RE: Квиз- Српска историја -
Бенито - 20-11-2018
Е, благо мени, потрефио си ти изгледа. Наиме, већина медија стално преноси како је то Бинички посветио пуковнику Миливоју Стојановићу Брки, команданту Другог пешадијског пука Кнез Михаило првог позива, касније названим Гвоздени пук. Пуковник Стојановић није напустио положај на Церу када су се већ оба суседна пука повукла на резервне положаје. Ускоро су га пронашли мртвог међу својим и аустроугарским војницима и официрима.
Но, међутим, нико није навео ниједан извор одакле је тај податак.
Скоро ми је један истраживач рекао да има сигуран податак да је Бинички свој Марш на Дрину посветио пуковнику Душану Пурићу који је славно погинуо испред свог Четвртог пешадијског пука Првог позива Стефан Немања, на Мачковом камену.
Ултра, терај даље....
Ултрадесничар - 20-11-2018
Остајемо на Солунском фронту. Код Битоља је српско војничко гробље.
Ко брине о стању тог војног гробља из Великог рата ?
Перун - 20-11-2018
(20-11-2018, 06:19 PM)Бенито Пише: Е, благо мени, потрефио си ти изгледа. Наиме, већина медија стално преноси како је то Бинички посветио пуковнику Миливоју Стојановићу Брки, команданту Другог пешадијског пука Кнез Михаило првог позива, касније названим Гвоздени пук. Пуковник Стојановић није напустио положај на Церу када су се већ оба суседна пука повукла на резервне положаје. Ускоро су га пронашли мртвог међу својим и аустроугарским војницима и официрима.
Но, међутим, нико није навео ниједан извор одакле је тај податак.
Скоро ми је један истраживач рекао да има сигуран податак да је Бинички свој Марш на Дрину посветио пуковнику Душану Пурићу који је славно погинуо испред свог Четвртог пешадијског пука Првог позива Стефан Немања, на Мачковом камену.
Ултра, терај даље....
Са још 4-цом својих команданата батаљона.
Бенито - 20-11-2018
(20-11-2018, 06:39 PM)Ултрадесничар Пише: Остајемо на Солунском фронту. Код Битоља је српско војничко гробље.
Ко брине о стању тог војног гробља из Великог рата ?
Французи?
Не. Французи брину како да Шиптаре и Немце убаце у земље победнице у Великом рату али то је друга тема.
Бенито - 20-11-2018
Па, реко' , велико је и француско војно гробље, а с обзиром, каква је Мацедонија држава.....
По међународним споразумима требало би да о гробљима брину земље домаћини. Е, сад, неке земље су потписнице тих споразума, неке нису.... Па тек билатерални споразуми....
Ајде реци одговор.
(20-11-2018, 09:40 PM)Бенито Пише: Па, реко' , велико је и француско војно гробље, а с обзиром, каква је Мацедонија држава.....
По међународним споразумима требало би да о гробљима брину земље домаћини. Е, сад, неке земље су потписнице тих споразума, неке нису.... Па тек билатерални споразуми....
Ајде реци одговор.
Тачно али не што се тиче српског војничког гробља. Нема ту никаквих споразума. Српско војничко гробе одржава Удружење српско-македонског пријатељства ( чак су и надргобни споменици обојени у заставу бивше СРЈ што посетиоце из иностранства збуњује ).
Бенито, настави.
Бенито - 20-11-2018
Ајде рецимо:
Многим писцима српске историје су забрањивана дела. Ко је једини писац српске историје који је забранио сопствено дело о српској историји?
Милослав Самарџић - 20-11-2018
Бењамин Калај?
Бенито - 20-11-2018
Тако је, ћерај даље....
Бенито - 21-11-2018
Изгубио Милослав инспирацију.

Ајмо нови трилинг о , рецимо, књижевном делу Добрице Ћосића:
Наведите имена тројице официра српске краљеве војске који су били омиљени писцу за стварање књижевних ликова у тротомном делу Време смрти?
Милослав Самарџић - 21-11-2018
Добро, ево једно тешко, онако као што ти умеш да заврћеш:
- Уочи Другог светског рата, један Домановић из Јарушица повредио око и, пошто је то била, као што се види на РТС-у, сиротињска земља, све до појаве комунизма, оде код очног лекара у Беч. Био на гласу неки Шваба тамо. И шта му је тај Шваба рекао?
Бенито - 21-11-2018
Па, рекао му је отприлике:
" Господине Домановићу, хвала Вам што имате поверење у нашу клинику. Али, копка ме , зашто нисте отишли код професора Ђорђа Нешића, у Београду, који је један од најбољих стручњака у области офтамологије на свету?"
Милослав Самарџић - 22-11-2018
Али близу си!
Рекао је: ''Зашто сте долазили, када у Крагујевцу имате бољег офтамолога од мене, то знам, јер је студирао са мном''.
Како се звао тај чувени офтамолог?