RE: Квиз- Српска историја -
Перун - 29-08-2018
Из које познате породице води порекло Дражин крштени кум?
Бенито - 29-08-2018
Питаш ли ко му је кум на крштењу?
Перун - 29-08-2018
(29-08-2018, 11:20 PM)Бенито Пише: Питаш ли ко му је кум на крштењу?
Да.
Бенито - 29-08-2018
Ха, ха, ха,

Добар си, нашао си ме да не могу да се сетим ко га је држао на крштењу. Знам да га је крстио свештеник Јован Ајдачић, а није ми ту крштеница.
Добијаш плус за ово....
Перун - 29-08-2018
(29-08-2018, 11:33 PM)Бенито Пише: Ха, ха, ха, 
Добар си, нашао си ме да не могу да се сетим ко га је држао на крштењу. Знам да га је крстио свештеник Јован Ајдачић, а није ми ту крштеница.
Добијаш плус за ово....
Дабоме. У каквом је сродству са Вилипом? Претпостављам да потичу из исте породице али не знам да ли су ближа фамилија.
Бенито - 30-08-2018
Фамилија су, из истог села.
Мислио сам да питаш за кума.
Бенито - 30-08-2018
Питам Крагујевчане, ако знају, да ли је неко писао да је 1915. године у Крагујевцу дошло до гушања када је Апис напао регента Александра?
ЈВуО-КГ - 30-08-2018
(30-08-2018, 08:44 AM)Бенито Пише: Питам Крагујевчане, ако знају, да ли је неко писао да је 1915. године у Крагујевцу дошло до гушања када је Апис напао регента Александра?
У то време се Крагујевац делио на квартове, Александар се кретао по староварошком где је имао женску за коју кажу да умало није била краљица Србије.
Апис је био у палилуском кварту јер су му тамо били и женска и обавештајни центар.

Та жена се звала Ружа Туцаковић и у њеној кући је био обавештајни центар. До своје смрти остала је верна Апису.Умрла је 1984. године.
Једино поуздано што знам и што може да се провери,то је да су се Апис и Александар закачили у Крагујевцу 1915. године и да је овај због тога добио прекоманду у
Ужичку војску. Војвода Радомир Путник је покушао да спречи ову прекоманду али није успео.
Интересантно је да је Путник за своју базу у Крагујевцу изабрао једну вилу у једном мало подаљем периферном насељу иако је био рођени Крагујевчанин и имао своју кућу у староварошком кварту.
Сви су они били у истом граду али делује као да су намерно гледали да буду што даље једни од других. Тако испаде.
мунгос - 30-08-2018
Да је Апис преживио крај рата, не би морали чекати до 1934. да се "Витешки" пресели у вечна ловиша. То би се десило далеко прије.
Бенито - 30-08-2018
(30-08-2018, 03:34 PM)ЈВуО-КГ Пише: (30-08-2018, 08:44 AM)Бенито Пише: Питам Крагујевчане, ако знају, да ли је неко писао да је 1915. године у Крагујевцу дошло до гушања када је Апис напао регента Александра?
У то време се Крагујевац делио на квартове, Александар се кретао по староварошком где је имао женску за коју кажу да умало није била краљица Србије. 
Апис је био у палилуском кварту јер су му тамо били и женска и обавештајни центар.
Та жена се звала Ружа Туцаковић и у њеној кући је био обавештајни центар. До своје смрти остала је верна Апису.Умрла је 1984. године.
Једино поуздано што знам и што може да се провери,то је да су се Апис и Александар закачили у Крагујевцу 1915. године и да је овај због тога добио прекоманду у Ужичку војску. Војвода Радомир Путник је покушао да спречи ову прекоманду али није успео.
Интересантно је да је Путник за своју базу у Крагујевцу изабрао једну вилу у једном мало подаљем периферном насељу иако је био рођени Крагујевчанин и имао своју кућу у староварошком кварту.
Сви су они били у истом граду али делује као да су намерно гледали да буду што даље једни од других. Тако испаде. 
Браво за допуну.
Идемо даље:
Сетићемо се једног од оних 55 официра који су завршили ђенералштабну школу у Војсци Краљевине Србије. Тај пуковник је написао План и начин мобилизације у случају рата и уређење позадине у јужним крајевима Србије. Очигледно се рачунало само на рат са Турцима. Поред овога и његов основни план припреме војске за рат са Турском је дословце примењиван и 1912. године, иако је раније написан. Овај пуковник због година и болести није учествовао активно у ратовима 1912-1920, али је дао знатан допринос јер је годинама раније израдио низ важних војних аката. Преживео је све ове ратове и умро у дубокој старости.
Како се звао овај ђенералштабни пуковник?
Митић - 31-08-2018
Светозар Т. Нешић. Ево неких података о њему
http://www.voa.mod.gov.rs/sr/istorijat/znacajne-licnosti-vos/svetozar-nesic#.W4jc6dQS_s0
Бенито - 31-08-2018
Браво, терај даље.
Митић - 31-08-2018
"Немам писара ни других учених људи, но ћу ићи од манастира до манастира и казивати сваком калуђеру и попу да у сваком манастиру запишу да више никад ко је Србин Немцу (Аустријанцу) не верује".
Ово је рекао српски кнез који је био виђен за вођу Првог српског устанка. О ком кнезу се ради?
И да питам, у једној емисији Милош Ковић је рекао да је Веселин Мисита са војницима полагао заклетву у манастиру Троноша пре него што су ослободили Лозницу од Немаца. То је тачно, јел да?
Перун - 31-08-2018
Прота Матеја?