Погледи форум
Мирко Рапаић: Личка трагедија - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: Мирко Рапаић: Личка трагедија (/thread-550.html)

Странице: 1 2 3 4 5

RE: Мирко Рапаић: Личка трагедија - Милослав Самарџић - 04-01-2014

(04-01-2014, 03:14 AM)Србин Пише:  Тито је Тито то без расправе али како можеш да поредиш Ђоку Јованића са Мулом Јусофом или Недића или било ког Србина
Како мислиш ''Тито је Тито''?
Да ли је неко ко је под Титовом командом српски војник, да ли се бори за српске интересе, или за хрватске интересе?

(04-01-2014, 07:02 AM)мунгос Пише:  То је превише поједностављено. Ево ти примјер из моје фамилије. У устанку 1941. године, учествовали сви војно способни мушкарци.
Из истије фамилија већина била у четницима цијели рат.

Двојицу најмлађи синова, дошли партизани у село и покупили (не знам колко су тад имали година, 18-19, највише). Обојица су погинули у Босни, ни за гроб им се не зна.
Сигурно их нису покупили у бустанку 1941, него касније, кад су преузели команду.

(04-01-2014, 07:02 AM)мунгос Пише:  У књизи Пожар у Крајини, на списку литературе, наводи се Ратни дневник Јоце Еремића (необјављен). Да ли си можда имао прилику да прегледаш тај материјал?
Нисам.

(04-01-2014, 07:02 AM)мунгос Пише:  У књизи Мирка Рапаића Црна хроника о српским комунистима, он сам наводи да је два пута рањен у рату. Оба пута од Срба. Једном од његови Личана четника а други пут од четника из Книнске крајине. И како сам вели, брука и срамота.
И пита, Шта нам је све то требало?
Много опасно питање! Јер се изједначава одговорност. Треба питати: Шта је то њима требало?

RE: Мирко Рапаић: Личка трагедија - мунгос - 04-01-2014

Нијесу они покупљени за вријеме устанка, али јесу касније, 1942. и 1943. године, и то покупљени су са четничког терена. Већина бораца партизана су били обично топовско месо. Из обезглављеног народа, скориштени од врхунски манупилатора, који су школовани по најпрестижнијим свјетским школама манипулација, од СССР-а до Шпаније.

Не знам колко сам пута причао са старијем четницима. И сви веле, "Радили смо како смо знали а знали смо мало. Камо среће да смо имали људе који су знали посао. Учили смо се сами, један другога, како смо знали, а знали смо мало."
Ово је из уста Ђујићеви четника, и то неки који су били око њега цијели рат.

Па питање је на мјесту по моме мишљењу. Није ту било побједника. Губитник је био цијели српски народ, борци, једнако и четници и партизани.
Велике грешке су почињене и са једне и са друге стране. Што је све и довело до несретних дешавања у самом рату и послије њега.

Мислим да ово није права формулација: ''Велике грешке су почињене и са једне и са друге стране''.
Са њихове стране свакако је намера, а не грешка.

Знам, у моме крају, да они који су били у четницима су били добровољно. Док су партизани купили све одреда. Зар то није четничка грешка (што наводе многи четнички писци, Пешут, Болта, Никола Плећаш, затим Топаловић итд.), што су им Титовци такорећи испред носа покупили борце?
И то не само да су четници остали без тије бораца, него су они кориштени против њих самих. А то су били њихова дејца, браћа, рођаци, сусједи, кумови...

Јесте, али кажем са црвене стране је намера, а не грешка.

Наравно.
Но са четничке стране је исто грешка. Требало се борити за српску ствар и у српском интересу, а то није био случај. То није оно Дражино, "Ја вас нијесам први никад напао, ја сам се само бранио". То њему не иде нимало у прилог.
Требао је и морао је, први напасти и увијек нападати.
Отпор Титовцима, јавио је у свим српским крајевима спонтано, а не по нечијој директиви. Народ је сам покушао да се супротсави томе злу, а то је било недовољно, с обзиром колко је то зло било.

Кад се гледа цијели Други свјетски рат код нас, ту је сасвим споредно питање, "борба против окупатора". Па сами Срби су у рату убили више Срба него сви окупатори заједно!
Хрватски геноцид над Србима и српско-српски рат, односно југо-комунистичка револуција и контрареволуција, то су двије кључне ствари, 1941-1944. и ту је страдало највише Срба.

Е, немој сад још цитирати Дражине изјаве са суђења, то нема везе. Smile
Наравно да их је нападао кад год је могао.

RE: Мирко Рапаић: Личка трагедија - Србин - 04-01-2014

И Дража и Тито су се борили за Југославију један за Краљевину други за републику у обе вариајнте погубо по Србе

RE: Мирко Рапаић: Личка трагедија - Бенито - 04-01-2014

А требали су у ствари да...?

(04-01-2014, 10:39 PM)Бенито Пише:  А требали су у ствари да...?

Требало је гладати своја српска посла и борити се за своју српску ствар. Таман оно што су и остали Југословени чинили. Једино су Срби, ето, великодушно понудили главу на пањ, у "општем интересу".

RE: Мирко Рапаић: Личка трагедија - Бенито - 04-01-2014

А чија је то Дража посла гледао? Аустроугарска? Или турска? Или немачка? Албанска? Хрватска?
Немам ништа против тих ваших савремених теорија, само их докажите. За почетак.

RE: Мирко Рапаић: Личка трагедија - Лепи Бора - 04-01-2014

Суштина ваше расправе је у наслову теме: "Личка трагедија"

То је подтема веће: "Српска трагедија"

Мунгос и Србин су негде ЈАКО у Праву!
Нису припрости Сељаци били, нити могли бити КРИВИ за Српску трагедију!

За Српску трагедију су криве расрбљене Џукеле са београдског дедиња, бабиња, круга двојке!

Они нису гледали своја посла и свој Народ, већ терали и чували ТУЂЕ интересе, обичаје, религије.

Свима њима је дража била масонерија, енглески језик, бечке чоколаде, демократија и БЕЗВЕРЈЕ, а од Српског Народа, Вере, Бога, обичаја, ...!!!

Опет да поновим, НЕКА су Личани растурили београдски "крем", одузели јебену имовину, побили гамад, ...
Али!
Није тито дао да се НАЈГОРИ ШЉАМ ОШТЕТИ ТАДА!
Увек је неговао српски олош!

Већ су највише страдали, најмање "криви" (најневинији), највећи Православци, Срби и Примери Срба!

Ето ту је трагедија.

А Мунгос и Србин јако греше, јер је Генерал Дража БАШ био Прави Србин и Човек из Народа (и са Народом и за Народ)!

Али Дража није могао да урани прасе, јер "божић" је почео, а њему дадоше прасећи скелет...

Ти праседавци су криви: Дадоше руинирану и расрбљену "државу", лажне савезнике и празна обећања...

RE: Мирко Рапаић: Личка трагедија - beogradjanin - 05-01-2014

Ne znam da li cu doprineti ovaj raspravi ali evo sta sam cuo iz "prve ruke".
Deda moje zene je Licanin , partizan,iz Plaskog, ima 86 godina i drzi se dobro, gorstak pravi. Jednom prilikom nisam moga a da ga ne pitam otkud da je otisao u partizane a ne u cetnike. On isprica da su cetnici dosli da mu ubiju oca ( 1943 ako dobro pamtim). I tad je pobegao-otisao u partizane. Sta da mu kazem (ako ne laze, to je vise nego dobar razlog). Verovatno nisu dosli dzabe bas kod njih kuci ali otac je otac, jbg.
Ali iznenadjenje dolazi sa drugim pitanjem . Pitam ga da li bi sa sadasnjom pamecu otisao kod Tita ili Djujica... kaze kod Djujica 100 % ..i sad ti budi tu pametan .