Погледи форум
Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' (/thread-2013.html)

Странице: 1 2 3 4

RE: Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' - Митић - 18-03-2026

(18-03-2026, 11:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта мислиш, да напишеш један чланак о овоме... Не верујем да негде постоји нешто написано о њима, овако збирно.

Проблем је у томе што се нисам стручно бавио писањем чланака, а и ја не верујем да постоји нешто збирно о њима.

Можда могу да сакупим на једном месту све на форуму што сам превео из британских докумената, па ће испасти нешто у смислу да личи на чланак.

RE: Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' - Милослав Самарџић - 18-03-2026

(18-03-2026, 11:20 PM)Митић Пише:  
(18-03-2026, 11:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта мислиш, да напишеш један чланак о овоме... Не верујем да негде постоји нешто написано о њима, овако збирно.

Проблем је у томе што се нисам стручно бавио писањем чланака, а и ја не верујем да постоји нешто збирно о њима.

Можда могу да сакупим на једном месту све на форуму што сам превео из британских докумената, па ће испасти нешто у смислу да личи на чланак.

Хајде... 
Делује да си превише скроман, то све кад сакупиш и повежеш, најбоље хронолишки, уз навођење извора - то је то.

RE: Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' - Митић - 24-05-2026

Занимљиво је да Метеор тврди да је избегао придруживање колаборационистичким снагама тако што је добио фалсификовано лекарско уверење. Ово ме подсећа на то да ми је Трицикл пре много месеци рекао, као доказ патриотизма свог брата, да када су, у првим данима рата, зараћене земље покушавале да врате своје млађе држављане кући на војну службу из неутралне Југославије, др Попов одбио да изда лекарска уверења о неспособности савезничким држављанима који су их тражили у нади да ће избећи службу, али је дао лажна уверења већем броју Немаца који су покушавали да избегну војну службу. Мотив доктора је био да учини свој мали допринос смањењу немачког људства. Стога би било веома вероватно да би др Попов био спреман да изда Метеору лажно уверење у сврхе које је навео Метеор.

Б.1.А
16.4.43.

Д. И. Вилсон

Извор: The National Archives Kew, KV2/ 852, 474а. B.1.A Note on METEOR, possible connection with TRICYCLE' s doctor brother 16.4.43

Мој коментар: Много добра замисао са лажним лекарским уверењима.

RE: Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' - Митић - 02-06-2026

Нажалост, многи Југословени сматрају да сваки њихов сународник који ради за Британце ради против сопствене земље. Позиција Трицикла је објашњена господину Јовановићу, премијеру, господину Милићевићу, шефу безбедности у Енглеској, и генералу Симовићу у САД. Господин Фотић, југословенски министар у Вашингтону, такође зна чињенице, пошто га је генерал Симовић очигледно замолио да помогне Трициклу у тој земљи, а господин Хувер из ФБИ-ја му је саопштио стварну позицију Трицикла. Постоји извесни ризик да би Фотић могао да пренесе своје знање Југословенима на Блиском истоку ако Трицикл оде тамо, јер је Фотић у сталној комуникацији са разним појединцима тамо и није баш дискретан. Међутим, његов премијер му је рекао да ове ствари задржи за себе.

B.1.A
1.4.43.

D. I. Vilson

Извор: The National Archives Kew, KV2/ 852, 463. Tricycle Summary 1.4.43 (Tricycle in England. 21st October 1942 - to date), стр. 6

RE: Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' - Митић - 06-06-2026

Поповљев брат, др Иво Попов, такође се придружио братовљевој мрежи као „Дреднот“, где је његова улога била да обавештава СИС о планираним операцијама Абвера против Британских острва.

---------------------------

До краја 1942. године Попов се безбедно вратио у Лондон и почео је да регрутује нове агенте. Један од њих био је Еуген Шоштарић, кога је Абвер, по Поповљевој препоруци, пустио из немачког затвора. Затим је упознат са СИС-ом, који га је преко Гибралтара и Лисабона послао у Лондон. Као и Попов, Шоштарић је био Југословен и био је морнарички пилот пре немачке окупације. Под шифром „Метеор“ од стране Британаца, Шоштарић је требало да помогне у састављању већине Поповљевих каснијих морнаричких извештаја, које је лисабонски Абвер Аст високо ценио.

Извор: Christer Jörgensen, "Hitler's espionage machine: German intelligence agencies and operations during World War II", First published in the UK in 2004 by Spellmount Limited, Copyright Ⓒ 2004 The Brown Reference Group plc, стр. 78, 80

RE: Филм ''Џејмс Бонд је био Србин'' - Митић - 08-06-2026

16. Преко АРТИСТА и агената које је он представио, ДРЕДНОТ је упознао многе званичнике Абвера I у Београду, или који су долазили из Берлина у Београд. Учинио је све што је било могуће да се добро односи са њима како би могао да искористи њихов утицај да помогне својим подземним активностима у Београду. ......

17. Агенти су технички били под контролом И. Х. Берлина, а посебно Минцингера, а не Аст. Београда, и у многим сврхама, сам ДРЕДНОТ, а не Аст. Београд, обезбеђивао је везу између Берлина и агената. Берлин је наложио локалним званичницима у Београду да, ако ДРЕДНОТ затражи било шта, могу то учинити за њега ако сматрају да је прикладно, без потребе да се у сваком случају обраћају Берлину за ауторитет. Пошто локални званичници нису контролисали детаље вођења ове групе агената, то је омогућило ДРЕДНОТУ да од Аст. Београда добије све врсте докумената како би олакшао рад Михаиловићевих агената.

------

B.1.a
24.8.44
D. I. Vilson

Извор: The National Archives Kew, KV2/ 868, 81y - B.1.a report on DREADNOUGHT & his contacts with G.I.S., 25. 8. 44, стр. 4