RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања -
electronpn - 23-09-2023
Здраво, живо, домаћине. Помаже Бог.
Добио сам ову слику на друштвеној мрежи. Занима ме да ли можда знате за инфо око ње. Ја немам књигу комунистички фалсификати па не знам да ли је има тамо.
Хвала на информацији.
Vanza - 23-09-2023
(23-09-2023, 06:06 PM)electronpn Пише: ![[Слика: F6q-DUWz-Xg-AEu-GWi.jpg]](https://i.postimg.cc/Gm9qRy0h/F6q-DUWz-Xg-AEu-GWi.jpg)
Добио сам ову слику на друштвеној мрежи. Занима ме да ли можда знате за инфо око ње. Ја немам књигу комунистички фалсификати па не знам да ли је има тамо.
Хвала на информацији.
Поручник Урош Дреновић са домобранима и усташама. Команда Босанских четничких одреда одредила је Дреновића за спровођење примирја са НДХ, склипљених пролећа 1942. године. Тада су партизани напустили положаје према НДХ. Босански четнички одреди нису били под Дражином командом. У Дражине формције улазе 1943. преформирајући се у корпусе.
Gapon - 23-09-2023
(23-09-2023, 05:36 PM)Monarhist Пише: Може ли неко написати пар редова о, од Озне пострадалом, свештенику Драгославу Обућини из Краљева? Написао је јако потресно опроштајно писмо својој породици пре стрељања, 1945.
Био је члан Збора. Заједно са тадашњим председником општине Душаном Крстићем био део делегације која је команданту Немачке команде у Краљеву, мајору Оту Дешу, 19. октобра 1941. предала резолуцију са молбом грађана да се прекине стрељање (што се и догодило наредног дана).
Стрељан од стране Озне април-маја 1945.
Николај - 23-09-2023
Није Дреновић на слици, не зна се ко су ни где је сликано. Чак и Радановић признаје да није то он и износи претпоставку да су зенички четници (није искључено).
Vanza - 23-09-2023
(23-09-2023, 06:24 PM)Николај Пише: Није Дреновић на слици, не зна се ко су ни где је сликано. Чак и Радановић признаје да није то он и износи претпоставку да су зенички четници (није искључено).
Самарџић је рекао оно што сам ја написао.
Николај - 23-09-2023
ОК, сачекаћемо Милослава.
Милослав Самарџић - 23-09-2023
(23-09-2023, 06:24 PM)Николај Пише: Није Дреновић на слици, не зна се ко су ни где је сликано. Чак и Радановић признаје да није то он и износи претпоставку да су зенички четници (није искључено).
Тако је, непознати су.
Милослав Самарџић - 23-09-2023
(23-09-2023, 06:17 PM)Vanza Пише: (23-09-2023, 06:06 PM)electronpn Пише: ![[Слика: F6q-DUWz-Xg-AEu-GWi.jpg]](https://i.postimg.cc/Gm9qRy0h/F6q-DUWz-Xg-AEu-GWi.jpg)
Хвала на информацији.
Поручник Урош Дреновић са домобранима и усташама. Команда Босанских четничких одреда одредила је Дреновића за спровођење примирја са НДХ, склипљених пролећа 1942. године. Тада су партизани напустили положаје према НДХ. Босански четнички одреди нису били под Дражином командом. У Дражине формције улазе 1943. преформирајући се у корпусе.
Написао сам ово после прве реченице.
А можда и прву некада, па сам исправио.
ХраброСрце - 23-09-2023
(23-09-2023, 06:20 PM)Gapon Пише: (23-09-2023, 05:36 PM)Monarhist Пише: Може ли неко написати пар редова о, од Озне пострадалом, свештенику Драгославу Обућини из Краљева? Написао је јако потресно опроштајно писмо својој породици пре стрељања, 1945.
Био је члан Збора. Заједно са тадашњим председником општине Душаном Крстићем био део делегације која је команданту Немачке команде у Краљеву, мајору Оту Дешу, 19. октобра 1941. предала резолуцију са молбом грађана да се прекине стрељање (што се и догодило наредног дана).
https://youtube.com/@SrpskiDobrovoljackiKorpus?si=b81XRcWdA7vqA8y0
Данас ми је случајно избацило ово на YouTube. Можда ти буде корисно. Уђи у објава заједница, о њему имаш на почетку.
Monarhist - 23-09-2023
(23-09-2023, 08:05 PM)ХраброСрце Пише: (23-09-2023, 06:20 PM)Gapon Пише: (23-09-2023, 05:36 PM)Monarhist Пише: Може ли неко написати пар редова о, од Озне пострадалом, свештенику Драгославу Обућини из Краљева? Написао је јако потресно опроштајно писмо својој породици пре стрељања, 1945.
https://youtube.com/@SrpskiDobrovoljackiKorpus?si=b81XRcWdA7vqA8y0
Данас ми је случајно избацило ово на YouTube. Можда ти буде корисно. Уђи у објава заједница, о њему имаш на почетку.
Фала, то сам и видео на фб, само не знам колико су они поуздани. Наводно је био и под словом "з".
Бенито - 23-09-2023
(23-09-2023, 06:06 PM)electronpn Пише: ![[Слика: F6q-DUWz-Xg-AEu-GWi.jpg]](https://i.postimg.cc/Gm9qRy0h/F6q-DUWz-Xg-AEu-GWi.jpg)
Хвала на информацији.
Земљаче, на фотографији су усташе и Немци пресвучени у четнике.
Да су Срби на тим фотографијама, одавно би их неко препознао.
Па, макар за пиво испред пиљаре.
Potporucnik1 - 24-09-2023
Да ли је она фотографија Уроша Дреновића са домобранима у Мркоњић Граду права?
Милослав Самарџић - 24-09-2023
(24-09-2023, 04:03 PM)Potporucnik1 Пише: Да ли је она фотографија Уроша Дреновића са домобранима у Мркоњић Граду права?
Јесте.
Potporucnik1 - 24-09-2023
Коју функцију су Бајо Станишић и Блажо Ђукановић имали у ЈВуО?
Ја сам се мало бавио том проблематиком и мислим да Блажо није имао никакву улогу у Дражиној организацији.