RE: НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ -
Милош Шарац - 04-02-2022
Милош Шарац - 04-02-2022
Потпоручник Недељко Ребић,официр Горске Краљеве Гарде и Милан Калабић син Николе Калабића.
Извор:Трифун Дракулић
ZdravkoR - 05-02-2022
Da li se zna ko je autor ove fotografije. Da li znate, da li je i Garda imala svog fotografa kao sto je bio Aca Simic.
Милош Шарац - 05-02-2022
(05-02-2022, 12:29 AM)ZdravkoR Пише: Da li se zna ko je autor ove fotografije. Da li znate, da li je i Garda imala svog fotografa kao sto je bio Aca Simic.
Гарда је имала своје новине "Глас Тополе",имали су одличну штампарију,чак су и фотографије четника објављивали,има на сликама из њихове редакције,ссвуда по канцеларији,на столу и на зиду стајале су фотографије Николе Калабића и осталих.Мора да је било професионалних фотографа који су радили за њихове новине.Мишић на пример је био међу главним у редакцији,мислим да је чак и био близак род легендарне браће Мишић из Гарде.
Милош Шарац - 05-02-2022
Ево на пример на овом ратном плакату се види да су то биле озбиљне новине модерне за своје време.Калабић у крупном плану.Равна Гора Опленац 1944.
Милош Шарац - 05-02-2022
Кад смо већ ту да разрешимо још једну дилему!На овој слици десно од Мишића нија потпоручник Часлав Протић,него командир пратеће чете штаба Гарде Ж.Паризановић.Пише на постеру друга слика одоздо.Како је било име Паризановићу,и ако има неко нешто о њему да напише?
ZdravkoR - 05-02-2022
Hvala vam Sarac.
Николај - 05-02-2022
Браво Шарац, свака част. Та особа се појављује на доста слика, а нисмо знали ко је уопште.
Милош Шарац - 05-02-2022
(05-02-2022, 11:24 AM)Николај Пише: Браво Шарац, свака част. Та особа се појављује на доста слика, а нисмо знали ко је уопште.
Имали смо расправу о њему,да није Протић,ето најзад смо сазнали у ствари ко је.Још када би Мића нашао нешто о Ж.Паризановићу,да заокружимо!И мени је драго,а имам тај плакат у Архиви још ко зна од када!Тек сам сада провалио.
Николај - 05-02-2022
Објављена је још у првом тому албума из 1998, али је била лошег квалитета, ништа није ни могло да се упореди.
Милош Шарац - 05-02-2022
(05-02-2022, 11:34 AM)Николај Пише: Објављена је још у првом тому албума из 1998, али је била лошег квалитета, ништа није ни могло да се упореди.
Је ли имаш бољу резолуцију,да ми пошаљеш?
Николај - 05-02-2022
Само то из албума.
Милош Шарац - 05-02-2022
(05-12-2021, 01:19 PM)Милош Шарац Пише: Потпоручник Часлав "Цале" Протић,официр Горске Краљеве Гарде.
![[Слика: Screenshot-1.png]](https://i.postimg.cc/G2Dnz5QR/Screenshot-1.png)
![[Слика: 19-Potporucnik-Caslav-Protic-1.jpg]](https://i.postimg.cc/xdT4cF75/19-Potporucnik-Caslav-Protic-1.jpg)
Ево Протића да се подсетимо!
Мића Адмирал - 05-02-2022
(05-02-2022, 11:31 AM)Милош Шарац Пише: (05-02-2022, 11:24 AM)Николај Пише: Браво Шарац, свака част. Та особа се појављује на доста слика, а нисмо знали ко је уопште.
Имали смо расправу о њему,да није Протић,ето најзад смо сазнали у ствари ко је.Још када би Мића нашао нешто о Ж.Паризановићу,да заокружимо!И мени је драго,а имам тај плакат у Архиви још ко зна од када!Тек сам сада провалио. 
Najv.je rec o naredniku ZIVORADU PAREZANOVICU iz Garde, koji je unapredjivan do u cin pporucnika. Sa Gardom je odstupio za Bosnu i u posl.vojnoj reorganizaciji iz marta 1945, on je : komandir Prve cete Prateceg bataljona Korpusa GG, u cinu ppor.
PARE (I)ZANOVICA je bilo i u Komandi Srbije :
pes.kaplar ZIVOJIN R. PAREZANOVIC, Naredbom Kom.Srbije br.235, od 26.okt.1942.unapredjen u cin pes.pnarednika.
reez.pes.narednik MILAN M. PAREZANOVIC, 1943, u Stabu
BRANKO PAREZANOVIC, kurir Staba.