RE: Квиз- Српска историја -
Вукашин Петковић - 12-01-2018
Имао познатог ујака.
Митић - 12-01-2018
Радослав Веснић
Бенито - 12-01-2018
Станислав Краков.
Вукашин Петковић - 13-01-2018
(12-01-2018, 11:53 PM)Бенито Пише: Станислав Краков.
Тако је. Изволи даље...
Перун - 13-01-2018
Ево ја ћу пошто нисам одавно.
Једно за Поручника из опште културе.
Наведите бар три случаја у којима су четници опљачкали ергелу и одвели коње који су били у власништву Немаца и њихових сарадника. Значи место где је то извршено, може и територија бригаде, и ко је то извршио.
Бенито - 13-01-2018
Ко је од ових наших авијатичара са Солунског фронта имао највиши чин?
(13-01-2018, 12:18 AM)Перун Пише: Ево ја ћу пошто нисам одавно.
Наведите бар три случаја у којима су четници опљачкали ергелу и одвели коње који су били у власништву Немаца и њихових сарадника. Значи место где је то извршено, може и територија бригаде, и ко је то извршио.
Јаворац, Милутин и Кондор. Најмање два од ове тројице су то урадили у ергели на Златибору.
Перун - 13-01-2018
(13-01-2018, 12:18 AM)Бенито Пише: Ко је од ових наших авијатичара са Солунског фронта имао највиши чин?
Јаворац, Милутин и Кондор. Најмање два од ове тројице су то урадили у ергели на Златибору.
Је ли регент одговор на твоје питање?
Ајде мало више о првој двојици ако имаш података. Сетио сам се да то помиње и Душан Трбојевић у мемоарима.
Не Кондор него Коларевић, али добро. Изнећу сутра изворе које сам пронашао.
Бенито - 13-01-2018
Није регент, овај је био пилот, и то звезда, што би рекао Митић, и био је потпуковник.
Романија - 13-01-2018
Коста Милетић?
тешко, ал ајд да лупим
Перун - 13-01-2018
Петар Мирковић?
Митић - 13-01-2018
Јован Југовић
Они су се међу првима школовали у Француској, колико сам успео да нешто прочитам
Михајло Петровић (пилот)
Јован Југовић
Милош Илић
Миодраг Томић
Војислав Новичић
Живојин Станковић
Перун - 13-01-2018
Цитирам Кондорев дневник из 13. јула 1943. године:
Цитат:Драги Пиле (кап. Коларевић)... Ергелу на Златибору нападни и одузми све коње и имовину. Управник исте је комунац. Од тих коња и седала пошаљи и мени десетак за моју пратњу...
Б. Тодоровић, Последњи рапорт:
Цитат:Командант Златиборске бригаде послао ми је дивног коња. Диван трогоди алат, чистокврни Енглез, само у доста бедној кондицији. Заплењен је са још 20 коња из државне ергеле ,,Љубичево'' да би се предухитрили Немци да коње за себе користе.
Вероватно има још података у књизи Златибор у РП али и ово је сасвим довољан доказ. Мислим да Бра греши у последњој реченици када каже да су предухитрили Немце да коње узму за себе. Ти коњи су скоро две године, непосредно, били у њиховом власништву али су вероватни били чувани и храњени од стране некога из Недићеве управе.
Бенито - 13-01-2018
Највиши чин у српском војном ваздухопловству у Солуну имао је потпуковник Милорад Д Веселиновић.
Не знам даљу његову судбину, ако неко нешто пронађе нека напише.
(13-01-2018, 11:12 AM)Перун Пише: (13-01-2018, 12:18 AM)Перун Пише: Ево ја ћу пошто нисам одавно.
Цитирам Кондорев дневник из 13. јула 1943. године:
Цитат:Драги Пиле (кап. Коларевић)... Ергелу на Златибору нападни и одузми све коње и имовину. Управник исте је комунац. Од тих коња и седала пошаљи и мени десетак за моју пратњу...
Б. Тодоровић, Последњи рапорт:
Цитат:Командант Златиборске бригаде послао ми је дивног коња. Диван трогоди алат, чистокврни Енглез, само у доста бедној кондицији. Заплењен је са још 20 коња из државне ергеле ,,Љубичево'' да би се предухитрили Немци да коње за себе користе.
Вероватно има још података у књизи Златибор у РП али и ово је сасвим довољан доказ. Мислим да Бра греши у последњој реченици када каже да су предухитрили Немце да коње узму за себе. Ти коњи су скоро две године, непосредно, били у њиховом власништву али су вероватни били чувани и храњени од стране некога из Недићеве управе.
Јаворац је коње запленио у истој ергели септембра 41, можда до десетак. Јанковић је узео неколико коња, али још мање сигурно, у пролеће 42 када је ишао у источну Босну.
Шумадинац - 13-01-2018
У мом крају 1944. командант ЈВуО општине Жиче Ратко Сретовић је запленио од Црвеноармејаца неколико коња.