RE: Дражина рехабилитација - утисци -
ватхра - 19-10-2013
(19-10-2013, 12:54 PM)Felix Пише: Интересује ме како они на овом форуму који имају симпатије за партизански покрет гледају на ово саопштење. Ту пре свега мислим на Ватхру.
Критички поглед према четницима не значи аутоматски симпатисање партизана
Али пошто си лепо питао - пре је питање за Николаја колико је правно основана оваква тужба сведока. Колико знам, оптужени може да прича шта хоће без последица. Сведоци, који су историчари, су дали своје виђење догађаја (и у том смислу је крајње дискутабилно зашто уопште и зову историчаре као сведоке и узимају њихове књиге, ваљда би пре требало да се подносе документи и да их суд оцењује).
У случаја Бојана Димитријевића ми је било чудно да је он у "Војсци Недићеве Србије" наводио примере сарадње четника са Немцима, а на суђењу изјавио да их није било (ово узми са резервом, јер ми нису при руци ни књига ни његов исказ да тачно проверим, пишем по личном утиску).
Укратко, цела ова прича је више питање за правника.
Остатак приче су глупости у њиховом стилу, не заслужују коментар.
Felix - 19-10-2013
Цитат:Критички поглед према четницима не значи аутоматски симпатисање партизана 
Слажем се, критички став је нужан услов сваке објективне расправе.
Цитат:Али пошто си лепо питао - пре је питање за Николаја колико је правно основана оваква тужба сведока. Колико знам, оптужени може да прича шта хоће без последица. Сведоци, који су историчари, су дали своје виђење догађаја (и у том смислу је крајње дискутабилно зашто уопште и зову историчаре као сведоке и узимају њихове књиге, ваљда би пре требало да се подносе документи и да их суд оцењује).
Само историјска документа без контекста у коме су настала не могу бити поуздан основ судске процене у изванредним судским праксама као што је процес рехабилитације. То нарочито имајући у виду бољшевичку праксу фалсификовања и намештања. Зато је суд правилно поступио када је затражио експертизу.
Цитат:Остатак приче су глупости у њиховом стилу, не заслужују коментар.
Шта да кажем, слажем се и са овим
ватхра - 19-10-2013
(19-10-2013, 03:12 PM)Felix Пише: Само историјска документа без контекста у коме су настала не могу бити поуздан основ судске процене у изванредним судским праксама као што је процес рехабилитације. То нарочито имајући у виду бољшевичку праксу фалсификовања и намештања. Зато је суд правилно поступио када је затражио експертизу.
Са једне стране то стоји, али ми се чини да је оно што је Димитријевић причао нема везе са оним што је спомињано на суђењу.
Николај - 19-10-2013
Па сад из ваших одговора не могу да закључим јесу ли њих двојица саслушани као сведоци или вештаци, јер то су различите ствари. Пре бих рекао као вештаци, (сведоци говоре о личним запажањима), а вештаци су дужни да израде налаз и мишљење на основу правила своје струке и непристрасно. Не знам шта су изјавили у том поступку па не могу ни да се упуштам у дубље разматрање.
Оптужени може да прича шта год хоће, без последица по себе, али овде нема оптужених, ово је ванпарнични поступак, па није битно за причу. И у парницама тужени може на рочиштима и у поднесцима да прича све и свашта, осим када се саслушава као странка.
ватхра - 19-10-2013
У новинама пише да је сведочио
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/329742/Rehabilitacija-Draze-Mihailovica-Svedocio-istoricar-Dimitrijevic
не знам како се третирају историчари као вештаци, пошто то ипак није егзактна наука, односно два историчара ће вероватно дати три различита мишљења о истој ствари....
Милослав Самарџић - 19-10-2013
Овде имате подлинк ''Процес рехабилитације'', где је предлог за рехабилитацију, поднесци једне и друге стране, као и сви записници.
Ово је записник кад су сведочили Ђуретић и Николић:
http://www.pogledi.rs/zapisnik-sa-rocista-od-22-novembra-2012/
Дакле, заведени су као сведоци. Нисам правник, али сам по сличним питањима био много пута на суду и тврдим да ће тужба против Николића и Димитријевића бити одбачена као неоснована. Као што би била одбачена и тужба против Латаса. Имате овде и његов исказ.
Felix - 19-10-2013
По мени две су ствари овде кључне. Прво и кључно - оно што сам већ раније на старом форуму истакао а тиче се тога да процес рехабилитације не би требало да улази у садржинске аспекте већ чисто процедуралне (да ли се током тих суђења поштовала општеприхваћена правна процедура) и друго, да је суштина процеса рехабилитације исправљање историјске неправде. У том смислу потпуно је илузорно очекивати да ће суд позивати историчаре који симпатишу тоталитарни поредак и стаљинистичке процесе који самим процесом рехабилитације и његовим исходом треба да се жигошу. Рехабилитација има симболички и морални значај, она треба да врати ствари (у правном смислу) на стање пре узурпације права.
Дакле, ја позивање ових историчара разумем само као потребу судског већа да додатно образложи и јавности предочи важност укидања стаљинистичких пресуда. Те "експертизе" једном речју не би требало да буду обавезујуће у процесу доношења коначне одлуке.
Николај - 20-10-2013
(19-10-2013, 11:43 PM)Милослав Самарџић Пише: Овде имате подлинк ''Процес рехабилитације'', где је предлог за рехабилитацију, поднесци једне и друге стране, као и сви записници.
Ово је записник кад су сведочили Ђуретић и Николић:
http://www.pogledi.rs/zapisnik-sa-rocista-od-22-novembra-2012/
Дакле, заведени су као сведоци. Нисам правник, али сам по сличним питањима био много пута на суду и тврдим да ће тужба против Николића и Димитријевића бити одбачена као неоснована. Као што би била одбачена и тужба против Латаса. Имате овде и његов исказ.
Ђуретић је позван као сведок, а приложио је поднесак са својом експертизом? Слично је и са Латасом. Није ми ту нешто јасно, али добро.
У сваком случају, били они саслушани као сведоци или вештаци, за све је предвиђено исто кривично дело давања лажног исказа, из члана 335. Кривичног законика Србије. Али и ја верујем да од тих тужби неће бити ништа.
(19-10-2013, 10:46 PM)ватхра Пише: У новинама пише да је сведочио
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/329742/Rehabilitacija-Draze-Mihailovica-Svedocio-istoricar-Dimitrijevic
не знам како се третирају историчари као вештаци, пошто то ипак није егзактна наука, односно два историчара ће вероватно дати три различита мишљења о истој ствари....
Знам из искуства да у свакој области вештаци могу дати различите налазе и мишљења.
Милослав Самарџић - 20-10-2013
Неће бити ништа сигурно, само што Виши суд опет може одложити процес рехабилитације док се то тамо не реши...
Можда то и јесте поента, јер док су комунисти (Дачић, династија Кркобабић и компанија) на власти, Дража не може бити рехабилитован. Због Европске уније и Америке не смеју да одбаце захтев, па су принуђени да одуговлаче.
Лепи Бора - 21-10-2013
(19-10-2013, 11:44 PM)Felix Пише: По мени две су ствари овде кључне. Прво и кључно - оно што сам већ раније на старом форуму истакао а тиче се тога да процес рехабилитације не би требало да улази у садржинске аспекте већ чисто процедуралне (да ли се током тих суђења поштовала општеприхваћена правна процедура) и друго, да је суштина процеса рехабилитације исправљање историјске неправде. У том смислу потпуно је илузорно очекивати да ће суд позивати историчаре који симпатишу тоталитарни поредак и стаљинистичке процесе који самим процесом рехабилитације и његовим исходом треба да се жигошу. Рехабилитација има симболички и морални значај, она треба да врати ствари (у правном смислу) на стање пре узурпације права.
...
Морам ради Истине (наравно како је ја видим), да приметим следеће:
1) - Процедурално "право" је говњарска демократска небулоза. Тим процедуралним "правом" нико БОГАТ на западу (поготову у САД), НИЈЕ и НЕ МОЖЕ БИТИ ОСУЂЕН!
Суштина процеса је БИТНА (и по Богу и по људима), а то је: Да ли је Дража и ЈВУО био издајнички, или није?
Зато свако "процедурално рехабилитисање" је једно велико СРАЊЕ!
Ако Србија не Прослави Дражу и не ОСУДИ СУШТИНСКИ тита и његове енглезе због ВИДНИХ ЗЛОЧИНА, џабе процедуре и сличне демократске педерске глупости...
Исто и са усташама!
Ако Србија не ОСУДИ јасно и СУШТИНСКИ британију као ствараоца, толерисатора и чуваоца усташа, која је то онда Правда? То није Правда већ титова (британска) уравниловка!
Значи опасно ЂУБРЕ!
Јер прави ЗЛОЧИНЦИ побегоше од Народне Осуде за ЗЛО!
А ко дал: "затворио Правог, или ослободио кривог", је ПСЕТО БЕЗБОЖНО!
2) - Који Стаљинистички процес у вези Дражине осуде?
Где је то Стаљин осуђивао криве?
Именом и презименом, кога је Стаљин од 30.000 процеса, осудио на Правди Бога?
И да јесте, али је то био ИЗУЗЕТАК, тј. ниво статистичке грешке! Дал то ваља - НАРАВНО НЕ. Али поредити то са демократским "судовима", од француске буржоаске револуције, па на даље... Где су РЕДОВНО погубљивани Исправни - је продавање муда за бубреге!
То је био монтирни демократски судски процес, инквизиторског типа, потпуно истоветан данашњим хашким процесима!
Све у свему, ако ће ова ненародна, безбожна демократска ГАМАД, да "рехабилитује" Дражу - хвала им лијепа на понуди! И Дража и Србија, само ће од тога да имају штету. Зато, што се мене лично тиче, титовци могу да жонглирају до сутра са њиховим "рехабилитацијама", били су јесу и остаће штеточинска гамад. А радиће то, све док овом народу једном не падну копрене са ћоравих очију.
Питање ВРЛО једноставно:
Оћете ли са демократијом пред Милоша и остале Српске Витезове, или са нечим Другим?
Felix - 21-10-2013
Добро Боро, већ смо сви укапирали да волиш товариш Стаљина, не мораш то стално да истичеш. Има других форума, нарочито радикално левих, ултра-марксистичких где можеш да искажеш своје симпатија за црвеног цара совјетске Русије. Ми ипак поштујемо двадесетак милиона жртава које је тај монструм отерао у смрт.
Овако су твоји коментари, што каже информатички писмен свет, чисто троловање а делимично и спемовање...
Chicot - 21-10-2013
Мислим да се овај одељак помињао више пута на старом форуму, али није згорег подсетити се мало и карактера суђења Михаиловићу:
"Стављен је у собу за мучење Озне и тамо је задржан 74 часа. Његови јауци су се чули у многим деловима зграде. За време "испитивања", потпредседник владе Е.Кардељ је два пута посетио зграду. Према њему је примењен специјални систем мучења чији су творци били шефови предратне београдске и заграбачке полиције, Лазић и Бедековић..Зна се да су само два човека успела да издрже мучење - да одбију да говоре. Обојица су после тортуре умрли.. Михаиловић се одупирао до последње неописиве тортуре (не може бити написано, прим прев). Тада је проговорио. Однесен је назад у своју ћелију потпуно го и измењеног лика. Сада је на лечењу ради опоравка да би се могао појавити на суђењу. Речено му је да ако буде повукао једну реч из своје (изнуђене) изјаве поново претрпети ова мучења од А до Цет"
П. Симић - Дража Михаиловић, на Крсту судбине, 524-526.
док: ДАМСПС, ПА 1946,45,15,7720
Лепи Бора - 21-10-2013
(21-10-2013, 10:06 PM)Felix Пише: Добро Боро, већ смо сви укапирали да волиш товариш Стаљина, не мораш то стално да истичеш. Има других форума, нарочито радикално левих, ултра-марксистичких где можеш да искажеш своје симпатија за црвеног цара совјетске Русије. Ми ипак поштујемо двадесетак милиона жртава које је тај монструм отерао у смрт.
Овако су твоји коментари, што каже информатички писмен свет, чисто троловање а делимично и спемовање... 
Па види Фелих овако.
И ја сам добро укапирао да многи од вас воле демократију и браћу масоне. Па не кажем никоме, да има много сатанистичких форума, где могу лучоноши да мантрају, а који је погубио милијарде људи на планети. И наравно да ја поштујем тих милијарде људи.
Или да сам доста муке видео са "комуњарама", па да делим савете таквима (преобученим у сто одела) да не тролују, спамују и износе своје погледе, а све користећи тему о Дражи и његовом осуђивању, пресуђивању (пљувању), за те и такве идеје (идеје сакривања од злочина, оптужујући друге за исти).
Не, ја једноставно изложим што знам о томе, ко је, како и зашто Дражу, ЈВУО и Србију урнисао тих година. А не делим савете да неко смета, итд. Нема потребе.
Јер и ако Дражине убице, убице Четника и силоватељи Србије, мисле да је много воде протекло и да се заборавило ко је шта и како радио, зезнули су се ДЕБЕЛО! Није се заборавило и неће бити заборављено (и не може), а све док једног дана Истина не угледа светло дана, као јавна.
Зато на све ове покушаје да се Стаљин, а не черчил, Стаљинизам, а не демократија, Русија, а не енглеска означе као убице Драже и разоритељи Српства, гледам као на очекивану појаву од истих тих убица и Драже и Српства и Србије. Очекивану, али наравно неуспешну. А зашто? Па видећете већ, има времена...
Felix - 22-10-2013
(21-10-2013, 11:11 PM)Chicot Пише: Мислим да се овај одељак помињао више пута на старом форуму, али није згорег подсетити се мало и карактера суђења Михаиловићу:
"Стављен је у собу за мучење Озне и тамо је задржан 74 часа. Његови јауци су се чули у многим деловима зграде. За време "испитивања", потпредседник владе Е.Кардељ је два пута посетио зграду. Према њему је примењен специјални систем мучења чији су творци били шефови предратне београдске и заграбачке полиције, Лазић и Бедековић..Зна се да су само два човека успела да издрже мучење - да одбију да говоре. Обојица су после тортуре умрли.. Михаиловић се одупирао до последње неописиве тортуре (не може бити написано, прим прев). Тада је проговорио. Однесен је назад у своју ћелију потпуно го и измењеног лика. Сада је на лечењу ради опоравка да би се могао појавити на суђењу. Речено му је да ако буде повукао једну реч из своје (изнуђене) изјаве поново претрпети ова мучења од А до Цет"
П. Симић - Дража Михаиловић, на Крсту судбине, 524-526.
док: ДАМСПС, ПА 1946,45,15,7720
Наравно Chicot, такви примери којих је безброј сведоче о стаљинистичком карактеру судских процеса Титове ере. А многе жртве нису ни дожевеле да буду мучене, једноставно је са њима по кратком поступку завршено. А све то је било на масовној скали. И сада неко пита "зашто рехабилитација?"...