RE: ТВ серија "Хероји Халјарда", аутора Радоша Бајића -
Бесеровић - 03-04-2024
Умро Вељко Булајић!
https://www.slobodnaevropa.org/a/umro-veljko-bulajic-reziser-bitna-na-neretvi-kozara/32889308.html
Милослав Самарџић - 04-04-2024
Ко је био четнички официр и војвода, који је у филму ”Хероји Халијарда” и ТВ серији ”Ваздушни мост” приказан као насилни четник под именом Миладин Бркић?
ПИШЕ: Милослав Самарџић
https://www.pogledi.rs/ko-je-bio-milutin-jankovilc-28259.html
Митић - 04-04-2024
Линк неће да ради. Односно, нема чланка.
Сад ради:
https://www.pogledi.rs/ko-je-bio-milutin-jankovic-28267.html
Бенито - 04-04-2024
(04-04-2024, 06:28 PM)Милослав Самарџић Пише: Сад ради:
https://www.pogledi.rs/ko-je-bio-milutin-jankovic-28267.html
Овакав текст настане када се користи неокомунистичка историографија у Србији. Сви ми у животу направимо грешке или погрешимо кад нешто напишемо, јер "ако су слагали нас, и ја лажем вас". Али, временом треба да схватимо своје грешке и покушамо да их исправимо. Поглавље о Војводи Драгачевском Милутину Јанковићу, које овде видимо, интегрални је део Самарџићеве студије "Дража и општа историја четничког покрета", која је настала пре две деценије. У међувремену, настале су неке књиге, које су дале богат увид у ратни пут Милутина Јанковића, које умногоме оповргавају слику о драгачевском Војводи која је владала, а и данас влада у оваквој Србији, једином остатку СФРЈ.
Међутим, Милослав Самарџић изгледа ни сада своје ставове не жели да измени и доприноси негативној слици о дотичном.
Милославе, боље обриши ово. Немој брукати свој дугогодишњи рад.
Мислим да је боље да овде преокпираш део из нове књиге о Милутину Јанковићу.
Ипак ослонио сам се на ратни дневник мајора Филиповића и неке оригиналне четничке депеше... Знам да сте нашли нешто ново, али нисам имао времена да допуњујем. Или, можда, мењам.
Хајде, дај текст, па нек форумаши пресуде.
Бенито - 04-04-2024
Уопште није проблем утисак Досе Филиповића или Топаловића, или било ког другог. Није реч о томе.
Проблем је кад историчарчине др, мр, сци Николић, Тимотијевић, Давидовић, Самарџић.... прихвате на себе тешку улогу да пишу нечију ратни биографију, и успеју генији да не утврде коју функцију је у рату имао дотични.
И онда оду и домторирају код човека који везе нема нема о војној структури ЈВ. Али, благе везе... И онда почну да преписују једни од других, па од комуниста плус. Па, није ни чудо што се добије овакав качамак.
И сад сцила и харибда на Бајића што прави Рафаила Бобана у четничкој одежди.
ПС за књигу ништа док не буде готово.
Бенито - 04-04-2024
Иначе, да не буде неке забуне, свака препорука за читање је петотомно издање "Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета". Ово око Јанковића је 90% тачно, али проблем је што је десетак одсто нетачно и плус оно што није наведено, добије се сасвим други смисао једне историјске личности.
Наравно, Самарџић је улетео у ове маказе без зле намере, док то за ове комуњаре и плаћенике сфрјот институција не важи. Они то раде с љубављу.
Имам их у шест фуснота од 38. Значи довољно.

Нисам знао да је Милутин био у саставу Гарде.
ZdravkoR - 05-04-2024
Нисам најбоље схватио, да ли има нека нова књига о Милутину Јанковићу? Поручио бих, где има да се купи и како?
Бенито - 05-04-2024
(05-04-2024, 09:47 AM)ZdravkoR Пише: Нисам најбоље схватио, да ли има нека нова књига о Милутину Јанковићу? Поручио бих, где има да се купи и како?
Нема још ниједне нове књиге о њему.
Митић - 07-05-2024
Овај линк нема везе са серијом Радоша Бајића, али ево једног примера како може да се направи напетост или тензија у једној научно-фантастичној серији.
Јесте да је Холивуд, али барем направе трилер са добрим дијалогом:
"Јесте, ја сам одговоран за све ово.
Да, ја сам створио ово лудило, али ти можеш то да спречиш, можеш ти то, зато трчи"
Перун - 05-09-2024