RE: Квиз- Српска историја -
ЈВуО-КГ - 29-11-2017
Одговор је каплар Милоје Петровић. Био је припадник војне обавештајне и контраобавештајне службе. Специфичан по томе што је био каплар, а таквих скоро да није било међу безбедњацима.
Нека постави питање ко хоће.
Бенито - 29-11-2017
Где си то нашао? Чудно ми је да нико није знао.
ЈВуО-КГ - 29-11-2017
(29-11-2017, 06:07 PM)Бенито Пише: Где си то нашао? Чудно ми је да нико није знао.
Нашао у књигама Антонија Ђурића. Једну је написао баш о Милоју Петровићу.
Бенито - 29-11-2017
Браво, нисам на то обратио пажњу. Или сам заборавио.
Друго питање из триптиха:
Ово место знамо по изузетној поеми српског песника Скендера Куленовића- Стојанка мајка Кнежопољка и по масакру над њена три сина.
Али,
Кнешпоље испод Козаре је родно место највећег јунака кога је страдални и миленијумски Београд икад видео у историји великог броја јунака и небројених јуначких дела.
Ко је тај изузетни јунак који је рођен у Кнешпољу подно Козаре?
Милослав Самарџић - 29-11-2017
Кад помену Куленовић:
- Коју поему, такође једног познатог српског песника, су комунисти после рата највише фалсификовали (мењали текст, цензурисали делове...)
Бенито - 29-11-2017
Танасија Младеновића или Радета Драинца???
Милослав Самарџић - 29-11-2017
Не, него поема ''Јама'' Ивана Горана Ковачића.
Бенито - 29-11-2017
Нисам знао да су мењали. Шта су мењали? Убацили четнике да направе једнакост са усташама из Стојанке м. К. ?
Романија - 29-11-2017
Којег познатог српског песника?
Бенито - 29-11-2017
Милослав рачуна Ковачића за Србина.
Романија - 29-11-2017
Интереcантно

зна ли cе тачно у којој бици је он убијен од четника? Миcлим да cу га неки моји cкембали.
Бенито - 29-11-2017
Јесте у твом крају. Један чувени четник и још чувенији емигрант је оптужен од удбе да га је заклао. Чуди ме да то не знаш!
Романија - 29-11-2017
Могуће да cам чуо о томе, ал cам заборавио.
Like in an ancient tragedy, the one who is most opposed to evil will most cruelly die from evil. The poet who raised his voice against the Ustashan massacre on innocent Serbian people had his throat cut by Chetniks….A few reliable witnesses confirm that Goran survived the hell of the fifth offensive, but when he returned to help his ill, left-behind, friend, Dr. Simo Milošević, the fascists killed both the Croatian poet and the Serbian scholar without distinction. Fascism did not look on poets or scientists anywhere in the world as being of value.
Бенито - 29-11-2017
Одакле је ово?