RE: Квиз- Српска историја -
Перун - 21-12-2017
Не. Био је председник Сокола у једном граду. Имао је чин самитетског пуковника.
Бенито - 21-12-2017
Е па нисам рачунар. Ајде дај нешто мало конкретније.
Перун - 21-12-2017
Морам да напустим, наставите.
Сан. пук. Крста Драгомировић, зет вој. Степе.
Бенито - 21-12-2017
Ајде, срећан пут!

Али, прво плусић за ово питање.
Ајде још једно онако напамет, али тешко да сам погрешио:
Само један председник Владе у нашој историји био је академик Француске академије наука?
ПС да подсетим да Француска академија наука по статуту има само 24( чини ми се да нисам погрешио број) члана, а да се следећи бира тек по смрти неког од академика и то искључиво гласовима преосталих академика.
Не треба посебно доказивати каква је то част, јер САНУ тренутно има, чини ми се, 153 члана.
Ултрадесничар - 22-12-2017
Професор Слободан Јовановић ?
Бенито - 22-12-2017
Браво, ајде даље.
(22-12-2017, 12:40 AM)Бенито Пише: Браво, ајде даље.
Мислим да је Шарл де Гол консултовао проф. Јовановића око новог устава Француске.
Ко и када је основао Српску радикалну странку ?
Лаку ноћ Србенде.
Бенито - 22-12-2017
И теби Србине.

Српску радикалну странку је основао Милан Стојадиновић, у фебруару 1940. године.
Ајмо друго:
И овај Србин био је члан Француске академије наука, а слично као Слободан Јовановић, памте га као правника и историчара. У ствари, био је доктор филозофије. Оставио је дубок траг у нашој култури, мислим, уопште на српски народ. А био је, у правом смислу речи, европски човек свога доба, јер је радио широм Европе. Живео је већином у 19 веку.
Како се звао овај академик Француске академије наука?
(22-12-2017, 01:24 AM)Бенито Пише: И теби Србине. 
Српску радикалну странку је основао Милан Стојадиновић, у фебруару 1940. године.
Ајмо друго:
И овај Србин био је члан Француске академије наука, а слично као Слободан Јовановић, памте га као правника и историчара. У ствари, био је доктор филозофије. Оставио је дубок траг у нашој култури, мислим, уопште на српски народ. А био је, у правом смислу речи, европски човек свога доба, јер је радио широм Европе. Живео је већином у 19 веку.
Како се звао овај академик Француске академије наука?
Божидар Кнежевић ?
Бенито - 22-12-2017
Не, кажем да је много познатији као правник и историчар права. Познат по чувеној реченици на почетку своје књиге.
Милослав Самарџић - 22-12-2017
Тешка питања, поручниче. Ајде једно лако: који надимак је потпоручник Милутин Јанковић имао у Драгачеву?
Бенито - 22-12-2017
Одговор није било тешко одгонетнути, али вас је збунило ово што је био доктор филозофије. Ради се Валтазару Богишићу.
Поред Слободана и Валтазара, само још један Србин је био члан Француске академије наука ( колико се сећам само су њих тројица то била).
Овај трећи је рођен у Француској, одрастао и образовао се искључиво у Француској, али је дошао у Србију и осећао се искључиво Србином . Остатак свог живота и више него плодотворне каријере, провео је уз свој народ до смрти. Био је и ректор БУ. Једини је Србин , члан Француске академије наука из области природних наука.
Како се звао овај чувени Србин?
Перун - 22-12-2017
Претпоставио сам да је Валтазар ало некако си нису сложиле све коцкице.
Другу недоумицу сам имао око имена Ивана Ђаје али он је одговор на треће питање.
Милослав Самарџић - 22-12-2017
Је ли његов син био др Часлав Ђаја, математичар?