RE: Квиз- Српска историја -
Вукашин Петковић - 05-02-2017
Тачан одговор у потпуности. Терај даље...
Бенито - 05-02-2017
Па, ајде Вуле, док си ту.
Покушавам да постављам питања која имају одређене везе са данашњом Србијом.
Постојао је један ружан обичај при служењу војног кадра у Србији. Који је то обичај и ко га је укинуо?
Вукашин Петковић - 05-02-2017
Је л ударање батине као казна?
Бенито - 05-02-2017
Не, да олакшам, о регрутацији говорим.
(04-02-2017, 11:48 PM)Милослав Самарџић Пише: Који народ сем Срба слави крсну славу?
Да нису Молдавци?
Милослав Самарџић - 05-02-2017
Да, Молдавци.
Шумадинац - 05-02-2017
Такође, њу празнују данашњи Македонци(Срби) и Црногорци(Срби), али се среће и код Срба католика у Боки Которској, Конавлима, јужној Херцеговини, Далмацији и Босанском Грахову, код неких муслимана у Босни и Санџаку, Горанаца и Јањеваца. Што се тиче других народа празновање се среће и код Албанаца католика у северној Албанији, као и на Синају где постоје Бедуини који празнују своју славу.
Бенито - 05-02-2017
Не само Срби католици, него и Хрвати, који су још пре неколико векова прешли у католичанство, па у Хрвате. То је у Загорју, Бјеловару, Вараждину итд. Било би занимљиво да видимо те обичаје, јер они славе свеце римокатолика, обично се поклапају датумски са њиховим старим славама. Исто, не знају ни за какав пост. А, и не признају да је то слава.
Николај - 05-02-2017
Ево остао сам дужан једно питање. Како је гласио званични назив "Београдског пашалука"?
Перун - 05-02-2017
Бенитово питање тешко да ћемо одговорити.
Београдски пашалук- Смедеревски санџак.
Шумадинац - 05-02-2017
(05-02-2017, 06:44 PM)Николај Пише: Ево остао сам дужан једно питање. Како је гласио званични назив "Београдског пашалука"?
По једном граду у Србији у коме је било највеће упориште Чича Митоваца....
Смедеревски Санџак!
Николај - 05-02-2017
Јесте Смедеревски санџак.
Бенито - 05-02-2017
(05-02-2017, 04:36 PM)Бенито Пише: Па, ајде Вуле, док си ту.
Покушавам да постављам питања која имају одређене везе са данашњом Србијом.
Постојао је један ружан обичај при служењу војног кадра у Србији. Који је то обичај и ко га је укинуо?
Први српски ђенерал Миливоје Блазнавац, укинуо је праксу замене служења војног кадра и регрутовање коцком. Од тада је обавеза служења војске постала општа.
Ајде Шумадинац.
Перун - 05-02-2017
Ја сам први одговорио али ако Шумадинац има питање, слободно нек изволи.
Шумадинац - 05-02-2017
Међу Турцима Османлијама Смедеревски санџак је такође био познат и као област ..... (незваничан назив) ?