RE: 27. март 1941: Зашто? -
Душан Вукашиновић - 15-04-2026
(14-04-2026, 09:27 PM)Monarhist Пише: Ово је податак који сам пронашао у Халдеровом дневнику, из марта 1941. тј. пре напада на Краљевину. Знали су да ће се Срби огорчено борити упркос свему.
Можда је наређење поновљено и после Дражиног устанка, али не знам колико је боравак српских официра у логорима могао бити гори имајући у виду да су се и випе него очајно понашали према њима.
Када је реч о устанку, у оквиру анализе оружаног отпора на простору Југославије током Другог светског рата, уочава се суштинска разлика између карактера деловања на територији Независне Државе Хрватске и окупиране Србије. На подручју НДХ доминирају облици народног устанка усмерени против усташких власти, док се у окупираној Србији уочава само интензивирано и организовано деловање против окупаторских снага. Али, не и деловање у виду устанка у правом смислу речи.
Команда војно-четничких одреда није формално прогласила општу мобилизацију, што указује на то да наведене активности нису достигле степен који би се у строгом смислу могао дефинисати као општенародни устанак. Ипак, у стварности се јавља специфичан модел деловања који обједињује елементе спонтаних народних побуна и организованих операција војних формација Југословенске војске (да ме не критикује М.Самарџић-моја примедба) или војно-четничких одреда.
Такав приступ може се довести у везу са историјским примерима комбиновања регуларних војних снага и нерегуларних устаничких покрета, какве је примењивао руски генерал Кутузов у борбама против француских трупа 1812. године. У том контексту, деловање генерала Михаиловића 1941. године може се слободно тумачити као покушај примене сличног стратешког модела, заснованог на координацији различитих облика отпора.
Последице такве војне стратегије огледале су се у значајном притиску на управне и војне структуре НДХ, као и у отежавању немачког снабдевања преко њене територије. Даље - на могуће шире војно-стратешке импликације, укључујући утицај на динамику фронтова изван региона, као и на формирање пространих зона под контролом устаничких снага, које су потенцијално могле послужити као основа за даље операције и евентуални долазак савезничких трупа на простору Југославије.
Другим речима, устанак као доминантан облик отпора уочава се пре свега на територији НДХ, док је деловање генерала Михаиловића било засновано на комбиновању активности сопствених војних формација и различитих облика народног отпора, при чему су ефекти били значајни.
Милослав Самарџић - 15-04-2026
Нећу те критиковати за назив војске, али, би ли мало детаљније о ''народном отпору''?
Некако ми је то у магли, ако говоримо о оружаном отпору.
Monarhist - 15-04-2026
То је у начелу тачно. За мене је устанак био подједнак са обе стране Дрине, а та народна "боја" устанка коју спомињеш је пре резултат недостатка официрског кадра у западним крајевима.
Мада је тога било и у Србији, шта су Ђуровић, Ђекић, Јаворац и др. ако не војводе из народа.
Ocaus41 - 15-04-2026
Операција Михаиловић и њемачке одмазде су можда одговор на његово питање о "тихом устанку" у Србији
Само што то није тема ...
- Влада потписује, а Намјесништво касније треба да ратификује (што је прекинуто пучем 27. марта)
Члан 116 је био "правни кишобран" који је Намјесништву дозвољавао да овласти Владу за скоро сваку ванредну акцију
Филип Ђукић - 15-04-2026
(15-04-2026, 06:13 PM)Monarhist Пише: То је у начелу тачно. За мене је устанак био подједнак са обе стране Дрине, а та народна "боја" устанка коју спомињеш је пре резултат недостатка официрског кадра у западним крајевима.
Мада је тога било и у Србији, шта су Ђуровић, Ђекић, Јаворац и др. ако не војводе из народа.
Све четничке војводе од 1904. су народне војводе. Војне војводе су нешто друго.
Monarhist - 15-04-2026
(15-04-2026, 10:12 PM)Филип Ђукић Пише: (15-04-2026, 06:13 PM)Monarhist Пише: То је у начелу тачно. За мене је устанак био подједнак са обе стране Дрине, а та народна "боја" устанка коју спомињеш је пре резултат недостатка официрског кадра у западним крајевима.
Да, али они нису били активни или резервни официри, него их је народ "именовао". Или евентуално Пећанац.
Рачић, Остојић, Баћовић итд. су били официри и њих је на законит начин, на предлог министра војног ђенерала Михаиловића, војвода Трифуновић Бирчанин званично наградио тим звањем. Ту је војводски чин био у другом плану.
Филип Ђукић - 15-04-2026
(15-04-2026, 10:19 PM)Monarhist Пише: (15-04-2026, 10:12 PM)Филип Ђукић Пише: (15-04-2026, 06:13 PM)Monarhist Пише: То је у начелу тачно. За мене је устанак био подједнак са обе стране Дрине, а та народна "боја" устанка коју спомињеш је пре резултат недостатка официрског кадра у западним крајевима.
Да, али они нису били активни или резервни официри, него их је народ "именовао". Или евентуално Пећанац.
Рачић, Остојић, Баћовић итд. су били официри и њих је на законит начин, на предлог министра војног ђенерала Михаиловића, војвода Трифуновић Бирчанин званично наградио тим звањем. Ту је војводски чин био у другом плану.
Извињавам се ако нисам добро схватио, али мислим да, бар у ДСР, није постојао нико ко се колоквијално називао војводом. Војвода Пећанац је бројна звања народних четничких војвода доделио на Видовдан 1941. када је још био у дубокој илегали. За војводу Бирчанина не знам, али зато сам питао за разјашњење сукоба између Удружења Четника и Народне Одбране који је избио пре ДСР. Тада је формирано Друштво Четника на челу са Милосавом Јелићем.
Ђорђе - 16-04-2026
(15-04-2026, 12:52 PM)Бенито Пише: (15-04-2026, 12:21 PM)Ђорђе Пише: Не преумљују само комунисти Србе. Барем не више искључиво комунисти.
То јесу бивши комунисти, сви одреда.
Али, Милослав је толико упућен на ове из ИСИС -а, па је помислио да су они неки носиоци историјске и културне мисли у данашњих Срба. Он не схвата да они нису ни друга класа српских историчара, него тек нека трећа. Потпуно ефемерни од главних токова.
Још тамо негде 2004-2006. године, говорио сам људима, јер је то било превише очигледно, да ће Србија склизнути из титоизма директно у неку врсту фашизма, а да ће ту много учинити српски историчари који имају врло перфидну улогу у целој тој заврзлами.
Уопште, то што демократе, са или без наводника, нису хтели "политику освете" довело нас је до тога да није дошло до отварања досијеа сарадника и спољних доушника, који су опасни и у обичном животу, а камоли на високим државним и универзитетским дужностима. Они су главни кривци што је до свега овога и дошло.
Не спорим да су били, док је то било од користи али то су нека прошла времена. Данашње преумљење не полази са комунистичких позиција већ са љотићевских. Да између њих има мале разлике, тачно је, зато тако често и претрчавају из табора у табор.
Милослав Самарџић - 16-04-2026
Више наступају, или се представљају, као недићевци, пошто не звучи баш добро да кажу да су љотићевци.
Бенито - 16-04-2026
(16-04-2026, 09:25 AM)Ђорђе Пише: (15-04-2026, 12:52 PM)Бенито Пише: (15-04-2026, 12:21 PM)Ђорђе Пише: Не преумљују само комунисти Србе. Барем не више искључиво комунисти.
То јесу бивши комунисти, сви одреда.
Али, Милослав је толико упућен на ове из ИСИС -а, па је помислио да су они неки носиоци историјске и културне мисли у данашњих Срба. Он не схвата да они нису ни друга класа српских историчара, него тек нека трећа. Потпуно ефемерни од главних токова.
Још тамо негде 2004-2006. године, говорио сам људима, јер је то било превише очигледно, да ће Србија склизнути из титоизма директно у неку врсту фашизма, а да ће ту много учинити српски историчари који имају врло перфидну улогу у целој тој заврзлами.
Уопште, то што демократе, са или без наводника, нису хтели "политику освете" довело нас је до тога да није дошло до отварања досијеа сарадника и спољних доушника, који су опасни и у обичном животу, а камоли на високим државним и универзитетским дужностима. Они су главни кривци што је до свега овога и дошло.
Не спорим да су били, док је то било од користи али то су нека прошла времена. Данашње преумљење не полази са комунистичких позиција већ са љотићевских. Да између њих има мале разлике, тачно је, зато тако често и претрчавају из табора у табор.
На жалост, то није тачно. Да је само та струја "прољотићевска", ни по јада.
Постоји и она друга чисто "прокомунистичка", да не кажем Латинкина, која је много, много зла оставила иза себе и која је данас владајућа на ФФ БУ, и то на скоро свим одељењима, а има их 10. Ови Шиптарови пулени и конкубине данас су само део тог главног тока, који оличавају професорке (да их не именујем - ко зна зна, а ко не зна и боље да не зна). Партизанке ће временом и те прољотане да отерају одатле ма колико се они праћакали.
Бенито - 16-04-2026
(11-04-2026, 02:44 PM)Бенито Пише: Митићу, не знам зашто губиш време да докажеш да је вода мокра. Исто важи и за Милослава, који се јадан уби да објасни најједноставније чињенице. Када лаж завлада, истина изгледа као највеће ругло.
Што се тиче Симовића лично, кључ његове одлуке да ипак приступи пучу и послуша ђенерала Мирковића, нису били ни Британци, ни Американци.
На другу страну је он гледао, надао се и погрешио у процени.
Писао сам о томе давно на Квизу - српска историја.
Да не понављам сад све....
Него...
Нико да прокоментарише.... Знамо ли о чему се ради?
Митић - 16-04-2026
(16-04-2026, 12:17 PM)Бенито Пише: (11-04-2026, 02:44 PM)Бенито Пише: Митићу, не знам зашто губиш време да докажеш да је вода мокра. Исто важи и за Милослава, који се јадан уби да објасни најједноставније чињенице. Када лаж завлада, истина изгледа као највеће ругло.
Што се тиче Симовића лично, кључ његове одлуке да ипак приступи пучу и послуша ђенерала Мирковића, нису били ни Британци, ни Американци.
Него...
Сигурно си писао о томе на Квизу српске историје, али не могу да се сетим.
Знам да си писао да је ђенерал Мирковић довео Дражу код Симовића.
Било је доста постова на тему ђенерала Симовића и Мирковића.
Бенито - 16-04-2026
(16-04-2026, 01:01 PM)Митић Пише: (16-04-2026, 12:17 PM)Бенито Пише: (11-04-2026, 02:44 PM)Бенито Пише: Митићу, не знам зашто губиш време да докажеш да је вода мокра. Исто важи и за Милослава, који се јадан уби да објасни најједноставније чињенице. Када лаж завлада, истина изгледа као највеће ругло.
Него...
Сигурно си писао о томе на Квизу српске историје, али не могу да се сетим.
Знам да си писао да је ђенерал Мирковић довео Дражу код Симовића.
Било је доста постова на тему ђенерала Симовића и Мирковића.
Не то.... То није утицало на Симовићеву одлуку да приступи Мирковићу и пучу.
Дакле,
написао сам горе. Трагично у целој овој причи о "историјској погрешној одлуци" је што се у центар тог догађаја ставља "британски утицај" и то сви понављају као папагаји.
На Симовићеву одлуку нису утицали ни Британци, ни Донован.
На другу страну је он гледао.
Где је гледао?
Где се надао помоћи?
Митић - 16-04-2026
(16-04-2026, 01:16 PM)Бенито Пише: Не то.... То није утицало на Симовићеву одлуку да приступи Мирковићу и пучу.
Дакле,
написао сам горе. Трагично у целој овој причи о "историјској погрешној одлуци" је што се у центар тог догађаја ставља "британски утицај" и то сви понављају као папагаји.
На Симовићеву одлуку нису утицали ни Британци, ни Донован.
На другу страну је он гледао.
Где је гледао?
Где се надао помоћи?
Једино ми на памет пада Совјетски Савез управо због преговора о набавци наоружања.
Или си можда нешто ново открио кроз истраживања.