Погледи форум
СТАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Друштво (https://www.pogledi.rs/forum/forum-5.html)
+--- Форум: Политика (https://www.pogledi.rs/forum/forum-6.html)
+--- Тема: СТАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ (/thread-3696.html)

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - ОРЈУНА - 15-05-2020

(15-05-2020, 10:49 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(15-05-2020, 06:11 PM)ОРЈУНА Пише:  Кизо, ја не покушавам да браним Милошевића, али ти мораш да се смириш мало човече! Кумановски споразум је, наравно, био неповољан по Србију, али извукли смо највише што смо могли иако је читав свет био против нас. То што је споразум касније деградиран је нешто друго. Помињеш Аркана, Легију, Френкија, али заборављаш да су сви они били припадници паравојних јединица које нису имале везе са ВЈ. Одржавали су везе са ДБ, што је нормално, јер наравно да ће Србија подржавати Србе. Да смо послали војску у РСК и РС, онда би имали основа да нас оптужују за агресију. Милошевић није убио Стамболића јер је ДОС изабрао кандидата на изборима недељу дана пре Стамболићевог нестанка.

Што није нормално никако.

По закону СРЈ,а вероватно и овом данашњем РДБ није имао право на оснивање формација тог типа.За такве ствари,у целом свету,постоји војска и одувек је тако и било.Суштина је да никакве паравојне формације нису учествовале у ратовима на простору некадашње СФРЈ.Све оружане формације биле су државни пројекти.Неке друмске разбојнике,банду од 5-10 људи...не можеш рачунати као војну формацију,па ни паравојну,то је тек друштво самосталних разбојника удружених у криминалу који омогућавају ратна дејства.

Наравно, лоше сам се изразио. Само сам хтео да кажем да не постоји ни један аргумент у прилог тврдње о агресији Србије.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - ЈВуО-КГ - 15-05-2020

(15-05-2020, 10:55 PM)ОРЈУНА Пише:  Наравно, лоше сам се изразио. Само сам хтео да кажем да не постоји ни један аргумент у прилог тврдње о агресији Србије.

Каква бре агресија Србије? То се Киза расписао тамо? Кез Нисам читао целу полемику ни све постове па сам реплицирао на ово што ми "западе за око".

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - ОРЈУНА - 15-05-2020

(15-05-2020, 11:05 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(15-05-2020, 10:55 PM)ОРЈУНА Пише:  Наравно, лоше сам се изразио. Само сам хтео да кажем да не постоји ни један аргумент у прилог тврдње о агресији Србије.

Каква бре агресија Србије? То се Киза расписао тамо? Кез Нисам читао целу полемику ни све постове па сам реплицирао на ово што ми "западе за око".

Ни ја нисам најбоље разумео Кизу. Критикује Милошевића што је "послао ЈНА", и што је "издао Крајину", па сам схватио да он верује да је Србија контролисала савезну војску, што је, наравно, нетачно.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - ЈВуО-КГ - 15-05-2020

(15-05-2020, 11:15 PM)ОРЈУНА Пише:  Ни ја нисам најбоље разумео Кизу. Критикује Милошевића што је "послао ЈНА", и што је "издао Крајину", па сам схватио да он верује да је Србија контролисала савезну војску, што је, наравно, нетачно.

Па зар није издао Крајину,када се већ служимо том терминологијом? Ко је наговорио онај народ да се окане споразума Z4? Милошевић и Шешељ.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - ОРЈУНА - 16-05-2020

(15-05-2020, 11:19 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(15-05-2020, 11:15 PM)ОРЈУНА Пише:  Ни ја нисам најбоље разумео Кизу. Критикује Милошевића што је "послао ЈНА", и што је "издао Крајину", па сам схватио да он верује да је Србија контролисала савезну војску, што је, наравно, нетачно.

Па зар није издао Крајину,када се већ служимо том терминологијом? Ко је наговорио онај народ да се окане споразума Z4? Милошевић и Шешељ.

Не знам, могуће. Искрено, не занима ме толико тај период. Од 90-их ме занимају једино операције ЈНА и ВРС, а касније и ВЈ. Од политике се само живцирам.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - večni beli grad - 16-05-2020

(15-05-2020, 09:41 PM)Mekenzi Пише:  Легија, Аркан, Френки су узели своје ловачке пушке и кренули у Крајину и Босну самоиницијативно да убијају муџе и ујке...

Миле Мркшић, Шљиванчанин и Радић су се случајно затекли у Вуковару, хтели људи да прошетају кејом и до болнице...

Официри из ХР ,СЛО И БИХ су били на одмору ЈНА касарнама под територијом РС...

Дубровник су гранатирали туристи који су затекли на путу за море...

Ако је кумановски споразум био најповољније решење за Србијук како би тек изгледао најнеповољнније решење.

Кумановски споразум је чиста ко суза капитулације и пораз ВЈ и њена предаја своје територије косовским и међународним органима.Где је држава Србија апсолутно изгубила сваки интегретитет и сувренитет над Косовом.

Иначе колико је погубна политика Милошевића била види се шта данас ради његов политички и комунистички син Мило Ђукановић....

Иначе погледај мало домаће филмове Лепа села, РАНЕ, документарце о страдањима српсих војника и официра у СЛО, ХР И БИХ ина КОСОВУ. Па ми онда дођии брани Милошевића...

200 људи изгине на Кошарамаи овај дође и потпише капитулацију семе му се затрло зашта су момци.гинули.

Срби крваво 4 године бране крајину и Славонију он саТуђманом договори пад Крајине..500 хиљада Срба остави на милост и немилост усташама да се иживљавају над њима и да Усташе јдини имају свој дан победе у целој Европи..

Говедо једно..Србија под њим је доживела страшне, ужасне економске, социјалне, националне,војне,спортске поразе. Србија је била црна мрља у целом свету..

Иако не волим Вучића ал знам да имам сутра да платим рачуне,за храну и остане још нешто...Под комунистичким издајником моји су радили за 5 марака, рестрикције, празни рафови,инфлација,рат, санкције,шверц, дилери девиза, бнзин у флашама од кока коле на улици, цигаре и кафа на улици, туча за векну хлеба, присилна мобилизација, сандуци са мртвим војницима,авиони не лете, не можеш нигде из земље, Србија срављена са земљом од нато бомби ко Хирошима, немамо дипломатске односе нитиса једном земљом у свету.

Милошевића Ван мировних преговора никада нити један лидер истока и запада није примио у дипломаску посету НИТИ ЈЕДАН.

и само ми реци ШТАЈЕ ТО БИЛО ДОБРО ПОД МИЛОШЕВИЋЕМ?

"Pod Miloševićem " je malo toga bilo dobro ili skoro pa ništa ali ovo što si ti napisao je gomila ...svega .

To da li je neko "Miloševića primio u diplomatskoj poseti van mirovnih pregovora" je potpuno nebitna okolnost s obzirom da je njegov mandat u strukturama vlasti (1989-2000) najvećim delom protekao u nekom od oblika vanrednih ili ratnih stanja i to u dva navrata 91-95 i na dalje 98-99 .

Ti rekao bih nisi upoznat ni sa zakonima koji regulišu aktivnosti vojnih i policijskih formacija u vanrednom ili ratnom stanju kako u ratu tako i u miru a ni o samom tekstu "Kumanovskog sporazuma" pa onda bolje da ne ulazimo u to što tamo stoji .
Okolnosti pod kojima je došlo do tzv. "Kumanovskog sporazuma" i ono što je on predstavljao je nažalost bio maksimum koji se tada mogao izvući za Srbe i Srbiju .
Ono što je potom usledilo nije krivica ni Srba ni boraca već onih koji su taj ugovor izigrali ,a to je i Evropa i Svet koji su bili garanti sprovodjenja sporazuma.

Legija, Arkan, Frenki , Šljivančanim, Mrkšić ....i svi ostali znani i ne znani su (najverovatnije za razliku od tebe) tih 90-tih godina dobrovoljno svoje živote ponudili službi, državi i narodu kojem su služili , nisu pobegli i nisu se sakrili nego muški bili tamo gde je trebalo da budu i učinili sve što su mogli na prvoj liniji borbe .
Dok su za to vreme ... mnogi sadašnji kritičari svega i svakoga čuvali "najozloglašeniji ratom zahvaćeni " koridor Beč - Minhen - Štokholm sa pojačanim levim i desnim krilom prema Parizu i Budimpešti .
Naravno , niko ne spori ni da je i taj vaš Evropski "front" umeo na trenutke da bude problematičan , recimo kad god bi skočila akciza na cigare i alkohol ali dozvoli sebi toliko razumevanja da bar one koji su bili na prvim borbenim linijama ne pljuješ i ne nazivaš slučajnim prolaznicima ili nemim posmatračima dogadjaja .
Oni su svojim delima zaslužili mnogo više i od ljudi i od države koju su branili .

(15-05-2020, 10:49 PM)ЈВуО-КГ Пише:  По закону СРЈ,а вероватно и овом данашњем РДБ није имао право на оснивање формација тог типа.За такве ствари,у целом свету,постоји војска и одувек је тако и било.Суштина је да никакве паравојне формације нису учествовале у ратовима на простору некадашње СФРЈ.Све оружане формације биле су државни пројекти.Неке друмске разбојнике,банду од 5-10 људи...не можеш рачунати као војну формацију,па ни паравојну,то је тек друштво самосталних разбојника удружених у криминалу који омогућавају ратна дејства.
Po zakonu nisu bile ni aktivnosti sprovodjene sa druge strane, tako da je svako nalazio rešenja po svom nahodjenju u tim novim okolnostima, neko sa više a neko sa manje "drzanja zakona".
Mora se praviti razlika izmedju "paravojnih" i "dobrovoljačkih jedinica" , a osnovna razlika je pre svega u liniji komande .
Praktično to znači da su regularni "dobrovoljci" pod komandom nadležne komande vojske ili policije i deluju sa njima u sadejstvu .
"Divlje" ili paravojne formacije su priča za sebe i oni podležu udaru zakona isto kao i svi drugi da kažem kriminalci u vremenu ratnog stanja tj oštrijim merama sankcija.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - Ђорђе - 16-05-2020

Епископу Јоаникију истекло задржавање од 72 сата и пре пола часа је изашао из полицијске станице у Никшићу.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - Шумадинац - 16-05-2020

.
„Наше власти су почеле да ратују и са светим Василијем, није то добро! Брозови наследници иду још даље, али то изазива још већи отпор код нашег народа.....

.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - Mekenzi - 16-05-2020

Цитат:večni beli grad

Mora se praviti razlika izmedju "paravojnih" i "dobrovoljačkih jedinica" , a osnovna razlika je pre svega u liniji komande .
Praktično to znači da su regularni "dobrovoljci" pod komandom nadležne komande vojske ili policije i deluju sa njima u sadejstvu .
"Divlje" ili paravojne formacije su priča za sebe i oni podležu udaru zakona isto kao i svi drugi da kažem kriminalci u vremenu ratnog stanja tj oštrijim merama sankcija.

На папиру ДА и у неким другим земљама ДА. У Милошевићевој Југославији НЕ.

Све српске војне, добровољачке и паравојне формације су биле под контролом УДБА и генералштаба ЈНА... Нико није напамет без подршке УДБА могао да оснива паравојне формације...Није Аркан тек тако основао Тигрогве или Гишка своје добровољце или Шешељ своје "шешељевце" све је било у једној истој канцеларији...
То је и Шешељ причао у Хагу.

Да су Аркановци били паравојна јединица неби 1996 године била оформљена званично полицијска а по техници војна борбена јединца при ресору државне безбедности ЈСО.

Милошевић са УДБОМ и генералштабом контролисао све јединице које су биле распроређене на терену.

Оно ко што је сваки комуниста, кукавица који није имао ону ствар да војно заврши српско питање и уједини Србију Ван авнојских граница, већ када је пропао З4 план дао је зелено светло Туђману да се изврши инвазију на РСК. Усташе су освојиле РСК за мање од 24 часа без иједног јединог испаљеног метка од српске стране а нити једна једина јединица ЈНА и РС није реаговала иако су крајишници звали у помоћ тек када се видело да је могућ пад Бања Луке онда се одједном појавиле огромне војне јединице ЈНА и РС које су усташама ставиле до знања да нема даље и тако је сачувана РС. Данима је био договорен коридор између Загреба и Београда за евакуацију цивила после олује.

Милошевић је толико националног зла нанео Србима 90-их горе него најцрњи комунисти. Када се одлучивало о границама после пада комунизма и берлинског зида, уместо да спојимо Србе сачувамо вековна огњишта и наш народ што дипломатијом што војним путем он је изгубио хиљаде км српских територија, близу милион избеглица срба, закачио се будала идиот са НАТО пактом.

Нико у свету се не качи са НАТО, потписивао бедник поразе, потписао оснивање хашког суда где је цео војни и политички врх оптужен и осуђен за ратне злочине...

Један тешки зликовац, неспособњаковић, југословен комуниста непоновио се више никада српском народуу!

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - luka.luke - 16-05-2020

По Мекензију је Милошевић крив и за одвајање одвајање ЦГ од Србије. Можда је у праву. Мило је његов продукт.

Али одошмо далеко од теме. [/i]

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - Mekenzi - 16-05-2020

(16-05-2020, 11:19 AM)luka.luke Пише:  По Мекензију је Милошевић крив и за одвајање одвајање ЦГ од Србије. Можда је у праву. Мило је његов продукт.

Али одошмо далеко од теме. [/i]

Мило је комуниста ко што ду били Туђман, Алија , Шекс и мнооги другиии..

Када су они ишта било шта добро донели Србији и Србима??

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - luka.luke - 16-05-2020

Шта ће нам они добро донијети?

Реци ти намо ово. Како би ми прошли у периодом 90-00, да није било Милошевића тј. да су на власти били Чеда, Вук или Ђинђић или...
У чему би била разлика у односу на Милошевићеве владавину.
Немој бјежати од одговора
Лако је сада паметан бити.

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - večni beli grad - 16-05-2020

(16-05-2020, 10:14 AM)Mekenzi Пише:  На папиру ДА и у неким другим земљама ДА. У Милошевићевој Југославији НЕ.

Све српске војне, добровољачке и паравојне формације су биле под контролом УДБА и генералштаба ЈНА... Нико није напамет без подршке УДБА могао да оснива паравојне формације...Није Аркан тек тако основао Тигрогве или Гишка своје добровољце или Шешељ своје "шешељевце" све је било у једној истој канцеларији...
То је и Шешељ причао у Хагу.

Да су Аркановци били паравојна јединица неби 1996 године била оформљена званично полицијска а по техници војна борбена јединца при ресору државне безбедности ЈСО.

Милошевић са УДБОМ и генералштабом контролисао све јединице које су биле распроређене на терену.
Moram da primetim da stičem utisak da si ti sad praktično opovrgao ono što si predhodno napisao, jer pozivas se na UDB-u i generalštab a predhodno te iste pripadnike dobrovoljačkih jedinica nazivaš "paravojnim" , to je nadam se da shvataš ipak blago kontradiktorno .
U Srpskim ili tzv Ju. jedinicma sa ovih prostora nisu u tom smislu ni postojale "paravojne" formacije samim tim što su pod UDB (koja usput budi rečeno ne postoji od 1966)tj. SDB. ili generalštabu .
Vidi se da ti ta tema nije poznata ali se primećuje i tvoja volja da o njoj pišeš, pa da probam da ti makar delom rasvetlim te momente u kojima imaš možda za nijansu netačne podatke ili uopšte ne znaš.

Sve naoružane formacije, zvao ih ti "dobrovoljačkim" ili pogrešno "paravojnim" koje su polazile iz Srbije na ratom zahvaćene teritorije bivše republike Hrvatske ili BiH ili Kosova i Metohije išle su tamo ili pod vodjstvom tj kontrolom neke od struktura vojske i policije republike Srbije ili su išle na teritoriju gde bi se potčinjavali lokalnim strukturama policije ili tzv. JNA. sve u zavisnosti od toga ko je držao taj teren
i to je bio jedini način da se te formacije tamo nadju i zadrže .

Ako veruješ da bi se bilo koja i kolika formacija naoružanih ljudi našla slučajno ili namerno negde preko granice Srbije , bilo gde u Hrvatskoj, BiH, KiM i da bi tamo opstala bez znanja , kontrole i komadovanja lokalnih vojno-policijsko struktura , ti onda stvarno ne znaš ništa o tome .
Tačno je da su u nekim momentima neke formacije imale možda malo više ili malo manje slobode u delovanju na nekom manjem delu teritorije , pre svega ako tu nije postojalo ozbiljne komande i kontrole od strane JNA. koja je nekad umela da bude malo pasivnija nego što bi mi svi drugi to voleli ali sve je u suštini ipak bilo pod njenom dominantnom kontrolom .

Zamisli samo situaciju da ti kao skupiš par desetina ili stotina drugara , rodjaka ili sve jedno koga i nekako bez znanja komande i samo tebi poznatim putevima i načinima dovedeš tu svoju "paravojnu" jedinicu u recimo Mušotište ,
kako bi znao ko je u okruženju , da li su ti tu negde na puškomet Tači ili Haradinaj,
gde bi se smestio a da ne naletiš na neko minsko polje postavljeno od naših bezbednosnih formacija ili šiptarskih terorista ?
Odakle bi se snabdevao hranom , vodom , municijom, ko , gde i kako bi ti sanitetski obradjivao ranjene ili povredjene, kako bi izvukao mrtve i poslao nazad u užu Srbiju, ko bi ti obavljao servis i popravku opreme , oružja i orudja ...i tako dalje i tako dalje .

Mogao si ti da budeš najljutći Srpski dobrovoljac i spreman kao Betmen , sve ti je to bilo dzabe dok te u vojnom odseku ne bi poslali ili kao dobrovoljcu odobrili odlazak u neku JNA jedinicu
ili pak si imao opciju da se prijaviš sam u neku dobrovoljačku formaciju i preko njih odeš na osnovnu obuku i potom na teren .
To je tako bilo sve vreme 90-tih, vojska i policija su se bavili popunjavanjem formacija kao i organizovanjem i upošljavanjem dobrovoljačkih jedinica pod SVOJOM KOMANDOM koristeći svoja pravila službe a ne ispunjavajući želje samozvanim poznavaocima vojne metodologije i ratne strategije.
Nadam se da si shvatio razlike izmedju "paravojnih" i svih ostalih formacija koje su bile prisutne na našim prostorima.

(16-05-2020, 10:14 AM)Mekenzi Пише:  Оно ко што је сваки комуниста, кукавица који није имао ону ствар да војно заврши српско питање и уједини Србију Ван авнојских граница, већ када је пропао З4 план дао је зелено светло Туђману да се изврши инвазију на РСК. Усташе су освојиле РСК за мање од 24 часа без иједног јединог испаљеног метка од српске стране а нити једна једина јединица ЈНА и РС није реаговала иако су крајишници звали у помоћ тек када се видело да је могућ пад Бања Луке онда се одједном појавиле огромне војне јединице ЈНА и РС које су усташама ставиле до знања да нема даље и тако је сачувана РС. Данима је био договорен коридор између Загреба и Београда за евакуацију цивила после олује.

Милошевић је толико националног зла нанео Србима 90-их горе него најцрњи комунисти. Када се одлучивало о границама после пада комунизма и берлинског зида, уместо да спојимо Србе сачувамо вековна огњишта и наш народ што дипломатијом што војним путем он је изгубио хиљаде км српских територија, близу милион избеглица срба, закачио се будала идиот са НАТО пактом.
Samo par reči iz neke moje perspektive ...
Milošević koliko god da je meni mrzak , on je sa ove vremenske distance posmatrano realno bio osudjen na propast samim tim što nije shvatio da je krenuo bez saveznika u rat sa jačim ,
šta god da je uradio ili nije uradio sudbina tih teritorija je bila davno pre tog momenta početka rata bila odredjena .
Milošević je naravno kriv što nije pravovremeno i ispravno reagovao na neke prve znake neprijateljstava ali u tom trenutku pitanje je da li je iko sa ove strane umeo to da prepozna na pravi način.
Srbi su jednostavno suviše pasivno posmatrali ono što se oko njih i medju njima dešava ,
kad su rešili da probaju sa nekim reakcijama već je sve bilo dockan .

RE: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ; протести и литије у Црној Гори - пек. - 17-05-2020

http://svetinjebraniceva.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=8460:miras-preti-srbima-u-crnoj-gori-novom-olujom-iste-reci-kao-pred-pad-krajine&catid=38:2010-12-14-18-00-48&Itemid=59