RE: НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ -
Милослав Самарџић - 03-12-2021
Било је ситуација да четници уништавају усташка оклопна возила, укључујући и оклопне возове.
И немачка, наравно
Милош Шарац - 03-12-2021
Ја сам одавно молио да се Ватхра избаци са форума!Није Демократска дискусија када те неко прави глупим и слепим.Лепо се види Усташки знак.Нема ни грам мозга а стално демантује крупне ствари!Нека иде тамо у његов Цити.
ватхра - 03-12-2021
(03-12-2021, 09:42 AM)Николај Пише: ![[Слика: IMG-20211203-083838.png]](https://i.postimg.cc/6pSWb6jT/IMG-20211203-083838.png)
Види се слово U, иако је слика лошег квалитета. Те шлемове су и усташе носиле, има фотографија. Има фотографија и где се четници сликају за заплењеним немачким шлемовима, рецимо Делиградски корпус.
Дај неку слику.
Ова слика је лоша, не виде се ни матице исподкоје су велике
У овој књизи Предојевића има италијанских танкета са II на томе месту, и тенкиста са таквим шлемовима.
И усташких са У на предњој плочи, и немају ове шлемове
Предојевића књига има на ISSUU да се гледа. Са мобилног ми је тешко да вадим слике.
Митић - 03-12-2021
На палуби.инфо има нека слика танкете са усташким симболом
http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=9130.435
Покушао сам да нађем у већој резолуцији, али нисам успео.
ватхра - 03-12-2021
https://issuu.com/jozocavar/docs/dinko_predoevi___-_oklopna_vozila_i/123
Странице 54-57 италијанске.
На страни 94-95 усташке.
Упоредити ознаке и униформе.
posmatrač - 03-12-2021
Овје се јасно види слово "U". Заштитни шљем за тенкисте спада у заштитну опрему и није дио униформе. Тако да он није доказ за припадност танкете Италијанима или било коме.
Него Ватра шта би са документима са суђења Стјепану Јаковљевићу?
Милослав Самарџић - 03-12-2021
Реална је и ситуација да су четници запленили овај тенкић од усташа, а да су се са њима сликали и Италијани.
Николај - 03-12-2021
(03-12-2021, 11:50 AM)ватхра Пише: (03-12-2021, 09:42 AM)Николај Пише: ![[Слика: IMG-20211203-083838.png]](https://i.postimg.cc/6pSWb6jT/IMG-20211203-083838.png)
Види се слово U, иако је слика лошег квалитета. Те шлемове су и усташе носиле, има фотографија. Има фотографија и где се четници сликају за заплењеним немачким шлемовима, рецимо Делиградски корпус.
Дај неку слику.
Ова слика је лоша, не виде се ни матице исподкоје су велике
У овој књизи Предојевића има италијанских танкета са II на томе месту, и тенкиста са таквим шлемовима.
И усташких са У на предњој плочи, и немају ове шлемове
Предојевића књига има на ISSUU да се гледа. Са мобилног ми је тешко да вадим слике.
Имаш у књизи Усташка војница 1 и 2, оној где је Димитријевић коаутор, фотографије различитих тенкова где је слово U или шаховница са стране, а не напред. Има додуше и обрнуто, то само говори да није било правила. Поготово у првој фази рата, када није било једнообразности у униформама и ознакама, припадници усташког покрета су носили и шајкаче, шлемове ЈКВ, италијанске и немачке униформе, само би нацртали слoво U или би носили белу траку са том ознаком.
ватхра - 03-12-2021
У другој књизи нема.
https://kupdf.net/download/ustaska-vojnica-2_58a8d39c6454a7b91fb1ea49_pdf
ватхра - 03-12-2021
Једна страница из Предојевићеве књиге.
Види се јасно II са стране. А виде се и матице доле које могу да се побркају са U...
posmatrač - 03-12-2021
Какве матице, на фотографији се јасно види лучни облик доњег дијела слова "U".
Него шта је са документима са суђења Јаковљевићу?
Милош Шарац - 05-12-2021
Потпоручник Часлав "Цале" Протић,официр Горске Краљеве Гарде.
Милош Шарац - 07-12-2021
Потпоручник Тихомир Јовановић "Карађорђе",официр Горске Краљеве Гарде.
Александар Динчић - 08-12-2021
(30-10-2021, 09:47 PM)Верољуб М Пише: Знам да није за ову тему, али пошто је ово најпрегледаванија тема, пишем овде. Истражујући нашао сам податак о тројици бораца из Србије који су приликом проласка кроз Босну остали на Мотајици, болесни. Написаћу њихове податке онако како их је забиљежио свештеник који их је опојао: Јовичић Живојин, рођ. 1905, од Ваљева - умро од тифуса 30.4.1945.; Милић Велислав, рођ.1922., од Крагујевца - заробљен од комуниста и стрељан 16.4.1945. на Мотајици; Митровић Радислав, рођ.1927., Јабланица код Крагујевца - умро од тифуса 30.4.1945. Све тројицу су мотајички четници сахранили у гробље села Горњи Смртићи код Прњавора. Ако неко од колега истраживача зна којој јединици су припадали, нека напише, може и у пп. А можда има и неко од потомака, па да знају гдје су им преци страдали и гдје почивају. Иначе, у току је акција за подизање споменика погинулим четницима из села Горњи Смртићи (Мотајичка бригада), а међу 55 погинулих, на споменику ће бити и имена ове тројице бораца.
Колега, да ли у вашим мукотрпним истраживањима имате неке податке за настрадале припаднике ЈВУО који су рођени или службовали у јужној Србији?