)Бенито Пише:  
(19-11-2022, 11:42 PM)Шумадинац Пише:  Свака част Монархист! Нем шта додати. Само ћу истаћи да су аутори Суре, Рујне и Пурпурне Слободе осветили цело Драгачево и душе њихових предака тим драгоценим књигама.

Шуми, хвала на лепим речима.
ПС "Сура слобода" нема везе са Драгачевом и описује ратне догађаје на другим географским просторима.

Ариље и Пожега ако се не варам су некада припадали Драгачеву. Цео тај моравички крај од Ивањице до Пожеге је неодвојив од Драгачева. То је за мене некако једна целина.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Мића Адмирал - 26-01-2023

Извињавам се књизи " Пурпурна слобода " и творцу Бениту. И ако је књига од скоро првог дана њеног настанка поред мене ја се тек сада захваљујем и кроз први ред извињавам. Има ту и нешто оправданих околности. али...
И требаће ми барем још оволико времена да овакву ризницу историјских података, изнова и изнова ишчитавам. Искрено не знам да ли ћу у томе успети, јер је књига баш јака и захтевна. Свим њеним доносиоцима свака част. Плазинину књигу имам већ око 30 година, али сада је тек одувана прашина са ње.
Драгачевска трилогија о Слободи изашла је најзад на видело и објаснила. Да ће Бог да сваки ( бивши ) српски срез добије своју трилогију и ми смо наше убијено Српство окадили.
Надам се да ће после овакве књиге више Срба сазнати и запамтити где је село Негришори, ко су Габровићи, где је..., ко су... ?
Ана Филиповић нам ово све доноси, прескромно се потписујући.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Александар Динчић - 26-01-2023

Поштено, најбоље и најобјективније ратне хронике потекле су из пера Милутина и Ане и оних људи којима су помагали у приређивању (Ракићевић).  Показна вежба како писати хронике села, али то је данас само занимање ентузиаста.

У Архиву Србије, у фонду Покрајински комитет КПЈ Србије, има безмало 200 ратних хроника села. Ја сам прочитао њих двадесетак, али разлика између тих хроника и ових је драстична. Практично, небо и земља. Прво, зато што их не пишу историчари, нити у њима учествују са документима. Такође ни са подацима из црквених књига. Друго, зато што им је уређивачки одбор састављен од високих политичких функционера, па тако хроничар и не сме да напише како је заиста било. Цензура је неумољива, а казне страшне (приватни разговор са једним од писаца хроника НОР-а шездесетих). У свим тим хроникама, партизани само стрељају своје противнике (мада су у ставарности неке вешали и убијали ножевима/приватни разговор са једним од писаца хроника НОР-а шездесетих). Сви стрељани имају неку оправдану кривицу за усмрћење. Сви четнички симпатизери које су убили Немци и Бугари су или цивилне жртве или партизанске присталице (изјава Добросава Туровића, хроничара Гајтана). И тако даље....
Ове хронике су креирале и локалну историју, а већим делом и општу. Тачније, одвукле су науку у тотални ћорсокак. 

Зато, Милутину и Ани  Ваистину!

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Мића Адмирал - 01-03-2023

Адалберт Е. Клоцбер, Чех, рођен је 31. јула 1912. године, од оца Едуарда шефа железничке станице у Неготину, па од 1929. године у Ћуприји.
Фудбалер ћупријског с.к. Славија, саобраћајни чиновник у железници и рез. пеш. поручник од 1. априла 1941. године.
У ослобођеном Чачку - ађутант железничке станице Команде четничких одреда ЈВ, октобра 1941. године. Потом, са Чачанским четн. одредом улази у састав Јеличко - моравичког четн. одреда у Драгачеву.
Адалберт Клоцбер умро је августа 1978. године у Чикагу, Илиноис, САД.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Ђорђе - 06-04-2023

Читам последњих дана и као да све догађаје јасно видим пред очима. Сваки опис.

RE: НОВА КЊИГА: ''Пурпурна слобода'', Станојло С. Плазина - Горски штаб 52 - 06-07-2023

[Слика: 172023.jpg]

Дана 1.7.2023, у селу Дљин у Драгачеву, одржан је парастос војводи Милутину Јанковићу и његовим саборцима (први након 79 година).